Revista presei locale 7 ianuarie
Liber la analize gratuite; Facturi la încălzire de 10 ori mai mari.
07 Ianuarie 2011, 04:01
Peste 50 de bătrâni din cartierele mărginaşe ale municipiului Târgu Jiu au primit apă sfinţită de la poliţiştii comunitari, deveniţi de la începutul acestui an poliţişti locali. Oamenii legii au mers, la fel ca în ultimii patru ani, la bătrânii singuri, citim în Gazeta de Sud.
Începutul de an se dovedeşte de bun augur pentru constănţenii care au nevoie de analize medicale: majoritatea laboratoarelor din judeţul nostru efectuează aceste analize în mod gratuit (bineînţeles, la prezentarea biletului de trimitere de la medicul de familie). Vestea îi bucură pe pacienţi, căci, de mai bine de şase luni, cu greu se găsea un laborator unde să se efectueze analize compensate. Specialiştii din domeniu citati de cotidianul Cuget Liber spun că, estimativ, vor putea beneficia de analize gratuite aproximativ 400 de pacienţi pe lună.
Forfota obişnuită din pieţele ploieştene este doar o amintire, au constatat reporterii de la Ziarul Prahova. Gerul din aceste zile a lăsat multe dintre tarabe goale, comercianţii care s-au încumetat să-şi expună marfa fiind scoşi din case de lipsuri şi de datorii. Vânzătorilor nu le lipsesc hainele groase, supe şi ceaiuri fierbinţi, mai ales în ultimele zile, când a fost destul de frig. Cu toate acestea, clienţii se lasă aşteptaţi, cei care pleacă totuşi la cumpărături alegând supermarketurile, decât să stea in frig şi să dea bani pe legume şi fructe îngheţate.
Să ai un consum energetic măsurat la caloriferele din apartament de 7 lei, iar valoarea totală a facturii să fie de peste 80 de lei pare din punct de vedere matematic imposibil, dar se pare că nu este aşa. Se întâmplă la Deva, aflăm din Servus Hunedoara. Noua lege care reglementează calculul consumului energetic pentru asociaţiile de proprietari le-a dat frisoane multora dintre locuitorii municipiului Deva. Concret, foarte mulţi dintre aceştia au constatat că valoarea facturilor a crescut de peste zece ori în urma unor socoteli care ţin cont de ţevile din apartament, din scara blocului sau subsol.
Reprezentanţii municipalităţii citaţi de Ziua de Cluj au informat ieri că 92 de locuitori au preferat să evite aglomeraţia de la ghişee şi au depus cereri on-line pentru obţinerea unui loc de parcare. Dintre aceştia, cel mai vârstnic are 69 de ani. Alte 43 de persoane au accesat până în acest moment sistemul on-line de achitare a taxelor şi impozitelor locale, activ de la începutul acestui an. Serviciul on-line de programare a căsătoriilor civile a determinat 51 de cupluri să-şi programeze data nunţii direct de acasă.
Tradiţia spune că după trecerea Bobotezei, brazii de Crăciun pot fi scoşi afară din casă. Cum în ultima perioadă sătmărenii au preferat să cumpere aceşti pomi la ghiveci, cu radacină, nicio clipă nu s-au gândit la posibilitatea de păstrare. Informaţia Zilei Satu Mare publică în ediţia de astăzi o soluţie: o societate vine in sprijinul celor care nu au posibilităţi de păstrare în casă a acestor brazi. Cei interesaţi pot preda pomişorii în custodia societăţii, care la momentul potrivit, împreuna cu Primaria, va stabili locul unde vor fi plantaţi brăduţii. Proprietarii vor avea posibilitatea să participe la plantare.
Monitorul de Vrancea scrie că un grup de elevi de la Şcoala din Chiojdeni a învăţat, de la meşteri populari consacraţi, cum se confecţionează obiectele tradiţionale. Activitatea face parte dintr-un mai amplu proiect intitulat „Conect“ care îşi propune să scoată la lumină valoarea unor meşteşuguri şi tradiţii vechi de sute de ani şi care se mai păstrează doar în acele locuri unde oamenii fac o adevărată pasiune din a păstra şi conserva valorile satului românesc.