Revista presei locale 7 decembrie
In Vrancea este un loc unic in ţară: 22 de fântâni cu o vechime de aproape 200 de ani; Un sucevean îi învaţă pe irlandezi sa picteze icoane.
07 Decembrie 2010, 04:29
Efectele crizei economice sunt resimţite şi de către elevii hunedoreni cu o situaţie materială precară. Bursele sociale, şi aşa infime, nu au mai fost acordate. Această situaţie trenează de câteva luni, începând din ianuarie 2010, afectând nu mai puţin de aproape 6.000 de elevi sărăci din tot judeţul Hunedoara, avertizează cotidianul Servus. Motivul invocat de către cei care trebuiau să acorde acest drept elevilor este că în lege nu sunt precizate strict instituţiile care vor aloca bani pentru plata acestor burse.
Şomerii clujeni şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor putea beneficia în următorii trei ani de sprijin în identificarea oportunităţilor existente pe piaţă, precum şi pentru reconversia profesională. Centrul de Dezvoltare Managerială a anunţat lansarea unei reţele naţionale de centre de informare şi consiliere privind cariera, cofinanţată din fonduri europene. Proiectul va dezvolta la nivel naţional o reţea de 15 centre regionale de informare şi consiliere în carieră (CICC). Unul dintre acestea va funcţiona la Cluj şi va mai deservi judeţele Alba, Mureş, Bistriţa şi Maramureş, informează Ziua.
Circulaţia va fi restricţionată mâine pe DN 65, anunţă Gazeta de Sud. O groapă cu diametrul de aproximativ o jumătate de metru a apărut din nou în asfalt pe sensul de mers dinspre Slatina către Slătioara. În prezent, circulaţia pe pod se efectuează, alternativ, pe un singur sens de mers. Reprezentanţii Secţiei Drumuri speră ca până vineri podul peste Olt să fie redat circulaţiei.
Mai mulţi locatari ai unui bloc de garsoniere de pe strada Lotrului din Târgu Jiu nu au unde să-şi facă nevoile personale pentru că pe toaletele comune din imobil a fost pus lacătul. Grupurile sanitare au fost cumpărate de către un om de afaceri din Târgu Jiu de la o societate Citex, care intenţionează să le transforme în camere. Disperaţi, oamenii au cerut sprijinul primăriei Târgu Jiu însă problema lor nu a putut fi rezolvată, citim în Pandurul.
Un sucevean stabilit de aproape 10 ani în Dublin îi învaţă pe irlandezi sa picteze. La cei 32 de ani, Mihai Cucu predă iconografia la un institut din oraşul Limerick, în Irlanda. Tânărul predă la instituţia superioara de învăţământ cursuri intensive, timp de o săptămână, iar restul orelor sunt organizate de diferite mănăstiri din Irlanda. “La cursuri vin diferiţi oamenii, tineri, adulţi, dar în general femeile sunt cele care tind sa se apropie mai mult de laturile astea artistice. La sfârşitul fiecarui curs, toţi participanţii termină o icoana pictată în maniera greco-bizantină” a declarat artistul pentru Obiectiv Suceava.
În mâinile ei şi între iţele războiului, firele de lână se transformă în căpătâie de pernă, foi de culme, chindeauă sau feţe de masă. De la ea deprind vechi tehnici de ţesut peste o sută de copii în fiecare an. Cu ajutorul colegilor de la Tribuna Sibiu facem cunoştinţă cu Rodica Ispas, una dintre ţesătoarele reprezentative ale Ţării Oltului şi instructor la Clubul Elevilor Avrig. Modelele pe care Rodica Ispas le aşază pe aceste textile sunt preluate de pe ţesături vechi. Stea închisă, trandafiri, flori în număr impar de 3, 5 sau 7, flori cu rost deschis sau închis, trandafir cu cruce, muşte cu cusătură în cruce, muguri, pizăşate, vârfu` florii – toate trec de pe vechi ţesături pe unele noi, toate trec din măiestria bătrânilor de altădată în cunoştinţele copiilor de acum.
Reporterii de la Monitorul de Vrancea au descoperit un loc unic in ţară. În comuna Păuneşti există un loc numit de săteni „La fântâni”, unde se află 22 de fântâni cu o vechime de aproape 200 de ani. Despre aceste izvoare de apă se spune că sunt unice în România. Fiecare fântână are denumirea ei după numele persoanei care a construit-o, un exemplu este fântâna lui Oprea, Duman, Berbeci, etc. Cei care le-au moştenit au grijă de ele şi se mândresc cu aşa bogăţii sufleteşti.