Revista presei locale, 6 noiembrie
Articole publicate în Informaţia de Severin, Telegraf, Mesagerul, Ziua de Cluj şi Monitorul de Iaşi.
Articol de Daniel Neguţ, 06 Noiembrie 2009, 08:29
Gripa este o boală contagioasă care apare brusc în viaţa noastră, atunci când sistemul imunitar este sensibil. Guturaiul este o inflamaţie a mucoasei nazale şi poate fi provocată de viruşi, microbi, alergeni (praf, polen, poluanţi) şi este favorizată de frig şi umezeală. Sunt precizări pe care le-am citit în Informaţia de Severin.
Când avem doar un simplu guturai, febra este rară, nu există dureri de cap, oboseală, durerile musculare sunt slabe, foarte rar strănutăm sau ne curge nasul. În scimb, gripa este o boală infecţioasă, produsă de un virus gripal (din cei peste 200), virus transmiş pe cale respiratorie, de la distanţă mică.
Gripa începe brusc, cu febră mare (peste 38 grade Celsius), cu durere de cap, de muşchi. Există o stare de oboseală sau de epuizare, dureri ale globilor oculari, urechi înfundate, gâtul este uscat şi dureros (pentru că se respiră pe gură). Nasul, iniţial înfundat (în prima zi), începe să elimine secreţii apoase primele două-trei zile, apoi secreţii seroase şi sero-purulente, până în ziua a 7-a sau chiar a 10-a, când simptomele încep să dispară. Sunt informaţii utile, pe care este necesar să le ştiţi, mai ales acum…
Din Telegraf Constanţa aflăm că peste 455 de medicamente autohtone, pentru 46 de arii terapeutice, vor fi vândute în unele farmacii, începând de mâine, la preţuri cu 20 la sută mai mici, în cadrul campaniei “Cumpără româneşte”.
Campania durează până în luna februarie şi vizează reducerea preţurilor la produse analgezice, antiinflamatorii, antibiotice, suplimente nutritive, vitamine şi minerale, dar şi produse pentru afecţiuni cardiace şi pentru prevenirea sau tratarea gripei.
Primăria Bistriţa organizează din nou, sâmbătă, 7 noiembrie, o campanie de colectare a echipamentelor electrice şi electronice ieşite din uz – informează Mesagerul din Bistriţa-Năsăud. Astfel, cetăţenii care au prin case aparatură pe care nu o mai folosesc o pot depozita la marginea drumurilor, între orele 8 şi 11. Operatorul local de salubritate va asigura transportul… gratuit, la cele două puncte de colectare.
Printre tipurile de deşeuri electrice şi electronice care vor fi colectatese află: aparate de uz casnic, telefoane, calculatoare, televizoare, aparate radio, aparate video, echipamente de iluminat, jucării...
Nu mai puţin de 72 de tone de material antiderapant au fost împrăştiate pe drumurile judeţene din Cluj, într-o singură zi – aflăm din Ziua de Cluj. Până acum, niciun drum din judeţ nu a fost închis sau blocat din cauza condiţiilor meteorologice, dar circulaţia maşinilor se desfăşoară în condiţii de iarnă, informează Regia Autonomă a Drumurilor – filiala CLUJ. Până acum au fost împrăştiate materiale antiderapante pe 12 tronsoane de drum. Dar, oricum, este bine să circulaţi cu atenţie.
Comercianţii de “pocnitori”, în vizorul poliţiştilor – titrează Monitorul de Galati. Pentru poliţiştii gălăţeni, din cadrul Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice a început sezonul verificărilor, la societăţi şi pe teren, a condiţiilor de comercializare a obiectelor pirotehnice.
Este vorba atât de verificarea respectării condiţiilor în care comercianţii ce au autorizaţie de comercializare sau de folosire a acestora le utilizează sau le vând, cât şi de… depistarea comercianţilor ilegali sau a celor care pun în vânzare obiecte pirotehnice din clasele interzise. “Am început deja să primim documentele necesare autorizării comercializării sau folosirii de obiecte pirotehnice din partea societăţilor comerciale. În acelaşi timp, unora dintre societăţi le retragem autorizaţia, deoarece am descoperit că - de-a lungul timpului - pur şi simplu nu au respectat condiţiile, încălcând legislaţia ce reglementează regimul materialelor explozibile. Vom încerca şi în acest an, alături de Inspectoratul de Muncă Galaţi, să fim cât mai riguroşi şi să prevenim formalismul în autorizare”, a precizat pentru ziar comisarul Sorin Penciu, din cadrul Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice Galaţi. Se-apropie sărbătorile de iarnă!
Oamenii de afaceri doljeni şi-au înfiinţat societăţi noi cu duiumul, în acest an de criză – scrie Gazeta de Sud. Până la sfârşitul lunii septembrie 2009, doljenii înfiinţaseră 2.537 de firme noi, potrivit statisticilor date publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, nu cu mult sub cele 2.722 de societăţi înmatriculate în aceeaşi perioadă a anului 2008.
„Cele mai multe firme nou-înfiinţate activează în domeniul comerţului“, au spus surse din cadrul Registrului Comerţului Dolj. În acelaşi timp, şi-au suspendat activitatea 3.013 agenţi economici, pentru a nu mai plăti impozitul forfetar.
În prezent, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, sunt în derulare 3 sesiuni de depunere a proiectelor – citim în Informaţia Zilei Satu Mare. Măsurile pentru care se pot solicita fonduri nerambursabile sunt: “Sprijin financiar pentru crearea și dezvoltarea microîntreprinderilor”, “Încurajarea activităților turistice” şi “Sprijinirea tinerilor fermieri”. Pentru primele două măsuri menționate, termenul-limită de depunere a proiectelor este astăzi, 6 noiembrie, iar pentru a treia, termenul este 30 noiembrie.