Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 5 martie

Articole publicate în Tribuna Sibiu, Ziua de Cluj, Informaţia Zilei Satu Mare, Monitorul de Botoşani.

Revista presei locale, 5 martie

05 Martie 2010, 08:29

Permisele de mic trafic spre Republica Moldova sunt inutile românilor. Asta pentru că trecerea frontierei doar în baza paşaportului presupune exact aceleaşi proceduri, iar obţinerea permisului de mic trafic nu aduce nici un fel de drepturi în plus. Ba mai mult, utilizarea permisului impune o serie de restricţii, titularul neavând dreptul să depăşească distanţa de 50 de kilometri de frontieră, pe când cu paşaportul cetăţenii români pot călători oriunde. În plus, dobândirea permisului de mic trafic impune o deplasare la Bucureşti, la Ambasada Republicii Moldova, lucru care înseamnă o cheltuială inutilă în condiţiile în care permisul se eliberează tot în baza paşaportului, scrie Monitorul de Botoşani.


Asociatia Sano Hep România, în colaborare cu Ministerul Sănătătii derulează începând cu 1 martie, o campanie ce vizează preventia îmbolnăvirilor cu hepatite virale la copiii din ciclul primar si gimnazial. Astfel, pe tot parcursul lunii martie, filialele asociatiei vor fi implicate într-o serie de actiuni menite să aducă în atentia cadrelor didactice si copiilor o serie de informatii utile despre tipologia hepatitelor virale, dar si a mijloacele prin care poate fi prevenită îmbolnăvirea cu hepatită, aflăm din Informaţia Zilei Satu Mare.


Serviciul de Ambulanţă Dolj stă cu maşini nou-nouţe prăfuite în garaj de mai bine de doi ani, din cauză că nu mai are voie să facă angajări constata reporterii de la Gazeta de Sud. Potrivit managerului instituţiei, este vorba de patru ambulanţe de îngrijri la domiciliu pe care ar fi trebuit să lucreze medici de familie. În ultimii doi ani, numai opt medici de familie s-au arătat interesaţi să lucreze pe autosanitarele de consultaţii la domiciliu din judeţul Dolj, însă doar patru dintre aceştia au rezistat. Ceilalţi au renunţat după ce au încercat câteva luni să se adapteze.

Spitalul din Rovinari a „rezervat“ medici rezidenţi înainte cu trei ani- titrează Pandurul. Spitalul Orăşenesc din Rovinari funcţionează cu un singur medic pe fiecare secţie. Deşi posturile au fost scoase la concurs de nenumărate ori, niciun medic specialist nu a fost interesat să lucreze aici. Spitalul a semnat câteva contracte cu medicii rezidenţi care vor veni la Rovinari abia peste trei ani, atunci când îşi vor termina studiile. Problema cea mai mare o reprezintă secţia de ortopedie care nu are nici măcar un medic.


Cu o medie a venitului salarial aflat sub media naţională, hunedorenii plătesc pentru produsele alimentare de bază mai mult decât locuitorii capitalei. Mai mult, conform statisticilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) preţurile la unele produse alimentare de bază situează judeţul Hunedoara pe primele locuri la nivel naţional informeaza cotidianul Servus.

Luna februarie a adus o scădere uşoară a preţurilor apartamentelor şi caselor constănţene scrie Cuget Liber. Evoluţia este diferită faţă de restul oraşelor mari (Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov), unde apartamentele şi casele s-au scumpit, în ultima lună, ca urmare a programului Prima Casă 2. Mai exact, apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 2,2% în luna februarie. Preţul mediu al apartamentelor era de 1.030 euro/mp, mai mic cu 23% faţă de perioada similară din 2008.

Casele de amanet par poleite cu speranţa supravieţuirii imediate pentru tot mai mulţi ieşeni citim în Evenimentul regional al Moldovei. În schimbul unor sume modice, cei care apelează la acest tip de împrumut rămân cu locuinţele goale. Mai mult, oamenii au început acum, pe lângă bijuterii, electronice şi electrocasnice sau autoturisme, să-şi amaneteze până şi locuinţele pe care cu greu le mai recuperează din cauza comisionului foarte mare.


Dintotdeauna aurul a fost privit ca o alternativă sigură de investiţie, reuşind să-şi conserve valoarea în timp. Preţul aurului s-a triplat în ultimii 8 ani. Cum pot sibienii să investească în aur? Cum pot beneficia de variaţiile de preţ ale aurului? Tribuna scrie că printre alte opţiuni, cea mai accesibilă este contractul cu firma specializata. Contractul este un acord prin care se cumpără sau se vinde o cantitate standard dintr-un activ la o dată viitoare, la un preţ stabilit în acel moment. Pentru anii 2012- 2015, unii specialişti se aşteaptă la o creştere a preţului aurului la 2.000 de dolari SUA/uncie.


Ziua de Cluj scrie că la Salina Turda ar putea fi organizate conferinţe şi simpozioane, după ce conducerile Facultăţilor de Geologie, Biologie, Geografie şi Ştiinţa Mediului, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), au fost abordate în acest sens de conducerea administratorului Salinei. Manifestarile ar urma să fie organizate în amfiteatrul din cadrul Salinei, care are o capacitate de până la 180 de locuri.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia