Revista presei locale, 5 mai
Articole publicate în Gazeta de Sud, Ziua de Cluj, Informaţia Zilei, Servus, Monitorul de Vrancea, Tribuna Sibiu, Cuget Liber, Pandurul.
05 Mai 2010, 08:08
Epopeea DN 66 continuă- titrează Gazeta de Sud. Drumul Naţional 66 (DE 79) Rovinari – Bumbeşti Jiu încă nu are un constructor care să îl modernizeze, cu toate că societatea din Ungaria, care în urmă cu trei ani a câştigat licitaţia, a primit numeroase păsuiri de la stat pentru a găsi o altă firmă de asfaltări.
Dacă băcăuanii strâmbă din nas atunci când văd în galantare gâturi şi gheare de pui, pentru bulgari şi vietnamezi acestea reprezintă adevărate delicatese, scrie Adevărul. Lunar, pleacă spre Vietnam peste 100 de tone de gheare de pasăre, iar pentru fiecare kilogram asiaticii plătesc 0,23 cenţi. Asiaticii mănâncă ghearele de pasăre foarte condimentate şi apreciază atât gustul, cât şi proteinele conţinute de aceste produse. Bulgarii apreciază în mod deosebit gâturile de pasăre, iar cererea pentru acest produs este foarte mare.
Spitalul Judeţean Gorj nu dispune de aparatura necesară depistării astmului bronşic, avertizează cotidianul Pandurul. Vestea proastă a fost dată de medicii specialişti cu ocazia Săptămânii astmului, manifestare care a început de luni şi va dura până vineri. Din estimările oficiale reiese că în Gorj sunt doar 150 de persoane care suferă de astm. Medicii susţin că numărul este mult mai mare, dar lipsa aparaturii îi împiedică să pună diagnosticul.
Cine doreşte să-şi trateze anumite boli, dar să-şi purifice şi sufletul în acelaşi timp, o poate face la doar 16 kilometri de Constanţa, informează Cuget Liber. Preoţii şi măicuţele de la mănăstirea Techirghiol ştiu cum să exploateze nămolul care provine din lacul localităţii. În urmă cu câţiva ani, ei au ridicat în curtea mănăstirii un hotel de două stele în interiorul căruia funcţionează un SPA modern. De atunci, profitul a tot fost reinvestit şi astfel, baza de tratament a ajuns să fie una foarte modernă. Personalul medical este alcătuit din 11 asistenţi, printre care se află şi o măicuţă, şi doi medici. Din cei doi doctori care se ocupă de sănătatea turiştilor, unul este călugăr.
Tribuna Sibiu anunţă o săptămână la înălţime pentru medieşenii amatori de senzaţii tari. Joi, vineri şi sâmbătă, o companie specializată în zborurile cu balonul cu aer cald programează ample demonstraţii de zbor pentru toţi cei pasionaţi. În toate cele 3 zile, începând cu ora 17, cei care doresc să admire Mediaşul de la o înălţime de 200-300 de metri nu trebuie să facă altceva decât să meargă pe strada Gării, locul de unde se vor înălţa baloanele.
Reporterii de la Monitorul de Vrancea l-au intalnit pe primarul comunei Gura Caliţei care are pe lângă îndatoririle de edil şef, încă una şi anume aceea de a transporta copiii cu microbuzul şcolar din cătunele în care aceştia locuiesc, la şcoala cu clasele I-VIII din Lacu lui Baban. În fiecare dimineaţă, primarul Dragoş Bîtculescu îşi face apariţia la sediul primăriei la ora 6.45. Porneşte microbuzul primit special pentru transport şcolar şi porneste către cătunele de unde îi adună pe cei 19 copii care merg la „şcoala de centru“. Motivul pentru care primarul conduce şi microbuzul şcolar este lipsa banilor. „Am făcut economii de 30 de mii de lei anual, bani pe care oricum nu îi aveam“, spune edilul.
Informaţia Zilei Satu Mare scrie ca bufetul cu cea mai ciudata denumire din judeţ, dar poate şi din ţară, se află în satucul Gerausa. Acesta poartă denumirea de “Izvorul Tamaduirii”, hramul pe care îl are de fapt şi cea mai cunoscută mânăstire din judeţ, cea de la Măriush. După cum se ştie, Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare creştinească, ţinută de toată comunitatea ortodoxa din ţară. Sătenii din Gerausa s-au minunat şi ei în urmă cu 18 ani când au auzit ce nume i s-a dat bufetului din centrul satului lor, apoi după câteva zile de certuri şi reproşuri pe la colţuri, ideea a fost acceptată.
Un hunedorean a reuşit să îi uimească pe medicii deveni care, după ce a fost transportat de urgenţă, cu ambulanţa, la spital, au constatat că motivul pentru care acesta a chemat Salvarea a fost o ”muşcătură” de purice. Servus Hunedoara prezinta acest fapt drept culmea mitocăniei: să soliciţi ambulanţa pentru o ”muşcătură” de purice.
Municipalitatea clujeană organizează joi, vineri şi sâmbătă, în mai multe locuri cu tradiţie din centrul oraşului, Zilele Pécs la Cluj, pentru a promova oraşul din Ungaria, având în vedere că acesta a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2010 şi este înfrăţit cu municipiul Cluj-Napoca. Din Ziua mai aflăm ca bucătari din Pécs vor găti sâmbătă gulyás de fasole şi pogăcele cu leurdă pentru clujeni. De la ora 17.00, cei care vor trece prin faţa Casei Matei (foto) din zona Pieţei Muzeului vor avea parte, pe lângă deliciile bucătăriei din Pécs, şi de un vin unguresc.