Revista presei locale 5 ianuarie
La Ploieşti căsătoriile se vor putea desface şi în faţa ofiţerului de stare civilă; În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţa în Ajunul Bobotezei.
05 Ianuarie 2011, 04:14
În 2011, Doljul va avea mai puţine terenuri irigate decât anul trecut. 50.000 de hectare, aflăm din Gazeta de Sud. Eliminarea subvenţiilor pentru energie electrică scade puterea financiară a utilizatorilor de apă pentru irigaţii. Statul caută soluţii la Bruxelles pentru acordarea unor compensaţii agricultorilor.
Organizatia Umanitara "Concordia" organizeaza un curs de brutar – patiser, gratuit, in aceasta luna, pentru tinerii prahoveni. Acesta va incepe in data de 10 ianuarie iar Ziarul de Prahova mai precizează că la cursul de brutar – patiser poate participa orice tanar din judet, care are varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani, şi care poate face naveta in Ploiesti sau gaseste o alternativa.
Alt cotidian prahovean, alt gen de informaţie : Telegraful susţine că pentru accelerarea soluţionării proceselor de pe rolul instanţelor, la Ploieşti se vor putea desface căsătoriile şi în faţa ofiţerului de stare civilă. Consilierii locali ploieşteni au lucrat de zor la promovarea unui proiect de hotărâre prin care se va fixa şi o taxă administrativă de divorţ.
Cei peste 1.000 de sârbi din localitatea mehedinţeană Şviniţa vor sărbători în câteva zile Crăciunul. Localnicii, ortodocşi de rit vechi, continuă să respecte tradiţia, astfel că în fiecare gospodărie se practică obiceiuri străbune şi se pregătesc mâncăruri alese. „Pe mese se aşează mai multe farfurii, sub care se ascund obiecte care au anumite semnificaţii. De exemplu, cine va alege farfuria sub care există un ban, în anul viitor va deveni bogat, cel care o va alege pe cea sub care sunt grăunţe de grâu, va avea o recoltă mare”, ne împărtăşesc secretul reporterii de la Informaţia de Severin.
Între Satu Mare şi Ardud s-au instituit restricţii de circulaţie din cauza gropilor, avertizează Informaţia Zilei. În ultimele doua-trei săptamâni, pe şoseaua care duce la Zalău au apărut o multime de gropi. Ca urmare a acestei situaţii, drumarii şi poliţia rutiera au instituit restricţii de viteza sub 70 de kilometri/oră. Nu disperaţi: Gropi mai puţine se regăsesc în asfalt şi mai departe de zona menţionată.
Municipalitatea clujeană nu a reuşit să încheie niciun protocol de colaborare cu comercianţii de combustibil pentru distribuirea autorizaţiilor de liberă trecere prin oraş în cazul traficului de mare tonaj. Primarul a explicat pentru Ziua de Cluj că benzinăriile au cerut un comision mult mai mare decât cel fixat de Consiliul Local Cluj (4% din vânzarea de astfel de “viniete” ), ceea ce ar fi dus la majorarea taxei.
Agent Green şi organizaţiile partenere cer Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi ministrului Mediului să stopeze actuala evaluare a impactului tronsonului trei al DN 66A asupra mediului şi să ceară beneficiarului drumului întocmirea unui nou studiu pentru întreaga investiţie, realizat pe baza observaţiilor în teren timp de cel puţin trei ani. Servus Hunedoara scrie că acesta este primul demers pe care ONG-urile l-au realizat, în 2011, din lupta declanşată în urmă cu câţiva ani împotriva continuării construcţiei DN 66A. Protestarii consideră că investiţia odată terminată, ar duce la distrugerea „ultimului peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei”.
Obiectiv de Suceava