Revista presei locale, 4 februarie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Ziarul de Prahova, Ziua de Cluj, Tribuna, Pandurul.
04 Februarie 2010, 08:52
Un vaccin împotriva tuberculozei (BCG) expirat se administrează nou-născuţilor în maternităţile din întreaga ţară, inclusiv la Braşov, cu ştirea Ministerului Sănătăţii şi cu aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Directorul medical al Maternităţii Braşov declara pentru Transilvania Expres că, la sesizarea lor, înainte de termenul-limită, au primit o adresă de la minister: „Pentru toate loturile de vaccin BCG se prelungeşte cu şase luni termenul de valabilitate”. La Maternitatea din Braşov au fost folosite aproape toate dozele de vaccin expirate, în ultimele trei luni fiind născuţi circa 800 de copii. Medicii au preferat să nu le spună mamelor că bebeluşii au fost imunizaţi cu un vaccin a cărui valabilitate a fost prelungită printr-o hârtie.
Fabrica de telefoane mobile Nokia din comuna Jucu va începe producţia de circuite integrate, după ce timp de doi ani activitatea s-a rezumat la asamblarea terminalelor mobile anunţă Ziua de Cluj.
Parcurile industriale, investiţii generatoare de locuri de muncă ar fi salvarea Moldovei, considera colegii de la Evenimentul regional. Existenţa unor asemenea entităţi reprezintă o portiţă de salvare pentru mediul de afaceri, în condiţiile crizei economice. Şi asta datorită avantajelor pe care le au firmele care funcţionează aici. Pe lângă chiria mică, scapă şi de povara impozitelor pe clădiri ce ar trebui plătite dacă ar activa într-un oraş. În plus, spaţiile generoase ofera multe posibilitati. Din păcate, din cauza infrastructurii deficitare, zona Moldovei a fost văduvită de astfel de investiţii, singurele locaţii de acest gen, şi care oferă servicii la nivel european, fiind la Iaşi, Bacău şi Piatra Neamţ.
Noile mămici sunt la mâna birocraţiei- afirma Tribuna. O sibiancă aşteaptă să îşi primească indemnizaţia de creştere a copilului nou-născut din luna octombrie. Se pare că de vină este sistemul informatic, dar şi faptul că dosarele de indemnizaţie depuse la Primărie ajung la Agenţia de Prestaţii Sociale doar o dată pe lună şi nu a mai fost timp să se deschidă un cont în luna decembrie.
Locuitorii oraşului Motru suferă de frig încă de marţi şi asta pentru că păcura cu care este alimentată centrala oraşului este de proastă calitate. Reprezentanţii primăriei Motru spun că este o situaţie destul de delicată având în vedere că peste 90% dintre locuitorii oraşului sunt legaţi la acest sistem de încălzire scrie cotidianul gorjean Pandurul.
Programul Jurindex, blocat din lipsa de bani- titrează Ziarul de Vrancea. Singura aplicaţie românească ce permite publicarea integrală a jurisprudentei unei instanţe a rămas fără bani. Serviciul Jurindex putea constitui un model pentru soluţionarea cauzelor cu care se confruntă instanţa, hotărârile judecătoreşti afişate oferind o idee despre practica altor instanţe. Creat exclusiv la Tribunalul Vrancea de informaticianul Liviu Mircea şi promovat la nivel naţional, Jurindexul nu mai poate fi implementat pentru că instanţa nu mai are capacitate financiara.
Spitalul Negreşti vinde fier vechi ca să-şi cumpere laparoscop citim în Informaţia Zilei Satu Mare. Ţinând cont că aparatura medicală de care au nevoie este destul de scumpă şi că până în prezent banii pe care i-au adunat, circa un miliard şi jumătate lei vechi, nu reuşesc să acopere decât aproximativ 85% din preţ, unitatea negreşteană a avut ingenioasa idee de a-şi vinde fierul vechi rezultat în urma casărilor din 2007, când în spital a fost introdus gazul.
Ziarul de Prahova îi pregăteşte pe cititorii sai pentru zile mai calde. Vizitatorii Parcului Memorial “Constantin Stere" din Bucov vor avea un motiv în plus, din această vară, să nu-l ocolească. Este vorba despre primul cinema car din judeţ pe care administraţia parcului doreşte să il achiziţioneze. Ploieştenii vor avea acces numai cu maşinile şi vor putea urmari filmele rulate pe un ecran foarte mare.
Ţuica de Slivileşti rămâne singurul produs tradiţional din Gorj înregistrat ca marcă tradiţională, aflăm din Gazeta de Sud. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Gorjul este judeţul cu cei mai mulţi mici producători din ţară, oameni care aduc pe pieţele agroalimentare produse naturale. La Slivileşti, comună cu un nume care aminteşte de cuvântul slav „sliva“-prună, ţuica ţăranilor a devenit produs tradiţional încă de acum trei ani. Ţuica fabricată de sătenii din Slivileşti are caracteristici deosebite, zona fiind foarte bogată în pomi fructiferi.