Revista presei locale 31 iulie
Doar ploile mai pot salva fântânile din Moldova; Cheile Turzii gonesc turiştii.
31 Iulie 2012, 04:31
ZIUA de CLUJ a primit mai multe sesizări în care se arată că, odată ajunşi în Cheile Turzii, turiştii au parte de o primire dezolantă. Cei care se ocupă de administrarea rezervaţiei naturale Cheile Turzii percep o taxă de intrare de 3 lei de persoană. Nu se desfăşoară nici un soi de eveniment cu tematică în cadrul acestui spaţiu natural, lumea vine şi pleacă fără a avea posibilitatea să achiziţioneze măcar un suvenir. Drumul spre chei este foarte prost, iar de pe platforma obiectivului şi până la intrarea în rezervaţie este şi mai prost (o reală provocare pentru turiştii care se aventurează cu maşina). Nici pe jos nu e recomandat să cobori, dat find faptul că pietrişul a cam dispărut, fiind foarte mult praf.
Doar ploile mai pot salva fântânile din Moldova- titreaza Evenimentul regional. În judeţul Vaslui, sute de fântâni au secat sau au apă doar dimineaţa, câteva ore. Cea mai grea situaţie la acestă oră este în comuna Pogoneşti şi la Muntenii de Jos în localitatea Mânjeşti, unde pompierii din cadrul Detaşamentului Vaslui au dus cisterne cu apă. La Neamţ, cele mai multe probleme apar în estul judeţului, în unele localităţi din zona Roman, unde fântânile seacă pe rând. Ieri, meteorologii au dat un avertisment de vreme rea pentru zona montană a judeţelor Neamţ, Suceava şi Bacău, unde au fost anunţate ploi şi vijelii. Vestea are şi părţi bune, fiindcă ploile ar umple fântânile, dar, de obicei, vijeliile lasă note de plată enorme în agricultură.
Nici măcar un hectar de teren agricol cultivat din judeţul Gorj nu este asigurat, semnaleaza Gazeta de Sud. În evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj nu figurează nici măcar un producător agicol sau asociaţie de producători care să aibă încheiate asigurări cu societăţi de profil pentru a putea beneficia de despăgubiri în caz de calamităţi. Seceta accentuată din ultima perioadă a afectat în proportie de 30% principalele culturi agricole, însă nimeni nu poate beneficia de despăgubiri, întrucât nu a reuşit să încheie o asigurare. Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, firmele de asigurări refuză în ultimii ani să mai asigure culturile, din cauza fenomenelor meteorologice extreme, care pot afecta până la sută la sută producţia de legume sau de cereale.