Revista presei locale 31 ianuarie
Fără miel românesc de Paşte; Energia verde, la modă în Cluj; Nemţenii au picat la engleză.
31 Ianuarie 2011, 04:26
Federaţia “AGROSTAR” anunţă printr-un comunicat că există riscul să nu avem carne de miel românească pe piaţă, de Paşte, din cauza că încă nu a fost clarificată problema inventarierii şi crotalierii animalelor. Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine a cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat. Se pare că se va ajunge la şapte euro pentru fiecare animal, în operaţiunea de crotaliere-identificare a mieilor, aflăm din Informaţia Zilei Satu Mare.
Transilvania Expres, ziarul care apare la Braşov, informează că 94 de şomeri din judeţ au beneficiat de „prime de instalare sau de încadrare” pentru că au acceptat un loc de muncă în altă localitate. Cei care au fost stimulaţi pentru mobilitatea geografică au beneficiat şi de alocaţiile care se acordă, în scopul prevenirii şomajului de lungă durată, respectiv de stimulentul de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare.
Cotidianul gorjean Pandurul scrie că Uniunea Europeană finanţează cu peste două milioane de lei un proiect de 24 de luni de implementare a unor măsuri active menite să reducă şomajul la nivel de judeţ, o casă de avocatură din capitală fiind cea care a iniţiat astfel de programe la nivelul tuturor judeţelor din Oltenia. Tot prin acest proiect şomerii gorjeni vor fi ajutaţi şi instruiţi să-şi deschidă o afacere. Biroul de la Târgu-Jiu va fi deschis în maxim două luni.
Nemţenii interesaţi să plece la cules de căpşuni în Danemarca s-au lovit de un obstacol neaşteptat: limba engleză. În ciuda condiţiilor grele de muncă anunţate de angajatorii danezi, nemţenii s-au arătat foarte interesaţi de ofertă, dar numai 8 au reuşit să treacă de testul de cunoaştere a limbii engleze, precizează Evenimentul regional al Moldovei.
Cinci centre de asistenta sociala din judet folosesc energia solara pentru producerea apei calde- anunţă Ziarul Prahova. Numarul total al beneficiarilor – copii si adulti gazduiti in cele cinci locatii – este de 612 asistati social. Beneficiile estimate, in urma folosirii energiei solare pentru incalzirea apei, inseamna reducerea consumului de combustibil pe perioada primavara – vara – toamna cu pana la 75%.
Energia verde, la modă în Cluj- titrează Ziua. Investitorii locali vor să profite de oportunităţile pe care le aduce acest sector pentru proiecte de panouri fotovoltaice, clădiri ecologice sau sisteme specifice de încălzire a imobilelor. Lucrările la parcul fotovoltaic care va înlocui proiectul Cartierului Tineretului sunt programate din primăvară.
Aproximativ 150 de copii cu autism din Gorj vor beneficia de asistenţă de specialitate în cadrul unui centru individual destinat acestor copii, inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Jiu. De serviciile oferite în acest centru vor beneficia în primă fază circa 30 de copii, pe parcurs numărul acestora crescând, citim în Gazeta de Sud.
Cititorii Tribunei Sibiu au ocazia s-o cunoască pe Mădălina, o elevă de nota 10. Are 16 ani iar „Nu vreau” şi „nu pot” sunt cuvinte care nu intră în vocabularul ei atunci când e vorba de şcoală sau de sănătate. Are un chist occipital- suferă de tetrapareză spastică, aşa că se deplasează cu ajutorul unui cărucior şi doar prin casă, sprijinită fiind, face câţiva paşi. Premiul I a devenit o obişnuinţă pentru Mădălina: l-a primit de fiecare dată la finalul celor şapte clase absolvite până acum. De colegi, de profesori şi de lecţii nu uită nici când se află la spital, aşa că zi de zi lucrează pe fişele pe care profesorii i le pregătesc. Familia- adică cei doi părinţi, Mădălina şi fratele ei- locuieşte la etajul patru al unui bloc, într-un apartament mic, cu o cameră, o bucătărie şi o baie. Spaţiul mic e o problemă, dar nu atât de mare precum zecile de scări ce trebuie urcate zilnic până la etajul patru.