Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 30 octombrie

Articole publicate în Servus, Gazeta de Transilvania, Observator, Ziarul Prahova şi Ziua de Cluj.

Revista presei locale, 30 octombrie

Articol de Daniel Neguţ, 30 Octombrie 2009, 07:42

“Microbuzele şcolare circulă fără licenţă” – titrează Servus Hunedoara. Cele 67 de autobuze şcolare care efectuează transportul elevilor în judeţul Hunedoara, nu au dreptul să efectueze astfel de servicii, deoarece nu deţin licenţă în acest sens. Este opinia şefului Agenţei Hunedoara a Autorităţii Rutiere Române, care – după cum scrie ziarul - s-a arătat deranjat de faptul că trebuie să dea explicaţii în legătură cu acest lucru. Mai mult decât tât, deşi Autoritatea Rutieră Română cunoştea problema de mai bine de un an, nici unul dintre aceste autobuze nu a fost oprit în trafic pentru un control de rutină. Altfel pus, “transport ilegal, cu voie de la… stăpânire”. În schimb, dacă un operator privat ce efectuează transport de persoane este oprit în trafic pentru un control de rutină şi se constată că nu deţine licenţă, este amendat şi monitorizat. În cazul în care acesta nu-şi plăteşte licenţa de transport, rămâne fără dreptul de a mai desfăşura astfel de activităţi, mai scrie Servus.


Au revenit la modă ligheanul şi oala cu apă încălzită pe aragaz – anunţă Gazeta de Transilvania. Astfel, de joi dimineaţă de la ora 9, peste 25.000 de apartamente din Braşov au rămas fără agent termic. Asociaţiile de proprietari datorează CET-ului şase milioane de lei, iar alte patru milioane sînt restanţă către şase centrale de cartier. Cei care sînt cu facturile achitate la zi ar putea reclama la protecţia consumatorului faptul că plătesc pentru un serviciu de care nu beneficiază. Ziarul menţionează faptul că braşovenii plătesc cea mai scumpă apă caldă din ţară.

Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi Consiliul Judeţean au lansat proiectul „Studiu privind inserţia socială a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic” - citim în Observator. Proiectul are scopul de a cunoaşte gradul în care s-a făcut inserţia profesională a absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic, dar şi a ratei de continuare a studiilor la următorul nivel de calificare . Până acum nu s-au făcut statistici şi nu s-a urmărit evoluţia absolvenţilor acestor forme de învăţământ, astfel că nu se ştie cu precizie numărul absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic care îşi continuă studiile la un nivel superior de calificare, dar nici numărul persoanelor încadrate în muncă sau numărul celor care lucrează în domeniul dobândit. Proiectul se derulează în doi ani, realizându-se o bază de date conform metodologiei, anchete sociologice la 6 luni – un an de la absolvire, activităţi de informare, promovare şi diseminare.

Spitalul Municipal Campina va trece la disponibilizari importante de personal – anunţă Ziarul Prahova. Deşi situatia spitalului este intr-ousoara imbunatatire, aceasta este departe de cea normala. Daca ar fi descriesă in termeni medicali, se poate spune ca starea sa este stabila, dar prognosticul ramane rezervat. Mai ales in conditiile in care nu se va reusi rapid micsorarea drastica a cheltuielilor de personal. Datoriile spitalului raman aproape de valoarea de 10 milioane de lei, dar, la sfarsitul primului semestru din 2009, ele erau mai mari. Conducerea unitatii intentioneaza sa le esaloneze pe cele vechi, acumulate din 2006 incoace, si datorate furnizorilor de medicamente, de alimente şi aşa mai departe. Prin aceasta procedura, la o rata lunara de circa 130.000 de lei, se spera ca toate datoriile vor fi platite in aproximativ… cinci ani.


Pietrenii vor putea arunca în viitorul foarte apropiat gunoiul în niste pubele extrem de arătoase, care vor avea si alte roluri în afara celui initial – scrie Monitorul de Neamţ şi Roman. Concret, primăria a elaborat un proiect de hotărîre prin care îsi doreste realizarea unei asocieri cu o firmă, pe o perioadă de cinci ani, pentru amplasarea a două pubele selective de gunoi, în zonele cu trafic pietonal foarte aglomerat. Aceste pubele vor avea un triplu rol: primul va fi acela de a colecta deseurile de mai multe tipuri, de la cetătenii aflati în trecere prin oras, al doilea ar fi acela de a oferi un suport media, în sensul că pe peretii acestei pubelele pot fi postate imagini publicitare, iar în al treilea rînd, pubelele sînt decorative si considerate a face parte din… mobilierul stradal al unui oras.

Măştile de Halloween animă cluburile – titrează Ziua de Cluj. Cluburile şi puburile clujene se întrec la acest sfârşit de săptămână în a organiza cele mai trăsnite petreceri de Halloween. În plus, cele mai ciudate costumaţii vor fi premiate cu băutură. Astfel, într-unul dintre cluburi, cel mai original costum va fi premiat cu o consumaţie de 600 de lei, locul doi va beneficia de o consumaţie de 400 de lei, iar locul al treilea, de 200 de lei. Şi asta nu este to. Clienţii care se prezintă la chef costumaţi adecvat vor putea intra gratuit. În schimb, cei mai conservatori vor trebui să scoată din buzunar 20 de lei la intrare. În alt club, clienţii care vin costumaţi sau care aduc dovleci, primesc din partea casei… dovleci umpluţi cu un cocktail.

Bilete online la CFR Călători
România 29 Octombrie 2009, 15:32

Bilete online la CFR Călători

Serviciul ce permite achiziţionarea de bilete online va fi disponibil din data de 30 octombrie.

Bilete online la CFR Călători
Paznic de barieră
Obiectiv, România 29 Octombrie 2009, 14:47

Paznic de barieră

DN 10 Buzău-Braşov începe de la el, Ion Stemate, omul care păzeşte bariera de tren din Verneşti.

Paznic de barieră
Alocaţie europeană pentru copii
România, devreme 29 Octombrie 2013, 11:11

Alocaţie europeană pentru copii

Puţini dintre părinţii care lucrează cu forme legale în străinătate au solicitat alocaţia europeană.

Alocaţie europeană pentru copii
România, devreme 28 Octombrie 2013, 11:47

Prima fermă apicolă cu albine "ferite de stres", în Sălaj

Mierea este colectată numai noaptea, albinele fiind adăpostite în stupi din răchită împletită şi acoperită cu bălegar.

Prima fermă apicolă cu albine "ferite de stres", în Sălaj
Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii