Revista presei locale 30 noiembrie
În Dolj trăiesc cei mai mulţi asistaţi social din România; Superstitii din satele hunedorene pentru noaptea Sfantului Andrei; Tricolorul de Mârşa.
30 Noiembrie 2011, 04:37
În Dolj trăiesc cei mai mulţi asistaţi social din România. Şi asta nu e tot. Statul cheltuie cu persoanele beneficiare de ajutor social care au venituri mici sau care nu muncesc deloc de trei ori mai mulţi bani decât alocă pentru ajutorul de încălzire. 228.000 de persoane din judeţ beneficiază sub o formă sau alta de ajutor de la stat. Acestea au primit de la începutul anului peste 40 de milioane de euro, precizeaza Gazeta de Sud.
Transilvania Expres scrie ca medicii de familie din Brasov sunt exasperaţi de asaltul zilnic al pacienţilor, cei mai mulţi cu afecţiuni cronice grave, care vor şi au dreptul să se imunizeze gratuit împotriva gripei. Autorităţile sanitare judeţene dau însă din umeri, neputând spune nici când şi nici câte doze trebuie să vină de la Bucureşti.
Plaja Olimp a câştigat bătălia cu marea, anunta cotidianul constantean Cuget Liber. În urmă cu patru ani, specialiştii japonezi veniţi la Constanţa să facă un studiu despre stadiul falezelor dădeau verdictul: în 22 de ani, falezele de la malul Mării Negre vor dispărea. Între timp, multe dintre ele au luat-o la vale şi au fost înghiţite de apele sărate. Doi ani mai târziu, au fost demarate lucrări ample de consolidare a taluzurilor în zonele Olimp şi Tuzla. Acum, plaja a fost lăţită cu peste 15 metri, a fost realizată o faleză solidă şi trei diguri de apărare.
Ca în fiecare an, de Sărbători, societatea aflată în subordinea Consiliului Local Ploieşti, Servicii Gospodărire Urbană, va scoate spre comercializare, spre bucuria ecologiştilor, brazi în ghivece. Doritorii pot achiziţiona pomii de Crăciun de la cele două pepiniere din municipiu. Telegraful de Prahova informeaza ca preţul este de aproximativ 50-60 de lei/bucată, în funcţie şi de înălţimea copaceilor.
În fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie, , producţia croitoriei din localitatea Mârşa se axează în mod deosebit pe steagurile tricolore. An de an, mii de steaguri de toate dimensiunile ies de pe poarta fabricii de la Mârşa pentru a lua drumul beneficiarilor din judeţe mai apropiate sau mai îndepărtate. Reporterii de la Tribuna Sibiu admira tricolortul de Mârşa pe primării şi şcoli, ori în curţile cetăţenilor sau la geamul vreunui apartament de bloc.
Ziarul Servus le prezinta cititorilor sai cateva superstitii din satele hunedorene pentru noaptea Sfantului Andrei. Vrăji sau farmece făcute în dragoste, strigoi cu puteri malefice ce bântuie prin gospodării pentru a le face rău oamenilor şi animalelor, lupi care se adună în haite şi vorbesc, acestea sunt doar câteva dintre legendele populare româneşti legate de noaptea Sfântului Andrei. În popor, se spune că noaptea de 30 noiembrie este una de groază, spiritele rele dezlănţuindu-se pe Pământ. Superstiţioşii, în special bătrânii de la sate, încă mai cred în aceste legende, ba chiar mai păstrează anumite obiceiuri, aşa cum este ungerea ferestrelor sau a pragurilor uşilor caselor cu usturoi, practică ce are rolul de a-i îndepărta pe strigoi.