Revista presei locale 30 mai
Cazare în regim hotelier la muzeele din Iaşi; Numărul delfinilor eşuaţi pe plajele creşte; Vama Porţile de Fier I este pe punctul de a se transforma într-un cimitir de maşini.
30 Mai 2011, 04:32
Obiectiv Vocea Brăilei anunţă că o nouă acţiune de sterilizare a câinilor maidanezi, organizată de iubitorii de animale, va avea loc în zilele de 1 şi 2 iunie. O brăileancă a reuşit să convingă fundaţia "Save the dogs", condusă de italianca Sara Turreta, să trimită o echipă formată din doi medici veterinari, doi asistenţi şi un prinzător. Aceştia vor steriliza gratuit animalele aduse de voluntarii brăileni.
Cazare în regim hotelier la muzeele din Iaşi- aceasta este propunerea preluată de Evenimentul regional al Moldovei. Începând din acest an, unele camere ale muzeelor „Adela Kogălniceanu” şi „Nicolae Gane” vor putea fi închiriate. Astfel, la casa „Adela Kogălniceanu” tarifele de cazare vor varia între 60 şi 80 de lei pe noapte, în funcţie de cameră, în timp ce la „Nicolae Gane”, închirierea unei camere va costa 80 de lei pe noapte.
Până la sfârşitul lunii septembrie, la Muzeul „Casa Mureşenilor”, braşovenii pot vizita o bogată colecţie de sigilii, aflate în patrimoniul acestei instituţii, dar şi tipare sigilare ce aparţin unor colecţii particulare. În toată această perioadă, sunt expuse, în total, 300 de piese, aflăm din Transilvania Expres.
Numărul delfinilor eşuaţi pe plajele româneşti creşte alarmant. Numai în week-end-ul trecut, voluntarii organizaţiilor Oceanic Club şi Mare Nostrum au găsit cadavrele a 17 delfini, semanlează cotidianul constănţean Cuget Liber. Cei mai mulţi au murit înecaţi, după ce au fost prinşi în plasele de pescuit. Situaţia este de natură să alarmeze autorităţile, în condiţiile în care numai de la începutul acestui an au fost descoperiţi morţi peste 40 de delfini.
Vama Porţile de Fier I este pe punctul de a se transforma într-un cimitir de maşini, avertizează Informaţia de Severin. Zeci de şoferi au rămas fără maşini după ce au încercat să îi fenteze pe vameşii de la Porţile de Fier I şi să aducă în ţară diverse cantităţi de ţigări. Aceste autoturisme stau în curtea vămii şi a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi până se termină un eventual proces sau până la plata amenzii. Parcul auto al maşinilor reţinute sau confiscate în Vama Porţile de Fier I a ajuns în prezent la 89 de autoturisme. În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care se ocupă cu traficul de ţigări nu riscă să-şi pună la bătaie maşinile valoroase. Aşa se face că de cele mai multe ori folosesc maşini vechi, precum Dacia 1310. Practic, chiar dacă sunt confiscate, nu reprezintă nicio pierdere importantă pentru proprietar. Ruginite, cu tapiţeria ruptă, o parte dintre ele au devenit adăpost pentru şobolani.
Conacul din Liteni, aflat în proprietatea prinţului Johannes Sturza, din Germania, a fost furat bucată cu bucată de localnici, dar mai ales de cei plătiţi de către moştenitorul princiar să păzească domeniul .Imobilul, declarat momument de patrimoniu, a dispărut de pe harta culturală a judeţului Suceava, citim în Obiectiv. Deoarece conacul se află pe Lista monumentelor culturale istorice , el nu poate fi demolat sau reconstruit decât cu aviz de la Ministerul Culturii. Mai mult, autorităţile locale au în atribuţii să asigure paza acestor imobile.
Colegii de la ziarul gorjean Pandurul scriu că una dintre cele mai bătrâne femei din judeţ trăieşte în localitatea Peşteana. Maria Copaci împlineşte vara aceasta, în august, 102 ani, ani pe care i-a petrecut mai mult în singurătate după ce a murit şi singurul fiu. Bătrâna are secretul longevităţii. “Nu s-a pomeni pe vremea mea cancer. Eu am muncit o viaţă şi am mâncat şi lapte şi ouă şi carne, dacă munceai cu mâna ta aveai dacă nu, răbdai. Acum pentru o simplă răceală iei pastile, înainte mă tratam cu ventuze şi frecţii şi gata, erai pe picioare”, a mărturisit Maria Copaci.