Revista presei locale, 3 mai
Articole publicate în Gazeta de Sud, Tribuna, Evenimentul regional al Moldovei, Servus Hunedoara, Ziarul de Vrancea, Cuget liber.
03 Mai 2010, 08:46
În 2009, Spitalul craiovean „Filantropia“ a făcut stocuri enorme de medicamente pentru cancer, care ar fi ajuns între 7 şi 30 de ani. Cu toate astea, bolnavii nu-şi primeau pastilele din stocul spitalului, ci erau trimişi să şi le ia de la farmacii. Iar acum, când medicamentele riscă să expire, medicii nu ştiu cum să scape de ele ca să nu li se impute. Gazeta de Sud publica si valoarea acestor stocuri: peste 700.000 de lei.
“Saptamana vaccinarilor” care are loc în fiecare an în perioada 24 aprilie – 1 mai a trecut neobservată la Satu Mare. Nici nu-i de mirare în condiţiile în care pe piaţa românească lipsesc o serie de vaccinuri destinate copiilor: vaccinul anti-tuberculoza, antipolio-mielitic sau vaccinul contra difteriei şi tetanosului, citim în Informaţia Zilei. Unele mămici mai grijulii din Satu Mare au luat iniţiativa de a acţiona pe cont propriu pentru procurarea dozelor necesare imunizării bebeluşilor. Cea mai apropiată sursă o reprezintă farmaciile din Ungaria de unde vaccinul se poate cumpăra, dar numai la set de 10 fiole. În situaţia dată, sătmărencele s-au grupat la cumpărarea unui set de vaccinuri anti tuberculoză.
Liceul de Muzică şi Arte Plastice ” Sigismund Toduţă” din Deva, a deschis o filiala a Institutului Confucius, devenind astfel al treilea centru al Institutului Confucius din ţară, alăturându-se oraşelor Sibiu şi Cluj, aflăm din Servus Hunedoara. Deschiderea filialei va da posibilitatea elevilor de a învăţa limba chineză şi engleză şi de a participa la diferite cursuri având ca şi subiect cultura şi civilizaţia chineză. Deasemenea cei care se vor evidenţia în cadrul acestui institut vor putea obţine burse în China.
Problemele create în ultimii ani de persoanele venite la muncă din alte judeţe i-au pus în alertă pe multi vrânceni, scrie Ziarul. Acum zilierii sunt luaţi în evidenţe la posturile de poliţie. Oamenii legii au ca sarcină de lucru permanentă înregistrarea muncitorilor sezonieri şi îi sfătuiesc pe vrânceni să fie prundenţi când au de-a face cu asemenea persoane.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa propune, pentru săptămâna aceasta, un număr record de locuri de muncă. Apropierea sezonului estival pare să fi dezmorţit puţin piaţa muncii din judeţ, informează Cuget liber. Sunt disponibile aproape 1700 de locuri, în peste 100 de meserii. Cele mai multe slujbe sunt în domeniul turistic şi al alimentaţiei publice, dar şi în construcţii şi agricultură.
Zeci de elevi ai claselor a VIII-a vor renunţa să mai meargă la liceu, sunt de părere angajatii de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Vaslui. Ei au făcut un studiu privind orientarea în carieră şi au constatat că mulţi şi-ar dori să continue studiile după terminarea gimnaziului, dar părinţii nu au posibilităţi să îi sprijine. Abandonul şcolar se datorează în primul rând desfiinţării şcolilor de arte şi meserii, care le dădeau elevilor posibilitatea să-şi continue studiile în localitatea de domiciliu sau în apropiere. Odată ce aceste şcoli au fost suspendate, e dificil pentru foarte mulţi părinţi care trăiesc doar din agricultură să îşi trimită copii mai departe la liceu scrie Evenimentul regional al Moldovei.
Spre deosebire de alţi ani, clujenii au lăsat mai puţine gunoaie în natură de 1 Mai, afirma Ziua. Cine a adus un sac de deşeuri a primit gratis o sticlă de votcă. Din acelasi cotidian am aflat ca municipiul Cluj-Napoca este considerat cel mai “verde” din România, potrivit unui clasament întocmit la nivel mondial de către compania MioTechnology, în cadrul campaniei “I Love Green Cities”.
Custozii ariilor protejate din Gorj s-au dovedit a fi interesaţi de promovarea turistică a Peşterii Polovragi. Mai mult chiar, ei îi sprijină pe reprezentanţii Muzeului Judeţean în punerea în practică a unei idei mai vechi şi anume amenajarea unui drum de plai pe deasupra peşterii. Turiştii vor parcurge acest traseul în aproximativ 4 ore şi vor putea admira foarte multe forme naturale existente încă de pe vremea dacilor, citim în cotidianul gorjean Pandurul.