Revista presei locale, 3 februarie
Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Tribuna Sibiu, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara.
03 Februarie 2010, 09:14
„Află valoarea pământului tău! Recoltează fonduri europene!” Informaţia de Severin scrie ca acesta este titlul campaniei lansate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care va informa fermierii din judeţul despre fondurile alocate schemelor sau măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2010 şi despre modalitatea de accesare.
Poliţia Rutieră Hunedoara apelează la tot felul de măsuri în încercarea de a stopa fenomenul transportului ilegal de persoane. Cotidianul Servus anunţă înfiinţarea punctelor fixe de control pentru „stârpirea” taximetriştilor- pirat. În aceste zone, ce coincid, de regulă, cu staţiile de transport în comun, poliţiştii monitorizează traficul şi iau măsuri în cazul în care constată activităţi de taximetrie ilegală. Călătorilor le recomandă să evite serviciile taximetriştilor-pirat pentru a nu se expune unor riscuri legate de siguranţa transportului şi pentru a nu deveni complici cu aceştia.
Primăria Municipiului Sibiu a finalizat Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), iar din cele opt proiecte pe care le conţine, şase vor fi depuse pentru finanţare din fonduri europene, în valoare de aproape 15 milioane de euro. Tribuna Sibiu precizeaza ca este vorba despre modernizarea unor zone din Oraşul de Jos, modernizarea centrului de recuperare a copiilor cu handicap şi construcţia viaductului Calea Şurii Mici – Kogălniceanu.
De la începutul acestui an, la Serviciul pentru Imigrari Vrancea au fost depuse şapte cereri de eliberare a autorizaţiilor de muncă pentru cetăţeni din China şi Republica Moldova, care urmează să lucreze la firmele de construcţii din judet. Anul trecut au fost emise 53 de autorizaţii de muncă, agenţii economici apelând la forţa de munca din Republica Moldova, China, Turcia sau Siria. Pe timp de criză financiara au fost însă şi situaţii în care oamenii de afaceri au renunţat la contractele pe care le aveau cu străinii aflăm din Ziarul de Vrancea.
Cele mai căutate domenii pentru investiţii sunt cele de fast-food şi servicii scrie Informaţia Zilei Satu Mare. Conform opiniei unor specialisti în domeniul comertului, cei ce doresc să înceapă o afacere în franciză în 2010 se pot orienta către investitiile în servicii şi restaurante de tip fast-food. La polul opus, piata de retail şi mai ales cea de fashion retail trec printr-o perioadă nefastă. Dacă 2008 a fost anul în care se importau masiv branduri, 2009 a fost marcat de restructurarea şi reorganizarea de business-uri. Cel mai afectat de criză este segmentul de retail, unde se produc cele mai multe schimbări.
Autoturismele recuperate de la rău-platnici sunt mai ieftine cu circa 30% la societăţile de leasing-titrează Observatorul aradean. Criza a lovit şi în arădenii care şi-au luat maşini scumpe, în leasing. Peste 150 de autoturisme au fost scoase, ieri, la licitaţie, după ce proprietarii nu şi-au mai putut achita ratele către bancă. O ocazie unică - de exemplu - de a achiziţiona o maşină de teren, veche de 2-3 ani, la cel mult 40.000 de euro, în vreme ce preţul de catalog poate ajunge chiar şi la 100.000 de euro.
Ploieştiul este în pericol să rămână fără firmă de salubritate. Două societăţi au contestat deja caietul de sarcini de la licitaţie, situaţie în care Primăria va fi nevoită să amâne, din nou, procedura de achiziţie. Este însă foarte probabil ca municipiul să rămână fără firmă de salubritate luni bune. Actualul contract, care nu mai poate fi prelungit, expiră la finele lui martie avertizează Telegraful de Prahova.
Patru unităţi de învăţământ din Craiova vor dispărea din toamnă. Directorii îşi vor pierde funcţiile, o parte din personalul auxiliar, nedidactic sau didactic va ajunge în şomaj. Cei mai afectaţi de restructurări vor fi învăţătorii care predau la şcolile mici din mediul rural, dar şi profesorii de informatică sau de limbi moderne citim în Gazeta de Sud.
Colegii de la cotidianul constănţean Cuget Liber consideră foarte interesantă propunerea agenţiei guvernamentale americane Corpul Păcii. Instituţia amintită acceptă, până pe data de 20 februarie, solicitări din partea şcolilor generale şi a liceelor interesate să colaboreze cu voluntari americani pentru predarea cursurilor de limbă engleză, în special de la cele situate în mediul rural şi în oraşe mici, în care agenţia nu a mai avut reprezentare anterior sau acolo unde nu există suficienţi profesori de limba engleză. Pe baza cererilor primite de la şcoli, voluntarii vor preda engleza timp de doi ani. Voluntarul american şi profesorii români de engleză lucrează cu clasa împărţită pe grupe în aşa fel încât voluntarul să nu înlocuiască profesorul român, doar ii completează activitatea.
Pârtia de la Băişoara este goală în timpul săptămânii am aflat din Ziua de Cluj. “E un flux foarte mare în weekend, peste 1.000 de persoane care aşteaptă şi câte 40 de minute pentru un telescaun. în timpul săptămânii, staţiunea e moartă din punct de vedere turistic”, a declarat Lucian Farcaş, salvamontist la Băişoara. Actuala pârtie din staţiunea Muntele Băişorii măsoară 1.100 metri, se află la o altitudine de 1.400 de metri şi face parte din clasa de dificultate medie. Ieri, stratul de zăpadă măsura aproximativ 10 centimetri, în timp ce termometrul indica – 8 grade Celsius.