Revista presei locale, 3 august
Articole publicate în Gazeta de Sud, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Evenimentul regional al Moldovei, Cuget Liber, Transilvania Expres, Monitorul de Vrancea.
03 August 2010, 11:28
Te hotărăşti să sprijini economia românească – poate îţi iei un Logan, te mulţumeşti cu apă plată de la munte, cumperi un pui şi-un porc de la o fermă de-a noastră. Când vine însă vorba de legume şi fructe, roşiile din Siria şi perele din Chile te fac să uiţi de sărmanii fermieri români, pentru că preţurile sunt şi de două ori mai mici, au constatat şi reporterii de la Cuget Liber. De mai bine de trei ani, mafia pieţelor face legea în Constanţa. La un semn, roşiile s-au scumpit la 3,5 – 4 lei/kilogramul, o majorare nejustificată de creşterea cotei TVA, cei din pieţe sunt scutiţi de achiziţia caselor de marcat şi nu plătesc nici impozit pe profitul realizat. Cele mai ieftine roşii, de grădină, costă 2,5 lei/kg, însă calitatea lor lasă de dorit. În piaţa vinetele costă 5 – 6 lei/kg, ardeii 4 – 5 lei/kg (unele soiuri ajung şi la 10 lei/kg). La supermarket, vinetele costă doar 3,5 lei/kg, ardeii abia dacă sar de 4 lei/kg, iar ceapa este 1,8 – 2 lei/kg. Roşiile olandeze au cel mai mare preţ, de 6 lei/kg. Niciun tarabagiu nu îndrăzneşte să vândă mai ieftin, din motive lesne de înţeles, pe care însă ni-meni nu se încumetă să le comenteze.
În ultimii ani s-a vorbit foarte multe despre agricultura ecologică, domeniu care ar putea aduce bani frumoşi în Moldova. S-a discutat despre grâu, despre porumb şi despre fructe, despre viţa-de-vie şi despre tot felul de culturi care pot fi oricând o monedă de schimb. Nu s-a spus mare lucru despre plantele medicinale şi aromate, foarte căutate în industria farmaceutică, în gastronomie şi în cosmetică. Firmele străine plătesc sume generoase pentru astfel de ierburi, pentru care ar trebui o mai mare atenţie din partea moldovenilor, scrie Evenimentul regional.
Credincioşii ortodocşi sunt aşteptaţi, de maine, la Biserica „Schimbarea la Faţă” din Codlea, pentru a se închina la o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă din Kiev, alături de care vor mai fi aduse şi Moaştele Sf. Emilian din Durostorum (Bulgaria) şi Moaştele Sf. Maria Magdalena. Este pentru al doilea an consecutiv când Biserica „Schimbarea la Faţă” din Codlea organizează un astfel de pelerinaj în preajma hramului din 6 august. Până vineri, când este sărbătorit praznicul împărătesc, credincioşii se vor putea ruga la sfânta icoană şi la sfintele relicve, informează Transilvania Expres.
Proiectul ,,Clubul poveştilor în aer liber“, ajuns la cea de-a treia ediţie, se va desfăşura până la 15 septembrie, pe perioada vacanţei, în parcul municipiului Adjud, citim în Monitorul de Vrancea. Astfel, copii, elevi şi bunici au posibilitatea de a veni în parc pentru a se plimba şi în acelaşi timp, pot să ia o carte pe care să o citească. Odată cu crearea acestui serviciu, numărul de cititori a crescut şi se pare că iubitorii de carte sunt din ce în ce mai mulţi.
Informaţia Zilei Satu Mare avertizează că majoritatea conacelor din judeţ se află azi într-o stare jalnică iar unele dintre ele riscă chiar să se prăbuşească, mai bine zis să dispară de pe suprafaţa pământului. Odată cu ele se vor pierde nu numai clădirile cele mai frumoase ale secolului trecut, dar şi o parte din istoria judeţului. Dăm şi câteva exemple: La Petin, conacul familiei Helmeczy, aflat chiar în centrul satului, stă să se prăbuşească, iar pentru felul în care arată e un pericol public pentru copiii care se pot aventura pe acolo. În centrul localităţii Medieşu Aurit se află “conacul lui Boroş”, care se distruge şi el, pentru că situaţia juridică a conacului e neclară şi azi. Un conac este lăsat în paragină şi la Apa, acolo unde a funcţionat cu ani în urma casa de copii. El nu a fost retrocedat, din diferite motive juridice, iar timpul şi intemperiile nu îl iarta deloc.
Faptul că distanţa de deplasare până la locul de destinaţie din România este mult mai scurtă îi determină pe mulţi dintre conaţionalii stabiliţi în Italia, Spania şi Franţa să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I. Traficul a crescut şi pe sensul de ieşire din ţară, numărul cetăţenilor români care se deplasează în concedii de odihnă spre ţări ca Grecia, Muntenegru sau Croaţia crescând cu aproximativ 20%. Gazeta de Sud scrie că din cauza lucrărilor de reabilitare ce se desfăşoară în PTF Porţile de Fier I, poliţiştii de frontieră severineni preconizează o creştere a timpilor de aşteptare întrucât nu mai există nici o posibilitate de selecţie a autovehiculelor pentru controlul de frontieră, acestea fiind necesar să aştepte într-o singură coloană efectuarea formalităţilor de control atât la intrarea în ţară, cât şi la ieşirea din ţară.
Serviciul de Salvare Mobilă de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) din judeţul Hunedoara va încerca să depăşească criza economică cu ajutorul unei finanţări internaţionale nerambursabile. Din cotidianul Servus aflăm că Asociaţia „Salvital”, cea care gestionează activitatea SMURD în judeţ, a câştigat suma de circa 71.300 de dolari prin intermediul unui proiect depus pentru programul „Fondul de urgenţă”, creat de George Soros. În competiţia pentru obţinerea unei finanţări au intrat proiecte din toate ţările Europei Centrale, de Est şi Sud- Est, precum şi din Asia Centrală.
Inventatorii din Europa îşi găsesc joburi la Cluj- titrează Ziua. Peste 100 de studenţi străini din 15 ţări europene se vor întrece în această săptămână la etapa finală a concursului “Best Engineering Competition”. Tinerii de la universităţi politehnice din lume vor trebui să-şi pună mintea la contribuţie pentru a crea mecanisme din materiale neconvenţionale. Aceştia vor trebui fie să inventeze, fie să realizeze studii de caz pe baza unor teme date de companiile care sponsorizează competiţia. Totodată, în cadrul evenimentului, care durează până în 11 august, va avea loc un târg de locuri de muncă la care vor participa multinationalele. Astfel, cei mai buni dintre participanţii la concurs vor putea să îşi depună CV-urile şi, astfel, vor avea posibilitatea să fie angajaţi în mari companii europene.