Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 29 martie

Articole publicate în Gazeta de Olt, Ziarul de Prahova, Gazeta de Nord Vest, Cuget Liber, Adevărul, Ziua de Cluj, Observatorul Arădean.

Revista presei locale, 29 martie

29 Martie 2010, 08:26

Judecătoriile din Gurahonţ şi Chişneu Criş s-ar putea să fie desfiinţate, acest lucru datorându-se în primul rând volumului mic de activitate, în ambele instituţii înregistrându-se în mod constant sub 1500 de dosare anual. În plus, clădirea în care funcţionează Judecătoria din Chişineu Criş a fost retrocedată, astfel încât aceasta trebuie restituită proprietarului până în luna iulie a anului viitor. Ştefan Lucaciuc, preşedintele Tribunalului Arad a declarat că cele două judecătorii „sunt luate în discuţie în ce măsură îşi justifică activitatea. Acestea ar putea deveni sedii secundare ale altor instanţe sau din potrivă desfiinţate.” În situaţia celor două instanţe din judeţul Arad, de la Gurahonţ şi de la Chişineu Criş se află mai multe Judecătorii din întreaga ţară, precizează Observatorul Arădean.



Înainte de Paşte, clujenii îşi limpezesc sufletele – titrează Ziua. Ultima săptămână din Postul Mare îmbină ritualurile precreştine cu cele religioase. Sătenii din comuna Cojocna pregătesc în Joia Mare, în timpul Săptămânii Patimilor, colaci mari în care aşază vârfuri de prun, măr sau alţi pomi roditori, iar pe ele agaţă covrigei sau bomboane, pentru sufletul celor decedaţi. Tot în Joia Mare, cojocnenii, dar şi locuitorii altor sate clujene păstrează un ritual al “focurilor “.



Situaţie inedită în oraşul Piatra-Olt şi în comunele Găneasa, Teslui şi Curtişoara din judeţul Olt, unde, în noaptea de vineri spre sâmbătă, persoane necunoscute au furat clopotele de la mai multe lăcaşe de cult citim în Gazeta de Olt. Biserica „Sfântul Nicolae“ din Ganeasa, de unde s-a furat clopotul datează din anul 1600. Potrivit enoriaşilor şi preotului Flavius Popescu, clopotul era din bronz şi valora peste 100 de milioane de lei vechi.



Edilii comunei nemţene Oniceni folosesc legendele locului ca să atragă finanţări nerambursabile. Dacă fântâna din satul Pietrosu va fi recunoscută drept arie naturală protejată, cresc şansele să fie asfaltate drumurile pietruite din comună, scrie Adevărul. Orice locuitor din Oniceni cunoaşte legenda Fântânii lui Ştefan cel Mare. „Se spune că în timp ce Vodă se retrăgea după bătălia de la Podu Înalt, a făcut o tabără unde şi-a odihnit oştile câteva zile. Pentru că zona dintre dealurile Caracas şi Piscul Plaiului era mlăştinoasă, a săpat până a dat de un izvor cu apă bună de băut“. Edilii vor acum să valorifice mitul şi să obţină o finanţare europeană de 2,5 milioane de euro, pentru reabilitarea a 9,5 kilometri de drum şi construirea unui centru social.



Teribiliştii constănţeni care se întrec în curse de maşini şi-au schimbat traseul. Poliţiştii spun că, în urmă cu doi ani, vitezomanii obişnuiau să se ia la întrecere pe b-dul Mamaia, porţiunea care tranzitează staţiunea, însă, deoarece acolo s-au întâmplat mai multe accidente foarte grave, aceştia şi-au schimbat locul. Mai nou, puştii cu maşini puternice şi tunate de zeci de mii de euro îşi dau întâlnire pe strada Interioară sau pe Industrială. Acolo, deşi drumul nu este foarte lat, şoseaua este mai puţin circulată şi se află într-o zonă ceva mai ferită de ochii poliţiştilor. Inspectorul principal Ciprian Sobaru, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Constanţa declară pentru Cuget Liber că, odată cu încălzirea vremii, vitezomanii de noapte vor ieşi de la hibernat.



O porţiune de aproape 200 de metri din Drumul Judeţean 546, care traversează comuna Teslui, este complet distrusă, avertizează Gazeta de Olt. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Olt spun că situaţia acestui drum este cunoscută încă din octombrie 2009, când a fost închisă o bandă de circulaţie. În urmă cu aproape trei săptămâni, problemele s-au agravat, iar versantul din apropiere a luat-o la vale cu tot cu drum. La sfârşitul săptămânii trecute, drumul cu pricina a fost închis.



Ştrandul din Tăşnad va intra de luna viitoare în circuitul de servicii de tratament balnear pentru pensionari. Apa termală de aici este recomandată de specialişti pentru tratarea bolilor reumatice. “Băile Tăşnad sunt conforme cadrului legal de funcţionare a bazei de tratament aprobate de Ministerul Sănătăţii. Îndeplineşte cerinţele ca să fie o staţiune balneară pe care o recomand pensionarilor din judeţ, suferinzi de reumatism”, a declarat directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou pentru Gazeta de Nord Vest.



Aleşii oraşului Buşteni au mărit cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice sau persoanelor juridice care încalcă prevederile hotărârilor locale. Racolarea turiştilor din perimetrul staţiilor CFR, de pe stradă sau din alte locuri publice pentru a le oferi cazare este sancţionată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. De aceeaşi amendă vor avea parte şi cei care cazează turiştii în locuinţe ai căror proprietari nu deţin autorizaţie de la primarie pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi, precum şi cei care primesc peste numarul de locuri aprobat aflăm din Ziarul de Prahova.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia