Revista presei locale, 29 aprilie
Articole publicate în Gazeta de Sud, Tribuna, Cuget Liber, Informatia Zilei, Servus Hunedoara, Evenimentul regional al Moldovei.
29 Aprilie 2010, 08:44
Timpul frumos din această perioadă le permite gospodarilor să lucreze cu spor pământul. În pieţe, în jurul tarabelor la care vânzătorii comercializează seminţe de legume sau flori, respectiv răsaduri, numeroşi sătmăreni îşi fac cumpărăturile, constată colegii de la Informaţia Zilei. Răsadurile de roşii costă între 25 şi 50 de bani firul, ardeii sunt oferiţi la 30 de bani per fir, răsadul de ţelină costă tot 30 de bani firul, iar firul de răsad de vinete costă 40 de bani. În general, răsadurile de flori sunt comercializate la 50 de bani firul. Mai sunt şi mulţi sătmăreni care îşi cumpară seminţe de legume. Oferta rămâne bogată, tarabele comercianţilor fiind încărcate cu seminţe şi arpagic.
Servus Hunedoara anuţă că Asociaţia AntiParkinson România, cu sediul în Deva, se află printre organizaţiile non-guvernamentale (ONG) din ţară care au fost nominalizate la „Gala Medica 2010”. ONG-ul hunedorean a fost inclus la categoria ”Cea mai activă asociaţie de pacienţi” şi a fost nominalizat pentru proiectul „Nu-i lăsa să lupte singuri”. A doua ediţie a Galei Medica 2010 va avea loc în data de 17 mai, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Publicul poate vota online câştigătorii fiecarei categorii, până în data de 16 mai, pe site-ul www.medicalnet.ro.
Cheile Bicazului sunt disputate de consiliile judeţene din Neamţ şi Harghita. Problema legată de graniţa dintre cele două unităţi administrative a ajuns în instanţă după ce conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a acţionat în judecată Prefectura Harghita, şi Consiliul Judeţean şi Prefectura Neamţ. În vreme ce şefii CJ Neamţ consideră că zona Cheile Bicazului îi aparţine, omologii din Harghita susţin că situaţia stă invers precizează Evenimentul regional al Moldovei.
Companiile clujene care activează în tehnologia informaţiilor (IT) ies din amorţeală şi scot la concurs peste 100 de posturi, aflăm din Ziua. Salariile în domeniul acesta încep de la 450 de euro. Cei mai căutaţi sunt programatorii, ale căror salarii ajung şi la 2.000 de euro.
Odată cu trecerea timpului, Podul lui Dumnezeu, din comuna Ponoarele, se degradează şi mai mult, iar participanţii la trafic sunt în pericol. La sfârşitul anului trecut, când fisurile au început să pună probleme, traficul rutier în zonă a fost interzis autovehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone, însă, după topirea zăpezii, drumul a fost redeschis. Gazeta de Sud avertizează că deşi în zona podului natural au fost amplasate semne care interzic trecerea maşinilor de mare tonaj, şoferii trec nestingheriţi. Autorităţile locale vor să construiască o rută ocolitoare pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate pentru traficul greu, iar Podul lui Dumnezeu să fie rezervat pietonilor şi bicicliştilor.
Reporterii de la Tribuna nu ştiu cum vizitează turiştii Sibiul, dar speră că nu sunt prea curioşi sau că nu sunt într-atât de curioşi încât să deschidă porţile, să studieze ancadramente şi blazoane, uşi vechi de 200 de ani sau inscripţii de pe la 1600. Ar fi păcat, pentru că ar pleca având gustul amar al unei „bogăţii” la care nu se aşteptau. Din păcate, în multe dintre aceste curţi îşi face loc proverbul „Afară-i vopsit gardul, înăuntru - leopardul”, iar restaurarile făcute de Ministerul Culturii, pentru a întâmpina cum se cuvine Capitala Culturală Europeană, au depăşit cu greu trei metri de la poarta de intrare în curţile monumentelor istorice. Cu siguranţă, Sibiul arată mai bine decât arăta în anii '90. Aşa este şi totuşi, departe de ochii „indiscreţi”, monumente din Sibiu se târăsc cu greu prin viaţă, biruite fiind în lupta cu rugina, cariul şi igrasia. Monumente istorice din inima Sibiului. Reporterii au bătut la porţile lor în Piaţa Mică, în Piaţa Mare şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Acelaşi bun–venit. Nedorit.
Autobuzele estivale etajate ies pe stradă sâmbătă şi duminică, 1 şi 2 Mai. Acestea vor fi introduse în circulaţie pe traseul Mamaia Estival (Gară – Mamaia - Tabăra Turist). Tariful unui bilet este de trei lei. Autobuzele vor circula între orele 10,00 - 19,00, cu o frecvenţă de 30 de minute mai aflăm din cotidianul constănţean Cuget Liber.