Revista presei locale, 28 mai
Articole pubicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Ziua de Cluj, Cuget Liber, Informaţia Zilei, Evenimentul regional al Moldovei.
28 Mai 2010, 08:27
Staţiunea de cercetare dezvoltare pentru creşterea ovinelor şi caprinelor (SCDCOC) Popăuţi se finanţează doar din laptele de oaie valorificat în fiecare zi. Evenimentul regional al Moldovei scrie că instituţiile statului care asigurau până acum finanţarea cercetătorilor au întrerupt, în ultimele luni, orice finanţare a proiectelor aprobate, astfel încât staţiunea a rămas fără surse finanţare. Cercetătorii nu şi-au primit salariile pe ultimele cinci luni, iar şansele de finanţare sunt foarte mici.
Informaţia Zilei Satu Mare scrie că în satul Lechinta, comuna Calineşti Oaş, pământul a luat-o la vale, chiar în centrul aşezarii. Practic pământul a crapat în două, ameninţând casele din jur şi provocand panică între săteni. Autorităţile locale cunosc cauzele acestor alunecari şi sunt de acord şi cu faptul că multe case noi se construiesc în anumite locuri, fără că specialiştii în construcţii să fie consultaţi.
Craiovenii se pot bucură de beneficiile terapeutice ale celei mai mari saline de suprafaţă din ţară, anunţă Gazeta de Sud. Începând de ieri, problemele respiratorii şi neurologice pot fi tratate fără foarte multă cheltuială, chiar în centrul Craiovei. Aici a fost inaugurata cea mai mare salină artificială de suprafaţă din România, care, pe lângă beneficiile unei saline naturale, oferă confortul unui spaţiu extrem de modern (muzică ambientală de relaxare, zonă dedicată copiilor, acces gratuit la internet wireless).
De 1 Iunie, copiii sunt vedete în Muzeul Naţional Brukenthal sau mai bine -zis artişti expozanţi. Astfel, cele trei expoziţii, pe care instituţia le deschide, reunesc lucrări realizate de cei mici în cadrul programului de pedagogie muzeală. Din Tribuna Sibiu mai aflam ca pe tot parcursul zilei de 1 Iunie, copiii şi adolescenţii până la vârsta de 18 ani beneficiază de intrare liberă în Muzeul de Istorie Naturală.
Un bărbat şi-a cumpărat din Turcia, cu acte în regulă, un detector de metale, cu care susţine că intenţiona să recupereze obiectele din metal abandonate pe plajă, dar nu a fost avertizat de nimeni că pentru a intra în legalitate trebuie să ceară autorizaţie de la Poliţie. Ziarul Cuget Liber scrie că el s-a fript cu o amendă de 250 milioane lei vechi pentru că nu cunoştea legea. Se poate si mai rau: dacă ar fi fost surprins de oamenii legii folosind detectorul de metale fără autorizaţie, chiar şi pe plajă, fapta sa ar fi constituit infracţiune sancţionată de legea penală, ceea ce ar fi complicat şi mai mult lucrurile.
La Judecătoria Cluj-Napoca încărcătura de dosare atinge cote alarmante: peste 16.000 înregistrate deja în acest an. Judecătorii de la secţia civilă a instanţei sunt în pragul disperării. Numărul de dosare creşte în fiecare lună mai mult decât în anii precedenţi, iar zilele următoare, şapte judecători se vor muta la tribunal, în urma validării concursului desfăşurat recent. Locurile lăsate vacante vor putea fi ocupate abia în februarie 2011, când este următorul definitivat pentru tinerii magistraţi. Ziua de Cluj rezumă situaţia: La Judecătorie, depui plângere acum şi te judeci la anul.
Cotidianul gorjean Pandurul scrie despre culmea economiei. Primăriţa din Ţănţăreni face economii oprind apa. Aceasta nu a luat în seamă că oamenii, dar şi sute de copii îşi cumpără acum apă. Reprezentanţii şcolii au sperat că primăria vrea doar să-i sperie pentru a nu mai face risipă la apă însă nu a fost deloc aşa. Au trecut zile în şir de când la ţâşnitoarea din curtea şcolii nu mai curge strop de apă. „Nu este normal ca la o şcoală cu 290 de copii să fie oprită apa. Este cald, copiilor li se face sete nu pot sta fără apă. Noi sperăm ca primăria să conştientizeze acest lucru şi să dea drumul la apă cât mai repede”, a spus directorul şcolii.