Revista presei locale, 28 ianuarie
Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Tribuna.
28 Ianuarie 2010, 08:40
Mesagerul de Bistriţa Năsăud prezintă un proiect de amploare al administraţiei sângeorzene pentru acest an. Este vorba de înfiinţarea noii staţii de epurare a oraşului, staţie care - potrivit datelor tehnice - va avea un debit zilnic de 2.400 de metri cubi, alături de lucrările de reabilitare a reţelei de canalizare pe un tronson ce însumează peste 3.100 de metri liniari. Finalizarea lucrărilor va avea loc în cursul acestui an. Potrivit calculelor, la această staţie de epurare urmează să fie racordate comunele Rodna şi Maieru.
Inginerii pensionari, salvatorii gropilor din Satu Mare- titrează Informaţia Zilei. Mai mulţi pensionari ingineri s-au oferit voluntar să supravegheze lucrările de reparaţie la drumurile din municipiul Satu Mare din cauza faptului că Primăria nu are specialişti suficienţi, iar reparaţiile se fac superficial.
Din cauza temperaturilor foarte scazute din aceste zile, poştaşii vrânceni s-au mobilizat şi au derulat o campanie umanitară care s-a intitulat "Fii alaturi de aproapele tau!" şi care a fost apreciată de clienţi. Ziarul de Vrancea scrie că toţi cei care au călcat ieri pragul oficilor postale din toate oraşele judeţului au primit câte un pahar de ceai cald din partea oficianţilor.
Iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi, la sfârşitul acestei săptămâni, la Câmpulung Moldovenesc, unde va fi organizată ediţia de anul acesta a Serbărilor Zăpezii, scrie Monitorul de Suceava. Deschiderea oficială a acestui eveniment va avea loc vineri, 29 ianuarie, la ora 16, pe pârtia Runc, unde cei prezenţi vor avea parte de un spectacol din care nu vor lipsi concertele în aer liber, defilări cu ATV-urile, discotecă, dar şi de o coborâre pe schiuri cu făclii. Sâmbătă, 30 ianuarie, turiştii pot participa la concursurile de sănii, schi şi snowboard, care vor începe de la ora 10 şi care vor fi organizate pe categorii de vârstă.
Edilii hunedoreni nu par a fi interesaţi de gestionarea situaţiilor de urgenţă constata reporterii de la cotidianul Servus. Conform legilor în vigoare fiecare primar, viceprimar şi secretar al municipiilor, oraşelor şi comunelor hunedorene este obligat să urmeze cursurile de pregătire ale personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, care se organizează la Centrul Zonal de Protecţie Civilă din Cluj. Din totalul de 207 membri ai administraţiei publice locale hunedorene, doar jumatate au urmat aceste cursuri.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia are mari probleme financiare, care se răsfrâng asupra bugetelor primăriilor din zonele unde are exploatări miniere. Primăria Motru, de exemplu, şi-a redus încasările la jumătate în decembrie şi ianuarie, din cauza blocajului în care se află SNLO informeaza cotidianul gorjean Pandurul.
Peste 40 de turbine eoliene au fost deja montate în Parcul eolian de la Fântânele Est şi Vest. Au început de asemenea şi lucrările de verificare şi testare în vederea racordului la reţea, a anunţat compania CEZ într-un comunicat de presă preluat si de ziarul Cuget Liber.
Ziarul Observator anticipă corect: Astra Vagoane Călători lansează Aradul în industria construcţiilor de tramvaie! după ce a semnat un contract pentru fabricarea a 400 de vagoane cu CFR Călători, compania arădeană Astra Vagoane Călători se lansează în industria construcţiilor de tramvaie! Firma a semnat ieri un contract cu Siemens! Noul tramvai se va numi Imperio.
29 de şcoli din judeţul Sibiu nu au unde să ţină orele de sport, iar în multe alte şcoli elevii fac educaţie fizică în săli nepotrivit de mici, a spus ieri inspectorul şcolar general al judeţului citat de Tribuna. Sunt alte 66 de şcoli în care sălile sunt mai mici de 20/10 metri, suprafaţă de care ar fi nevoie pentru ca elevii să poată practica unele sporturi, sau chiar şcoli în care sălile de curs au fost transformate în săli de sport. Doar 29 de şcoli din întreg judeţul Sibiu au săli potrivite, cu o lăţime de 10 metri şi o lungime de 20.
Restructurările lovesc şi şcolile speciale avertizeaza Gazeta de Sud. Restructurarea sistemului de învăţământ ar putea crea probleme în cazul copiilor cu cerinţe speciale. În judeţul Dolj învaţă 634 de copii în cadrul claselor de specialitate. Angajaţii şcolilor speciale susţin că o reducere a numărului de salariaţi ar bulversa sistemul. Clasele speciale ar trebui să funcţioneze cu efective de elevi cuprinse între 8 şi 12 copii. În realitate însă, în clase învaţă minimum 16 elevi.
Unităţile de învăţământ prahovene nu deţin suficienţi medici şcolari constata Telegraful. în Prahova sunt înscrişi 95.000 de elevi şi peste 20.000 de copii în sistemul preşcolar. Potrivit surselor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova sunt numai 23 de medici care lucrează la dispensarele şcolare şi 15 la cabinetele stomatologice din şcoli aflate pe teritoriul localităţilor. În aceste condiţii, unui medic şcolar îi revin, în medie, peste 2.000 de elevi pe care trebuie să-i supravegheze.
Ziua de Cluj anunţă că în absenţa sumelor exorbitante, de zeci de medii de euro, necesare pentru deschiderea şi dotarea unui cabinet stomatologic, absolvenţii Facultăţii de Medicină Dentară preferă să închirieze spaţii gata utilate, în care să îşi desfăşoare activitatea. Ca să profeseze tinerii stomatologi dau lunar sume cuprinse între 700 de lei şi 300 de euro.
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov atrage atenţia agenţilor economici că în judeţ au fost semnalate cazuri de impostori, care se dau drept inspectori DSV veniţi în control. Transilvania Expres publica date despre modul de oparare al acestor escroci: Pentru a părea convingători, aceştia intră furtunos pe uşa magazinului, flutură o legitimaţie şi, folosind un ton agresiv, încep să inspecteze marfa şi actele societăţilor, pentru ca, în final, să îi ameninţe pe patroni cu amenzi. Profitând de fâstâceala acestora, încep să negocieze apoi aşa-zisele sancţiuni, pretinzând bani, ca parte a amenzilor, şi alte bunuri din magazine.