Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 27 noiembrie

Articole publicate în Tribuna, Transilvania Expres, Servus Hunedoara, Informatia de Severin.

Revista presei locale, 27 noiembrie

27 Noiembrie 2009, 08:59

Cea de-a treia ediţie a Târgului de Crăciun se va deschide mâine, cu un concert al Andrei, ce va avea loc începând cu ora 19.00, în Piaţa Mare din Sibiu, urmând ca tot atunci să fie aprins şi iluminatul festiv al oraşului. Târgul va dura până în 3 ianuarie 2010 şi este organizat de Primăria Municipiului Sibiu împreună cu Fundaţia Austria Pro România şi cu sprijinul Ambasadei Austriei. Cele 70 de căsuţe din piaţă au fost închiriate de cei care vor vinde produse de sezon, iar patinoarul se va deschide şi el zilele acestea informeaza Tribuna Sibiu.

Activele Rulmentul SA se vând tot la pachet anunţă Transilvania Expres. Este vorba doar de 15% din platformă, pentru restul fiind în derulare demersurile de dare în plată către creditori. Lichidatorii societăţii Rulmentul au programat o nouă licitaţie pentru valorificarea unor active ale companiei, pentru data de 10 decembrie.

Datele statistice relevă faptul că nu există niciun clasament negativ la nivel naţional în care judeţul Hunedoara să nu ocupe locuri fruntaşe. Astfel, după un loc opt în ceea ce priveşte restanţele firmelor private şi a populaţiei către bănci şi locul şase în topul judeţelor cu cel mai mare număr de şomeri, Hunedoara reuşeşte încă o contraperformanţă demnă de remarcat: locul doi la datoriile acumulate la bugetul statului. Cotidianul Servus Hunedoara precizează că problema o reprezintă Compania Naţională a Huilei (CNH), Petroşani, care, cu o datorie la bugetul statului de peste 3,6 miliarde de lei, ocupă primul loc între companiile cu datorii la stat.

Un control efectuat la mai multe asociaţii de proprietari din municipiile Drobeta Turnu Severin şi Orşova a scos la iveală mai multe nereguli, unele din ele cu caracter penal. Informatia de Severin scrie ca din cele 18 asociaţii la care s-au stabilit echipe de verificare, un număr de şase administratori au refuzat să pună la dispoziţia experţilor contabili documentele solicitate. S-au inregistrat situaţii în care, deşi proprietarii şi-au achitat facturile la zi, stau în frig, întrucât cei care le administrează banii nu au achitat facturile către firma de termoficare, ci şi-au băgat banii în buzunar.

Primăriile comunelor din judeţ, limitrofe cu graniţa cu Ungaria şi Ucraina, au scăpat de grija întreţinerii fâşiei de frontieră citim in Informatia Zilei Satu Mare. Primăriile au primit în urmă cu 5 ani ca sarcină, desigur prin hotărâre de Guvern, întreţinerea fâşiei de frontieră. Numai că posibilităţile tehnice, şi mai ales financiare, au făcut ca fâşiile de grăniceri din judeţ să semene cu pădurile din junglă. Primarii s-au plâns mereu că nu pot întreţine fâşia, dar până în 2009 doleanţele lor de a le preda înapoi nu au fost luate în considerare.

Noul sistem de ghidaj al aeroportului nu răzbate de ceaţă- titrează Ziua de Cluj. Deşi la începutul acestui an pe Aeroportul Internaţional Cluj a fost instalat un sistem electronic de ghidaj al avioanelor în condiţii meteo nefavorabile – Instrumental Landing System (ILS) – avioanele care ar fi trebuit să aterizeze ieri-seară la Cluj au fost redirecţionate înspre aeroporturile din Timişoara şi Târgu- Mureş.

Piaţa „Fraţii Buzeşti“ din partea de jos a oraşului este singurul loc din Slatina de unde se pot cumpăra obiecte confecţionate manual. Comercianţii încă mai aduc linguri din lemn, mături, tuciuri din aluminiu sau căciuli din blană. Chiar dacă marfa lor nu mai are căutare, aceştia spun că nu vor renunţa la meserie, mai ales acum, când sunt probleme cu locurile de muncă. Dacă unii vin doar în zilele de joi şi duminică, alţii sunt prezenţi zilnic, vânzarea acestor produse fiind principala sursă de venit a familiei. Gazeta de Sud atrage atentia ca si dacă vânzările sunt destul de proaste, iar comercianţii sunt nevoiţi să stea în frig, aceştia trebuie să pătească o taxă de 25 de lei pe zi.

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc astăzi prima din cele patru zile de Kurban Bayram. Este Sărbătoarea Sacrificiului, care se celebrează în ultima lună din calendarul islamic. Specific acestei sărbători este şi sacrificarea unui animal din categoria ovinelor sau bovinelor şi împărţirea cărnii. Tradiţia spune că o parte din carne se împarte celor săraci şi văduvelor, o parte pentru cei care vin în vizită şi o parte se păstrează pentru familie. Cotidianul constănţean Cuget Liber mai scrie că în prima zi de Kurban Bayram, în rândul familiilor comunităţii musulmane din Dobrogea se obişnuieşte ca cei mici să meargă la colindat. Copiii umblă din casă în casă, urând „Un Bayram fericit!” şi sărutând mâna celor în vârstă, colindul fiindu-le răsplătit cu dulciuri, nelipsite fiind, şi de această dată, baclavalele.

În pensiunile din Vrancea, tarifele pentru perioada 22 – 29 decembrie se învârt în jurul a 160 de lei/noapte dar puteţi rezerva toată vila de Revelion sau Crăciun, pentru 1.000 de lei pe noapte. Satul turistic Lepşa rămâne destinaţia preferată, cu ale sale puncte de atracţie precum cascada de pe râul Putna, pastravaria din apropiere, rezervaţia naturală Cheile Tisitei sau Mânăstirea Lepşa. Dacă optaţi pentru această locaţie, oferta este generoasă şi mai puteţi găsi locuri libere. Exista însă destule unităţi care sunt ocupate, mai ales de Revelion precizează Ziarul de Vrancea.



Conducătorii auto ce se vor îndrepta, în perioada 27 noiembrie-6 decembrie, spre Cabana Bâlea vor avea parte de o surpriză neplăcută căci cineaşti de la Bucureşti "vor ocupa tronsonul rutier". Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie "I.L. Caragiale" din Bucureşti printr-o adresă înaintată Companiei Naţionale de Autostradă şi Drumuri Naţionale din România S.A., a solicitat acordul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, un acord prin care se cerea atenţionarea celor din traficul auto să fie înştiinţaţi de efecturarea unor secţiuni de fimări, pe parcursul a minim trei, maxim şase zile, care se vor desfăşura pe DN7C, pe sectorul Cabana Bâlea Cascadă, km 130+800 şi intersecţie cu DN 1 km 151+955. Scurt-metrajul realitat de cineaşti se intitulează "Drumul" mai aflam din Tribuna Sibiu.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia