Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 26 noiembrie

Articole publicate în Informaţia Zilei, Servus, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Cuget Liber, Tribuna.

Revista presei locale, 26 noiembrie

26 Noiembrie 2009, 08:38

Existenţa gazului metan în multe din aşezările judeţului pare să reprezinte pe alocuri un plus de confort pentru utilizatori, dar şi un factor de îngrijorare în ceea ce priveşte sumele pe care le vor plăti pe vreme de iarnă. Informatia Zilei Satu Mare prezinta cazul locuitorilor din Foieni. Pentru încălzit mulţi localnici cu gazul în bătătură folosesc lemne din pădurile proprii, iar mai nou, în condiţiile în care preţul porumbului boabe a scăzut incredibil de mult, sursă de căldură devine porumbul ştiuleţi. Potrivit unor afirmaţii, utilizarea cocenilor de porumb ca sursă de energie termică reprezintă un mod mai eficient decât folosirea acestuia în furajarea animalelor.

Daca ştiuleţii de porumb folositi drept combustibil în Satu Mare sunt vegheaţi de câinii de pe bătătură, cărbunele de la Livezeni este păzit cu pistolul, titreaza Servus Hunedoara. Nu o singură dată, agenţii care asigură paza la Exploatarea Minieră (E.M.) Livezeni din Valea Jiului au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru a alunga hoţii de cărbune. Ultimul incident de acest fel s-a înregistrat marţi dimineaţă, puţin după ora 6, când un grup de circa cinci persoane a intrat în incinta exploatării miniere pentru a fura cărbune, fiind surprins de paznici.

Directia Regionala de Poştă Bacau, de care ţine şi Oficiul Poştal Judeţean Vrancea, continuă seria acţiunilor umanitare şi sare în ajutorul copiilor fără posibilităţi financiare informează Ziarul de Vrancea. Campania umanitară, demarată pe 1 noiembrie, poarta numele de „Jucarii şi bucurii pentru copii”, în timpul careia se va derula şi competiţia „Scrisoare pentru Moş Crăciun”. Acţiunile se desfăşoară în perioada 1 noiembrie-11 decembrie, iar pe perioada derularii acestora se colectează jucării în cutii special amenajate, amplasate în locuri vizibile, în care vor putea dona jucării salariaţii subunităţilor poştale. De asemenea, poştaşii vor premia cele mai frumoase scrisori trimise lui Moş Craciun pe 17 decembrie.

150 de filme realizate de studenţii de la facultăţile de cinematografie, media, video şi fotografie din ţară vor fi prezentate începând de vineri până duminică, la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului studenţesc Ffest. “Festivalul se adresează în primul rând studenţilor, dar este deschis tuturor. La ediţia de anul trecut am avut şi public de vârsta a treia în sală. Filmul câştigător de anul trecut este de un nivel calitativ indiscutabil. Participanţii la festival vor fi viitorii cineaşti ai României", a declarat pentru Ziua de Cluj Doru Pop, lector universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Universitatea Babeş-Bolyai şi directorul festivalului internaţional de film studenţesc Ffest.

Unele asociaţii de proprietari şi locatari din Craiova vor să modifice contractul-cadru încheiat între ele şi furnizori. Acestea au cerut furnizorilor de energie termică, apă, gaz, energie electrică şi servicii de salubritate să perfecteze contracte direct cu beneficiarii, adică proprietarii. Reprezentanţii asociaţiilor au solicitat contracte de prestări servicii, prin care cei dintâi să se oblige la nişte servicii intermediare între distribuitor şi locatar. Răspunsul a fost categoric nu, aflam din Gazeta de Sud.

Construcţia noii aripi a Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este pe ultima sută de metri. Managerul unităţii spitaliceşti sustine in cotidianul Cuget Liber că unitatea nu poate fi dată în folosinţă întrucât îi lipseşte mobilierul. „Mobilierul nu a fost prevăzut în bugetul iniţial, astfel că trebuie să găsim soluţii acum. Ne gândim la o donaţie, o sponsorizare”, a declarat medicul.

Chiar dacă zilnic trec prin faţa mofetelor sau consumă în familie "borcut" de la izvoarele din oraşul Sângeorz-Băi, nici copiii, nici adulţii nu cunosc prea bine importanţa acestor ape minerale, care concurează cu cele de la Karlovy Vary, precum şi efectul terapeutic al acestora. Mesagerul de Bistrita Nasaud scrie că elevii clasei a IV-a s-au întâlnit cu hidrogeologul Florin Istrate, care i-a informat despre proprietăţile şi importanţa apei minerale din localitate, îndrumându-i să protejeze mediul înconjurător, mai ales zona surselor de apă minerală. Această activitate şi toate cele care vor urma se înscriu în proiectul de parteneriat educaţional "Apa minerală - izvor de sănătate", ce se va derula în acest an şcolar.

Nu doar societăţile sau fermierii primesc subvenţii de la Uniunea Europeană. La Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Prahova două mânăstiri, Jercălăi şi Ceptura, au solicitat fonduri pentru plantaţiile de viţă de vie. Strugurii obţinuţi ar urma să fie transformaţi în vin la Boldeşti-Scăeni, adică localitatea unde se face şi vinul pentru Mitropolia Bucureştilor. Telegraful de Prahova scrie ca este vorba de bani pentru reconversia plantaţiilor de viţă de vie, cele două lăcaşe urmând să primească drept sprijin 14.000 de euro pentru fiecare hectar de teren plantat.

A şaptea ediţie a Târgului Ecomediu, organizat şi desfăşurat la Expo Arad Internaţional s-a deschis ieri, informează Observatorul aradean. Atenţia vizitatorilor s-a îndreptat spre o firmă care importă pubele şi diferite materiale plastice din Austria. Firma a expus un „mobilier” improvizat din trei pubele. Astfel s-a realizat o canapea şi două fotolii foarte drăguţe, care ar putea fi amplasate cu uşurinţă în grădină. Reprezentanţii firmei au spus însă că mobilierul nu este de vânzare ci doar pentru expoziţie.

50 de cupluri din Mediaş care au aniversat sau vor aniversa 50 de ani de căsătorie pe parcursul acestui an vor fi premiate de municipalitate în cadrul unei ceremonii care va fi organizată cel mai probabil în a doua decadă a lunii decembrie aflam din Tribuna Sibiu.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia