Revista presei locale, 26 martie
Articole publicate în Tribuna Sibiu, Ziua de Cluj, Cuget Liber, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud.
26 Martie 2010, 08:29
Informaţia Zilei Satu Mare confirmă că în judeţ au intrat deja primii intermediari din Bihor şi Arad, specializaţi în comercializarea mieilor. Într-o bună parte din zonele judeţului în care sunt crescători de oi, aceşti intermediari au încercat să impună preţul. După cum s-a aflat de la proprietari din Acâsh, primele transporturi de miei au plecat deja din zonă. Preţul mediul plătit de intermediari pentru mieii cu greutate medie de 20-24 de kilograme în viu a fost de 9,5 lei/kilogramul.
Şi reporterii de la Ziarul de Prahova au luat pulsul pieţii ploieştene: Comercianţii au început să vândă, în aceste zile carne de miel, la preţul de 23 lei pentru un kilogram, în marile centre comerciale din municipiu fiind şi mai scumpă, chiar ajungând la 25 de lei pentru un kilogram. Anul trecut, preţurile erau ceva mai accesibile – de 18 lei/kg sau de 20 de lei/kg. La etajul I al Halelor Centrale din Ploieşti, în spaţiul special amenajat pentru comercializarea mieilor, ieri apăruseră primii comercianţi, însă oamenii nu se înghesuiau să îşi facă aprovizionarea pentru Paşti. Unii clienţi plecau după ce aflau preţul, intenţionând să revină peste câteva zile, în speranţa că vânzătorii vor mai ieftini marfa, alţii cumpărau cantităţi mici de carne – două sau trei kilograme.
Au apărut primii miei în pieţe- titrează şi Evenimentul regional al Moldovei. La Iasi a apărut în piaţa din Alexandru cel Bun primul comerciant. Acesta a scos la vânzare 10 miei, dar se speră ca în perioada imediat următoare să apară şi alţii, în celelalte pieţe. Preţul unui kilogram de carne de miel ajunge la 20 de lei, la fel ca anul trecut în aceeaşi perioadă.
Studenţii au creat centrul financiar al Clujului- titrează Ziua. Trei zone cu potenţial, încă neexploatate, au fost transformate în centre de afaceri în proiectele studenţilor Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism. Viitorii arhitecţi au adăugat imobile de business şi propuneri de realizare a filarmonicii şi a unui sediu pentru consiliul judeţean, au recomandat turnuri şi centre culturale pe malul Someşului şi în două dintre zonele importante de acces în oraş.
Crăpăturile de pe faleza din zona Cazinoului vor fi astupate până la deschiderea sezonul estival, aflăm din cotidianul constănţean Cuget Liber. Pentru că lucrările de reabilitare vor fi de mică amploare, doar cât să amâne extinderea crăpăturilor şi prăbuşirea falezei, reprezentantul autorităţilor locale a dat asigurări că vor fi realizate până la deschiderea sezonului estival, pentru ca accesul turiştilor în zonă să nu fie restricţionat. Oficial, sezonul estival începe pe 1 mai, ceea ce înseamnă că autorităţile locale au puţin peste o lună pentru a se ţine de cuvânt. Între timp, zona în care faleza este fisurată va rămâne împrejmuită.
Craiovenii care vor să se trateze de afecţiuni respiratorii nu mai trebuie să meargă la Praid sau la Slănic Moldova. În Bănie s-a deschis ieri una dintre cele mai mari saline de suprafaţă din ţară. Gazeta de Sud scrie că pentru construirea acesteia a fost nevoie de peste 30 de tone de sare naturală (sub formă de bulgăraşi), adusă de la Praid, care acoperă pereţii şi podeaua, şi de o investiţie de aproximativ 100.000 de euro.
Chiar dacă temperaturile au crescut mult în ultima perioadă, Biserica de Gheaţă şi Ice Hotel de la Bâlea Lac, obiective unicat pentru această parte a Europei, se prezintă într-o stare bună. De asemenea, stratul de zăpadă din zonă măsoară peste doi metri, astfel că pasionaţii de sporturi de iarnă se pot bucura încă de o partidă bună, de adrenalină şi de aer curat. Tribuna Sibiu anunţă că Biserica de Gheaţa de la Bâlea Lac va fi zilele următoare gazda unor evenimente religioase.