Revista presei locale 26 mai
Fostele centrale termice din Târgu Jiu au ajuns adăposturi pentru oamenii străzii; Evul Mediu pentru locatarii din blocurile ANL; Vântul dubleaza bugetul Primăriei Udeşti;
26 Mai 2011, 03:49
Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este arhiplină. O bună parte din pătuţuri sunt ocupate de copii părăsiţi în spital de părinţii care nu au cu ce să-i hrănească, citim în Cuget Liber. Medicii pediatri spun că principala cauză pentru care părinţii îi aduc pe copilaşi la spital este lipsa hranei. Au învăţat deja să descifreze adevărul în spatele simptomelor descrise de mame, ce sunt, adeseori, inventate. Majoritatea copilaşilor sunt luaţi acasă la interval de o lună sau două. Un băieţel de un anişor este internat în spital, deşi nu este bolnav, din decembrie 2010.
Fostele centrale termice din Târgu Jiu s-au transformat în adăposturi pentru oamenii străzii şi sunt adevărate focare de infecţie atât pentru ei, cât şi pentru localnicii din zonă. Deşi autorităţile locale promit de ceva timp că centralele dezafectate vor fi reabilitate şi transformate în grădiniţe sau cluburi pentru bătrâni până acum nu s-a întâmplat nimic.
Circa 60 de familii care locuiesc în singurul bloc ANL din Călan sunt nevoite să îşi care apă cu găleata de la izvor pentru a se spăla sau pentru a găti. De patru zile, oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, fără apă potabilă la robinete, după ce au fost debranşaţi de la acest serviciu, pe motiv că o parte dintre chiriaşi nu şi-au achitat restanţele. Supăraţi de întreruperea apei, locatarii care sunt cu taxele „la zi“ se plâng în cotidianul Servus Hunedoara de situaţia în care se află. Oamenii se tem să nu se îmbolnăvească, mai ales că în imobil locuiesc foarte mulţi copii.
Vântul aduce anual 60.000 de euro în bugetul Primăriei Udeşti. Este vorba despre despre un parc eolian care va fi amenajat pe raza comunei Udeşti, precizează Evenimentul regional al Moldovei. Primăria a bătut palma cu o firmă privată care va amenaja un parc eolian pe raza localităţii. În baza contractului, firma s-a angajat să verse în vistieria Udeştiului câte 60.000 de euro pe an. Tot atât cât reuşeşte să colecteze din taxe şi impozite. Contractul este încheiat pe o perioadă de 50 de ani.
O adolescentă de 14 ani, din Odobeşti, figurează ca decedată în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), deşi, ea trăieşte, merge la şcoală, şi în curând îşi va face şi buletin. Adolescenta a fost „omorâtă“ de SIUI în luna ianuarie a.c. şi, în ciuda tuturor demersurilor făcute de către medicul de familie al fetei, nici în prezent aceasta nu a fost înviată. Atunci când are nevoie de servicii medicale gratuite nu poate beneficia de ele, nefiind recunoscută de sistem. „Cei de la CAS mi-au spus că fata este decedată din noiembrie 1997, de la vârsta de 5 luni“, a declarat medicul Grigore Hanţă pentru Monitorul de Vrancea.
Primăria Obârşia de Câmp, din judeţul Mehedinţi, va demara în perioada următoare o campanie de mediatizare a Castelului Pleşa din localitate, care este un monument arhitectural unicat în ţară. Din Gazeta de Sud aflăm povestea monumentului. Castelul Pleşa a fost construit în 1892 de boierul Gheorghe Pleşa, în stilul celor de pe Valea Loirei. Castelul a fost făcut pentru o franţuzoaică de care boierul s-a îndrăgostit când era la studii în Franţa, însă pentru că imobilul nu a fost prevăzut cu WC-uri, franţuzoaica a refuzat să se mărite cu boierul din Obârşia. Acesta nu a avut urmaşi, iar castelul a rămas al nimănui.
Biserica de lemn de la Priseaca a fost inclusă în campania "Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!", demarată de cotidianul Tribuna. Este construită pe o înălţime ”în formă de corabie, fără turn”, aşa cum sunt construite multe biserici. Pentru a fi mai aproape de Cer şi pentru ca omul să simtă mai bine că urcuşul spiritual înseamnă să laşi cele trupeşti mai la o parte. S-au făcut demersuri încă din 1966 pentru pentru un ajutor financiar urgent necesar reparării bisericii, aflată într-o stare avansată de degradare: Scheletul construcţiei deplasat din cauza acoperişului prea greu din cauza ţiglei, grinzi putrede, tencuială deteriorată, fundaţie ”spălată” de ploaie.
Studenţii de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tahnologică din Oradea au dat lovitura la un concurs naţional de roboţi, aflăm din Crişana. Creaţiile mecanice au reuşit să se claseze pe locul doi, urmând a reprezenta România la un concurs internaţional care va avea loc în Rusia. Puşi pe o uriaşă tablă de şah, roboţeii trebuiau să mute piesele, ba să le şi „fure" de la adversari, fără a fi ghidaţi de studenţi. Un sofisticat sistem de ghidaţie a fost utilizat pentru orientarea roboţilor, studenţii folosind lasere în triangulaţie şi camere web.