Revista presei locale, 25 mai
Articole publicate în Ziua de Cluj, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud, Informaţia Zilei, Cuget Liber, Ziarul Prahova.
25 Mai 2010, 08:42
Căpşuna de Halmeu a ieşit pe piaţă la 10 lei/kg- anunţă Informaţia Zilei Satu Mare. De aproape 10 zile, în localităţi ale judeţului, aflate în aşa numita zonă Ugocea au apărut primele căpşune, trufandale autohtone, cu gust şi aromă cunoscută, spre deosebire de soiurile din străinătate care pătrund încet dar sigur în cultură, dar care sunt sălcii. Acestea din urmă au totuşi avantajul că sunt mai rezistente la transport şi păstrare vreme de mai multe zile, iar producţia la hectar poate fi dublă faţă de soiurile locale.
Un sfert din balastierele care funcţionează în judeţ au fost găsite în neregulă- titrează Ziarul Prahova. Timp de 4 zile au fost verificate 26 de societăţi comerciale care exploatează nisip şi pietriş pe raza judeţului. Oamenii legii au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 528.000 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, referitoare la activitatea de exploatare a mineralelor şi la protecţia mediului. De asemenea, administratorii a şase dintre aceste balastiere sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de executare a unor activităţi miniere fără permis sau licenţă, efectuarea de lucrări de exploatare fără autorizaţie de gospodărire a apelor şi evaziune fiscală etc.
Unicul sprijin şi singura persoană pe care pot conta cei cu dizabilităţi este, de multe ori, asistentul personal. În curând ei ar putea rămâne complet neajutoraţi. Dacă nu se vor găsi bani pentru salariile îngrijitorilor pentru următoarele luni, aceştia ar putea îngroşa rândurile şomerilor. Situaţia este deosebit de gravă în întreg judeţul Constanţa avertizează cotidianul Cuget Liber. Fondul pentru retribuţiile lunare ale asistenţilor personali pe anul 2010 este insuficient, ei riscând să rămână fără lefuri încă din această lună.
În aşteptarea documentului care va lămuri în jurul căror valori se va situa preţul gigacaloriei, ieşenii s-au apucat deja să-şi facă planuri pentru ieşirea din iarna 2010-2011. Dacă viitoarea lege nu va oferi administraţiei publice locale posibilitatea de a subvenţiona gigacaloria,, aceasta înseamnă că ieşenii care locuiesc în apartamente de două sau trei camere vor avea de plătit lunar sume variind între 600 şi 900 lei, aceasta doar pentru agentul termic consumat. Sunt valori care, pentru cei mai mulţi dintre pensionari, nu pot fi asumate, fapt care îi determină să ia în calcul vânzarea proprietăţii pentru a putea face faţă cheltuielilor. Practic, există toate şansele ca preţul garsonierelor sau al apartamentelor cu o cameră să crească, la fel ca şi numărul celor cu trei camere scoase la vânzare, citim în Evenimentul regional al Moldovei.
Societăţile clujene ar putea lua peste 30% din banii guvernamentali puşi la bătaie prin programul START, menit să sprijine lansarea tinerilor antreprenori, aflăm din Ziua. Specialiştii spun că programele cu fonduri guvernamentale sunt mai simplu de accesat, banii se primesc în maximum 90 de zile de la semnarea cererii de finanţare, iar plata se face direct din fondurile obţinute, nefiind necesară decontarea cheltuielilor.
60 de asistenţi universitari, lectori şi conferenţiari de la cele 16 facultăţi ale Universităţii din Craiova au câştigat burse europene postdoctorale de cercetare în valoare de 4.000 de lei fiecare pentru următorii trei ani. Gazeta de Sud scrie că la cei 4.000 de lei lunar se pot adăuga sume importante pentru aceia care vor pleca la stagii în străinătate. Graţie acestor bani europeni destinaţi cercetării, veniturile lunare ale tinerilor cercetători craioveni vor fi mai mari decât ale profesorilor universitari.