Revista presei locale, 24 martie
Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Gazeta de Sud, Ziua de Cluj, Tribuna Sibiu, Servus Hunedoara
24 Martie 2010, 08:28
O nouă alunecare de teren s-a produs ieri-dimineaţă pe Drumul Naţional 57, care leagă Orşova de Moldova Nouă. Calamitatea a blocat în totalitate accesul către patru localităţi de pe Clisura Dunării, şi anume Dubova, Şviniţa, Eibenthal şi Moldova Nouă. 1000 de persoane sunt izolate, iar autorităţile au declarat pentru Informaţia de Severin că pentru deblocarea drumului este nevoie de cel puţin 12 zile.
Ploieştenii au luat ieri, cu asalt, piaţa de peşte din incinta Halelor Centrale. Colegii de la Ziarul de Prahova scriu că la orele prânzului, sute de persoane aşteptau la cozi pentru a-şi face aprovizionarea, pentru zilele următoare, oferta comercianţilor fiind foarte bogată. Motivul aglomeraţiei îl reprezintă faptul că prahovenii se pregătesc să întâmpine cele două mari sărbători din această săptămână - Buna Vestire, de pe 25 martie şi Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) – de pe 28 martie - cu prilejul cărora Biserica dă dezlegare la peşte.
O firmă franceză va realiza în colaborare cu un inginer agronom din Ilişeşti o cultură experimentală de plante energetice, îndeosebi miscanthus – iarba elefantului. Un reprezentant al firmei franceze a fost deja la Suceava şi a stabilit ca în această primăvară, experimental, pe o suprafaţă de cinci hectare de teren arabil să se cultive iarba elefantului. Obiectiv Suceava mai scrie că în ţările din Europa în care sunt astfel de culturi, planta respectivă este folosită pentru centralele care asigură energia termică unor comunităţi între trei şi 20 de mii de locuitori.
Vineri şi sâmbătă suntem invitaţi să ne scoatem frigiderul sau maşina de spălat pe care nu le mai folosim, în faţa casei. Începe din nou Campania naţională de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din anul 2010, informează Tribuna Sibiu. Evenimentul se va desfăşura în municipiile Sibiu şi Mediaş la fel ca şi până acum. Astfel, cetăţenii scot în faţa locuinţei deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), urmând ca autorităţile publice locale, prin operatorii de salubritate să colecteze aceste deşeuri de echipamente şi sa le transporte la punctele special amenajate pentru colectare.
Poştaşii fac curăţenie!- aflăm din cotidianul Servus Hunedoara. Direcţia Regională de Poştă Timişoara organizează astăzi o acţiune de voluntariat care are drept obiectiv realizarea de activităţi de curăţenie pe domeniul public din localităţile Deva, Arad şi Reşiţa.
Zeci de bufniţe s-au stabilit în copacii din centrul oraşului Livada. Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare au vazut cum sub cei câţiva arbori de tuia de lângă primaria oraşului, zeci de bufniţe şi-au găsit acolo loc de odihnă. Aproape toată iarna câteva familii din aceste păsări răpitoare de noapte au stat … „ultracentral”. Nu le-a deranjat circulaţia rutieră intensă de pe Şoseaua Livada-Negreşti-Oaş.
Primăria Constanţa pregăteşte aproape cinci miliarde de lei vechi pentru văruitul arborilor. Să nu vă gândiţi că din banii aceştia vor fi cumpărate şi materialele necesare, ci se va plăti doar mâna de lucru. Contractul se va încheia pe doi ani, perioadă în care firma câştigătoare va trebui să acopere din bidinea, din calculele municipalităţii, cel puţin 539.648 mp de scoarţă de copac. Nici semnatarul articolului publicat în cotidianul Cuget Liber nu a aflat încă cum a fost obţinută această cifră.
Fanii celor 32 de echipe naţionale calificate la Cupa Mondială de Fotbal din Africa de Sud au început să îşi facă rezervările pentru cea de XIX-a ediţie, cu toate că majoritatea ofertelor au fost lansate pe piaţă de cel mult două săptămâni. Citim în Ziua că pentru a vedea pe viu, în Africa de Sud, confruntările celor 32 de echipe naţionale de fotbal calificate, microbiştii clujeni sunt dispuşi să scoată din buzunare până la 13.700 de euro.
15 kilometri de asfalt peste măsură de preţios, peste dealuri, fac legătura între Filiaşi - trecând prin Bodăieştii de Sus şi Bodăieştii de Jos - şi localitatea Melineşti. Reporterii de la Gazeta de Sud au încercat să parcurgă traseul. Ca şofer, după ce scapi cu maşina cât de cât întreagă, după primii kilometri ai parte de un rulaj decent, de ce să nu o recunoaştem, care îţi permite să admiri frumuseţile pădurii din apropiere, aerul curat... şi gunoaiele de la marginea drumului. Apoi, vine prăpastia de lângă Bodăieşti. Zece ani, peste 17 milioane de lei şi e neterminat. Faimosul Drum Judeţean Filiaşi - Melineşti a fost recepţionat anul trecut, dar deja are nevoie de reparaţii masive. E atât de bun încât, pe alocuri, seamănă cu un drum de tractoare.