Revista presei locale, 24 iunie
Articole publicate în Ziua de Cluj, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud, Pandurul, Informaţia Zilei.
24 Iunie 2010, 09:30
Situaţie disperată pentru unii lucrători ai Poliţiei Mediaş, avertizează Tribuna Sibiu. Agenţii de poliţie sunt nevoiţi să lucreze în condiţii greu de acceptat pentru mulţi dintre noi, totul culminând cu câteva zile în urmă când tavanul camerei unde îşi desfăşoară activitatea Compartimentul de Proximitate a căzut efectiv. Problema cea mai mare a poliţiştilor este legată de faptul că le este aproape imposibil să îşi desfăşoare activitatea în unele birouri. Pe lângă tavanul prăbuşit la Poliţia de Proximitate, în alte multe birouri igrasia a „muşcat” serios din pereţi, imaginea încăperilor fiind de-a dreptul deplorabilă.
Informaţia Zilei Satu Mare prezintă un nou mod de operare al infractorilor: De regulă duminica, în timp ce oamenii sunt la biserică, hoţii pătrund în locuinţele mai arătoase din Barsau şi fură tot ce găsesc mai de valoare: laptop-uri, bani, ceasuri, telefoane mobile, GPS-uri, bijuterii, poşete, chei şi arme. În unele cazuri, autorii au pătruns pe geamul de la cămară ori pe cel de la baie, pe geamul de la bucatarie ori pe uşa de acces după ce au văzut unde îşi pun proprietarii cheile. Nici casa parohială nu a fost „iertată”.
Fermierii riscă să nu beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură dacă nu depun, până pe data de 28 iunie 2010, la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), cererea de acord prealabil pentru rambursarea subvenţiei. Prin această cerere, beneficiarii estimează cantitatea de motorină care va fi consumată în acest an şi pentru care pot solicita trimestrial ajutorul de stat, informează Ziarul Prahova.
Gazeta de Sud titrează: "Teledetecţia bate titlul de proprietate. Atenţie mare la modul în care vă identificaţi parcelele când solicitaţi sprijinul financiar pe suprafaţă!" Potrivit legislaţiei europene, chiar dacă aveţi acte de proprietate pentru teren, dacă nu l-aţi poziţionat corect pe hartă, riscaţi să pierdeţi banii. Pe lângă faptul că trebuie să-şi poziţioneze corect terenul pe hartă, este extrem de important să declare cultura reală. De multe ori, fermierii nu dau importanţă acestui aspect şi pierd bani frumoşi nu cu rea intenţie, ci pentru că solicită sprijin financiar în perioada martie-iunie pentru culturile înfiinţate în toamna anului anterior şi până vin să solicite sprijinul uită ce culturi au însămânţat şi spun ce au plantat în anul în curs. Vestea bună este însă că penalităţile nu se aplică după primele rapoarte făcute în urma teledetecţiei, ci ulterior. După primele rapoarte făcute, fermierii sunt chemaţi la APIA, unde li se comunică rezultatele şi pot să se repoziţioneze pe hărţi sau să-şi declare cultura reală.
Colegii de la Evenimentul regional al Moldovei îl prezintă pe Victor Şeremet, un tânăr de 34 de ani, care în prezent pictează biserica Sfânta Ecaterina din Bârlad. Absolventul secţiei pictură murală de la Facultatea de Teologie din Cluj declară: „Nu-i greu, pentru că îmi place ceea ce fac, vine din interiorul meu. Tind să zbor, să-mi crească aripi ca să pot picta cât mai frumos. Pictura murală am descoperit-o la Cluj. Părinţii şi bunicii mei au fost cei care m-au făcut să cred în Dumnezeu şi în harul pe care îl am. Noi am fost o familie mai dusă la biserică şi m-a pasionat pictura bisericească.”
Din iulie până în octombrie, clujenii se vor putea plimba gratuit cu biciclet, aflăm din Ziua. Primăria, în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution, va amenaja un centru “bike-sharing” în zona Sălii Sporturilor; în schimbul buletinului de identitate, o bicicletă va putea fi împrumutată timp de două ore.
Devierea râului Jiu pune în pericol unul dintre cele mai spectaculoase trasee de rafting din ţară. Iubitorii acestui sport nu au decât să profite de această perioadă, pentru ca în curând o mare parte din debitul râului Jiu va fi deviată pentru alimentarea a doua hidrocentrale, citim în Pandurul. Cei mai afectaţi vor fi operatorii turistici din Gorj care vând pachete turistice pentru practicarea acestui sport extrem. Reprezentanţii Salvamont Gorj sunt totuşi optimişti şi spun că vor căuta şi alte trasee din judeţul Gorj pe care ar putea fi practicat raftingul.
Reporterii de la Transilvania Expres au vizitat o fermă de veveriţe la Braşov. Fie că este siberiană, tibetană, leopard, tamiops sau japoneză, veveriţa este un animal de companie căutat în lumea occidentală. Trendul îşi face loc, deocamdată cu timiditate, şi pe piaţa românească. Astfel, o familie de braşoveni a pus bazele unei ferme de veveriţe undeva la marginea oraşului. Veveriţele pot fi achiziţionate cu sume ce variază între 200 şi 300 de lei, în funcţie de sex, vârstă şi specie. Ele ating la maturitate 50-150 de grame greutate, 18-25 de centimetri lungime, inclusiv coada de până la 9 centimetri. Durata medie de viaţă în mediul lor natural este de şapte ani, dar în captivitate pot trăi şi peste 10, dacă sunt îngrijite corespunzător. Micuţele animale nu sunt foarte pretenţioase şi pot face parte din viaţa iubitorilor de animale de orice vârstă, indiferent de spaţiul disponibil. Singura condiţie este ca stăpânul să-şi dorească un asemenea animal în preajma lui şi să nu-l ţină permanent în cuşcă, cunoscut fiind că veveriţa este gingaşă, dar energică şi jucăuşă, având nevoie de mişcare.