Revista presei locale 24 ianuarie
Hologramă peste Dunăre; Retrocedările au lăsat la Iaşi palate în paragină.
24 Ianuarie 2011, 04:51
Tribuna Sibiu scrie că pentru oamenii din Cârţişoara, ziua de 24 ianuarie a fiecărui an reprezintă un dublu motiv de sărbătoare. Pe lângă Unirea Principatelor Române, în această zi cârţişorenii sărbătoresc şi naşterea celui mai de seamă fiu al comunei: Badea Cârţan. La fel cum s-a întâmplat în ultimii ani, oamenii Cârţişoarei vor marca această zi deosebit de importantă printr-un pelerinaj la mormântul faimosului lor înaintaş, de la Sinaia.
Iarna şi-a luat tributul în Vrancea în acest week-end, cu drumuri naţionale şi judeţene blocate, victime în accidente rutiere şi vrânceni izolaţi în mijlocul nămeţilor. Din cauza troienelor, o ambulanţă a rămas în zapadă între Măicaneşti şi Tătăranu. Stratul de zăpadă atinsese ieri 25 cm la Vintileasca, citim în Ziarul de Vrancea.
Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare au vizitat câteva târguri de animale din judeţ. Ce au constatat: Purceii de 6 saptamani erau oferiţi spre vânzare la preţul de 100 de lei bucata. Concurenţa le-au facut acestora purcei de 12-14 săptămâni (şoldanii), aduşi din Ungaria. Pentru acesti şoldani s-au cerut 270 de lei/bucata, dar era şi posibilitatea negocierii. Este demn de remarcat faptul că acestor guiţători aflaţi în comerţul comunitar le lipseau crotaliile de identificare. Cei care vindeau şoldanii proveniţi din Ungaria spuneau că sunt din Satu Mare, dar au refuzat să-şi decline identitatea.
Evenimentul regional al Moldovei trece în revistă câteva palate în paragină.Retrocedările permise de statul român, fără a ţine cont de destinaţia pe care o au în prezent unele dintre imobilele supuse restituirii, riscă să lase Iaşul fără unele dintre cele mai reprezentative edificii. Este vorba, printre altele, de Muzeul Teatrului şi de Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, altădată clădiri emblematice ale urbei, dar care acum sunt abandonate.
Arheologii şi inginerii sârbi intenţionează să proiecteze peste Dunăre, în 2012, o hologramă a celebrului pod construit de împăratul roman Traian (53-117 î.H.), în apropiere de Drobeta-Turnu-Severin. Coordonatorul acestui proiect a explicat pentru Informaţia de Severin: „Vom instala pe Dunăre câteva pompe ce vor propulsa în aer picături de apă, în care laserele vor proiecta imaginea podului”, a explicat arheologul sârb. Podul va fi proiectat doar pe malul sârbesc al Dunării. În plus, o machetă a Podului lui Traian, lungă de 50 de metri, va fi instalată în apropierea sitului original”.
Cotidianul consănţean Cuget Liber prezintă o artistă deosebită: La cei 12 ani ai ei, Sorina este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”. De vreo doi ani şi-a descoperit pasiunea pentru origami şi de atunci a realizat numeroase piese, cea mai grea, după cum ne mărturisea fiind formată din 1.750 de piese pentru care a lucrat o lună. „Este un exerciţiu de logică pentru că trebuie să mă gândesc cum să aranjez piesele în degrade. Mi se întâmplă să asamblez şi dezasamblez şi de câte opt ori- spune artista.
Ultima zăpadă i-a scos pe clujeni pe pârtii- titrează Ziua. Dacă în unele zone din judeţul Cluj amenajate pentru schi ninsorile abundente din ultimele zile au adus recorduri de public, în altele abia de astăzi se aşteaptă o mobilizare. Clujenii sunt aşteptaţi pe pârtii pe tot parcursul acestei săptămâni, chiar şi după căderea întunericului, acolo unde au fost amplasate instalaţii de iluminat.
Iar Gazeta de Sud anunţă coadă la teleschi, în Rânca. Peste 2.000 de turişti au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute pe pârtiile de la Rânca - Gorj, unde s-a stat şi la coadă la teleschi pentru a se putea ajunge în vârful pârtiei. Salvamontiştii au intervenit în cazul a zece schiori care s-au ales cu traumatisme din cauza unor accidente suferite pe pârtie sau în afara acesteia.