Revista presei locale, 23 noiembrie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Mesagerul, Ziua de Cluj, Ziarul de Vrancea şi Pandurul.
23 Noiembrie 2009, 08:15
Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare derulează, pentru al treilea an la rând, Proiectul “Săptămâna Sfântului Nicolae”. Cotidianul Informaţia Zilei explică în ce constă: strângerea de fonduri şi cadouri pentru familiile nevoiaşe, copiii străzii, copii bolnavi, vârstnicii care abia trăiesc de pe o zi pe alta din lipsa banilor, beneficiarii adăpostului de noapte şi copiii romi care frecventează o formă de învăţământ organizat. Practic, în sprijinul lor poate veni întreaga comunitate locală, persoane fizice şi juridice. Donaţii şi sponsorizări se pot face cel târziu până marţi, 24 noiembrie 2009. Sătmărenii pot oferi în dar jucării şi haine noi.
De 8 ani pe fir, pentru copiii abuzaţi. În urmă cu 8 ani, la ora 8 dimineaţa, am spus pentru prima dată „Alo, telefonul copilului”, în cadrul campaniei „Casa de copii nu e acasă”. Din prima zi telefoanele au sunat neîncetat şi, de la o zi la alta, primeam noi solicitări legate de cele mai diverse probleme cu privire la drepturile copilului. Copii, părinţi, rude, vecini, cunoştinţe, cadre didactice ne-au sunat pentru a reclama cazuri de încălcare a drepturilor copilului. Asa prezinta Mesagerul de Bistrita Nasaud evoluţia activităţii de protejare a copiilor împotriva abuzurilor desfasurata de Asociaţia "Telefonul Copilului". Din 21 noiembrie 2001 pana in prezent s-au înregistrat aproape 1,5 milioane de apeluri, dintre care peste 26.000 au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate.
"Agricultorii boicoteaza supermarket-urile" titreaza Ziua de Cluj. Preşedintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România Bioterra, Cornel Man, profesor al Universităţii de Siinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, a sfătuit agricultorii să-şi găsească singuri varianta de promovare a bunurilor alimentare, fără să mai apeleze la marile reţele de magazine comerciale. Deşi acum desfacerea produselor are loc în condiţii improprii, micii producători agricoli ar trebui să achiziţioneze sau închirieze un spaţiu comercial adecvat, unde să-şi poată expună produse pentru cât mai mulţi clienţi, a spus Man. 200 de membri ai Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale Ecologice din Maramureş s-au întâlnit la Baia Mare pentru a analiza posibilităţile de promovare a bunurilor agroalimentare provenite din micile ferme ţărăneşti.
Comisarii pentru protecţia consumatorilor au retras de pe piaţă fructe şi legume cu deficienţe de calitate, dar au aplicat şi amenzi agenţilor economici care s-au gândit mai întîi la profit şi apoi abia la sanatatea şi protecţia cumparatorilor scrie Ziarul de Vrancea. Alte probleme descoperite cu ocazia verificarilor au constat abateri de etichetare, respectiv legumele şi fructele nu erau imprimate vizibil, pe una din părţile laterale ale ambalajului sau pe o etichetă ambalatorul/expeditorul, produsul, specia sau soiul, ţara de origine sau categoria de calitate.
Cele mai multe contracte de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au trecut în dreptul rubricii “Meseria” muncitor necalificat, lucrător în comerţ, director sau administrator de societate comercială. Meserii precum aburitor, afumător, bătător, curbător, figurant, haham, nămolar, malamed sunt mai mult decât necunoscute. În aceeaşi categorie pot intra şi cele de actuarist, aglomeratorist, albitor, arhondar, aspirant, cap de masa, codificator sau cele de corhanitor, derulatorist, fascinar, fazanier, figurant sau hatip. Cotidianul gorjean Pandurul explica termenii: fascinarul nu are nici în clin nici în mânecă cu... fascinaţia, ci este persoana care confecţionează mănunchiuri de nuiele sau de ramuri subţiri, legate din loc în loc cu sârmă, uneori umplut cu piatră, moloz sau pământ, folosit la întărirea terasamentelor, la construirea digurilor sau a drumurilor în regiunile mlăştinoase şi la alte lucrări făcute în terenurile desfundate. Oricât ar părea de ciudat şi meseria de cămătar este prevăzută în nomenclatorul meseriilor şi ocupaţiilor din România.
Săptămâna globală a antreprenoriatului a fost sărbătorită pentru prima dată şi la Ploieşti. 14 liceeni de la Şcoala de Arte şi Meserii „Sfântul Apostol Andrei” au prezentat trei idei de afaceri, alăturându-se astfel ţărilor care fac parte din „Global Entrepreneurship Week”, cea mai mare campanie din lume care motivează tinerii să devină antreprenori aflam din Telegraful de Prahova.
Angajaţii de la Romvag Caracal s-au întors de astăzi la serviciu, după ce, timp de zece zile, au fost în şomaj tehnic. Scăderea numărului de comenzi i-a determinat pe conducătorii societăţii să ia hotărârea ca, începând cu 9 noiembrie, toţi cei 1.500 de angajaţi să rămână acasă. Dacă o parte dintre ei au fost nevoiţi să-şi ia zilele de concediu de odihnă, restul de 1.160 au fost trimişi în şomaj tehnic informeaza Gazeta de Olt.
Maşinile vechi ridicate în acest an de pe domeniul public încep să aducă profit Primăriei informeaza Evenimentul regional al Moldovei. Potrivit unei hotărîri a Consiliului Local, vasluienii care şi-au abandonat maşinile de ani buni pe domeniul public s-au trezit fără ele. Maşinile au fost ridicate de poliţiştii comunitari, care au anunţat acest lucru. Întrucît proprietarii nu şi-au revendicat bunurile, Primăria are dreptul să le valorifice, iar în zilele următoare 45 de maşini vor ajunge la Remat.