Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 23 iunie

Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus, Evenimentul regional al Moldovei, Cuget Liber, Monitorul de Neamţ şi Roman.

Revista presei locale, 23 iunie

23 Iunie 2010, 09:41

Tot mai mulţi sătmăreni semnalează ca oraşul este invadat de ţânţari foarte agresivi. Micile insecte sunt prezente peste tot indiferent că vorbim de locuinţe sau spaţiile verzi unde fac imposibilă şederea trecătorilor şi a copiilor veniţi la joacă. Oamenii solicită autorităţilor locale să intervină prin efectuarea unei dezinsecţii generale, aşa cum s-a făcut şi în anii precedenţi, când astfel de acţiuni şi-au dovedit pe deplin eficienţa, preia Informaţia Zilei apelul.

Doljenii încearcă să se titularizeze la peste 300 km de casă – titrează Gazeta de Sud. 43 de candidaţi pe un singur post titularizabil la istorie, şi 38 la limba engleză, în condiţiile în care nu există nici o catedră titularizabilă. Cam aşa arată competiţia din Dolj la examenul de titularizare. Pentru a avea mai multe şanse, peste 80 de doljeni vor susţine examenul de titularizare în Alba sau Galaţi.

Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, împreună cu Asociaţia de înfrumuseţare a comunei Gura Râului organizează în zilele de 3 şi 4 iulie sărbătoarea "Festivalul Bujorului de Munte”, aflăm din Tribuna Sibiu. Manifestarea este un bun prilej de a cunoaşte tradiţia populară românească şi a degusta produsele gastronomice tradiţionale. Organizatorii au pregătit un interesant program artistic pentru cele două zile, dar şi foarte multe surprize, aşa cum ne–au obişnuit în ultimii ani.

Evenimentul regional al Moldovei scrie despre una din cele mai însemnate manifestări religioase din Bucovina este prăznuirea Sânzienelor de la Suceava, pe 24 iunie. Denumirea populară a acestei sărbători, cu dată fixă în calendar, vine de la florile de sânziene pe care Sf. Ioan le îndrăgea şi le folosea şi de leac. În credinţa populară, Sânzienele sunt divinităţi nocturne, zâne sfinte născute din primele flori ale primăverii sau fete frumoase care au fost furate de zmei şi ascunse în locuri neumblate, prin palate fermecate pe unde nu ajungea picior de om. Bătrânii spun că e bine să culegi florile în noaptea de Sânziene, înainte ca primele raze ale soarelui să „sărute” florile. Roua, numită şi „apă de stele” are virtuţi curative şi magice. Se crede că cei care se stropesc cu ea pe faţă, pe corp vor fi mai frumoşi şi mai sănătoşi.

Combinatul de la Hunedoara nu se închide- titrează cotidianul Servus. Societatea nu îşi va închide porţile, iar investiţiile de zeci de milioane de euro programate şi demarate la începutul acestui an demonstrează că viitorul acestei companii este sigur. Aceasta este declaraţia directorului de resurse umane Dorin Redinciuc care infirmă astfel zvonurile privind o eventuală închidere a SC Arcelor Mittal SA Hunedoara.

La doar două săptămâni de la primul megawatt de energie livrat în reţeaua naţională, parcul eolian de la Fântânele a ajuns la o putere instalată mai mare de 14 MW, cât reprezenta, până acum, totalul capacităţii eoliene instalate în ţară, precizează Cuget Liber. După ce toate cele 139 de turbine din parcul Fântânele vor intra în funcţiune, producţia de energie electrică se va ridica la 347 MW.

Aflată la câţiva kilometri de municipiul Ploieşti, comuna Păuleşti se poate lăuda că a devenit un fel de magnet pentru investitori, dar şi pentru cei care vor să-şi petreacă timpul liber. De fapt, facilităţile oferite pentru investitori – forţa de muncă, telefonie fixă şi mobilă, internet, apropierea de Ploieşti şi de Bucureşti, utilităţi etc - au făcut ca, în ultimii ani, comuna să cunoască o continuă dezvoltare. Mai mult decât atat, cum zona este una care abundă în verdeaţă – pădurea de la Păuleşti fiind celebră – comuna a devenit locul prielnic atât pentru petrecerea timpului liber, cât şi pentru construirea de case de vacanţă, mai scrie Ziarul Prahova.

Rusia a început să caute parteneri în Transilvania, care să ajute la dezvoltarea infrastructurii de la Soci, oraş ce va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, citim în Ziua de Cluj. Centrul de Afaceri al Comunităţii Statelor Independente (CACSI) a invitat companiile clujene din sectoarele infrastructură, construcţii sau instalaţii electrice să participe ca furnizori de servicii şi produse în proiectul olimpic de la Soci.


Monitorul de Neamţ şi Roman reaminteşte că acum doi ani, primăria pietreană cumpăra, în cadrul unui proiect unic în tară, derulat cu Serviciul de Ambulantă, cîteva defibrilatoare automate, ca să vină în sprijinul trecătorilor afectati de caniculă sau cărora starea de sănătate li s-a alterat brusc. Proiectul s-a concretizat în montarea a 7 aparate în locuri intens circulate din oras, iar cîtiva oameni din zonă au fost instruiti să le folosească pînă la venirea ambulantei. Si, din fericire nu au fost cazuri de extremă urgentă, dar este bine de stiut că acestea sînt amplasate la statia de la gară a telegondolei, în strand, la stadion, la Kaufland, în Piata Centrală, în Piata Dărmănesti si pe holul Hotelului Ceahlău. De mentionat este faptul că existenta acestor defibrilatoare nu exclude interventia personalului medical specializat, însă creste cu 50% sansele de supravietuire ale celui suferind. Aparatul are soft în limba română si cel care îl foloseste trebuie doar să urmeze instructiunile: să pună padelele pe pieptul celui căzut, iar defibrilatorul cercetează singur dacă omul e constient, situatie în care recomandă chemarea Ambulantei, sau inconstient, situatie în care începe să administreze socuri electrice si sugerează celor prezenti ce manevre de resuscitare trebuie să facă. Rău nu poate face, pentru că, dacă omul căzut are ritm cardiac, aparatul nu declansează socul electric.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia