Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 23 februarie

Articole publicate în Informaţia Zilei, Transilvania Expres, Ziua de Cluj, Observator Arădean.

Revista presei locale, 23 februarie

23 Februarie 2010, 08:44

Mai multe gospodării şi două drumuri săteşti din comuna Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, sunt în pericol după ce, în urma precipitaţiilor din ultimele zile, s-a reactivat o alunecare de teren, avertizează Gazeta de Sud.

Reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) s-au întâlnit, ieri, la Alba Iulia cu autorităţile judeţene şi locale precum şi cu toţi producătorii de struguri şi vin şi instituţiile publice de specialitate din judeţ, în cadrul unei conferinţe care are ca scop înfiinţarea a şapte filiale regionale în teritoriu, între care una şi la Alba Iulia, aflăm din ziarul Unirea.

Oierii sătmăreni nu vor putea acoperi cererea de miei de Paşti- afirmă colegii de la Informaţia Zilei. Potrivit unor estimări, doar 20-25% din efectivul total de oi matcă au miei până acum, ceea ce se va resimţi în perioada următoare sub forma ofertei scăzute de miei. Cei mai mulţi miei de Paşte vor proveni de la fermierii care au între 20 şi 50 de oi crescute în sistem gospodăresc. Aceştia au privit calendarul încă în vara anului trecut şi au lăsat berbecii împreună cu oile mai devreme cu gândul de a avea de sărbători miei cu greutăţi cuprinse între 15 şi 20 de kilograme în viu.

Este sezonul distracţiilor la Bâlea Cascadă anunţă Tribuna Sibiu. În perioada următoare, cabana ce este situată în imediata apropiere a celei mai cunoscute şi frumoase cascade din Masivul Făgăraş, va găzdui două acţiuni ce pot transforma acest loc într-un mic paradis al distracţiei şi bunei dispoziţii. În zilele acestui sfârşit de săptămână, Cabana Bâlea Cascadă va găzdui cea de-a XVI-a ediţie a “Carnavalului Zăpezii”, urmat in zilele de 6 si 7 martie de “Balului Femeii”.

Pentru a veni în sprijinul hunedorenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Hunedoara a pus la dispoziţia acestora un sistem electronic de afişare a informaţiilor. Implementat în nouă locaţii, sistemul informatic oferă celor interesaţi date, în timp real, atât în ceea ce priveşte oferta locurilor de muncă din judeţ sau Uniunea Europeană, cât şi informaţii de interes general citim în Servus Hunedoara.

La Regionala Braşov trebuie concediaţi... -12 mecanici de locomotivă!!! Constata reporterii de la Transilvania Expres. Cu toate că, potrivit conducerii companiei, organigrama trebuie subţiată, în anumite sectoare de activitate se înregistrază deja un deficit de personal. Astfel, în total, ar fi fost nevoie de plecarea a 53 de mecanici de locomotivă, ajutori de mecanici şi mecanici instructori, dar au părăsit compania 65 de oameni, condiţii în care, în mod normal, ar mai fi nevoie de încadrarea a 12 persoane.


În prezent, zona Moldovei nu mai are mare lucru de oferit în ceea ce priveşte atracţiile specifice grădinilor zoologice. Anul trecut, la nivel naţional mai erau 34 de grădini zoologice din 41. Dintre acestea, în ultimii ani, numai în Moldova au fost închise patru, fiind vorba despre cele din Bacău, Buhuşi, Roman şi Oneşti. Animalele au fost distribuite către alte grădini zoologice sau centre de reabilitare. Faptul că aceste obiective, atractive cândva, nu au reuşit să reziste se poate explica prin lipsa banilor pentru investiţii şi a faptului că nu îndeplineau cerinţele de funcţionare impuse de Uniunea Europeană. Un alt factor care a dus la închiderea lor a fost lipsa de implicare a autorităţilor, a căror nepăsare a pus lacăt volierelor. Evenimentul regional al Moldovei a trecut în revistă singurele grădini zooologice din zonă: Despre singura grădină zoologică din judeţul Suceava, aflată la Rădăuţi, nu se poate vorbi de bine. Până în prezent, nici primăria şi nici Ministerul Mediului nu au investit nici un ban la Zoo. Un caz fericit este in Neamt. Parcul „Cozla” şi Grădina zoologică pot fi date oricând de exemplu. Sunt bine întreţinute, iar administraţia locală are grijă ca lucrurile să meargă cât mai bine. Grădina reuneşte specii reprezentative din fauna locală, iar urşii, lupii, vulpile, căprioarele, păsările sunt constituie o adevărată delectare pentru vizitatorii de toate vârstele.

Ziua de Cluj anunţă un concert simfonic la Grădina Botanică. Va mai amintiti cum, în copilărie, visati să aveti o “căsuţă” pentru păsări, unde să le aşezati micilor vieţuitoare mâncare şi apă? Pentru mulţi, această dorinţă, rămasă neîndeplinită, are şanse să se materializeze. Chiar dacă nu mai suntem copii. Clujenii vor construi căsuţe pentru păsările din Grădina Botanică, spaţiu care va găzdui şi un concert simfonic. Acţiunile sunt organizate de ornitologi profesionişti.

Un arădean pasionat de creşterea animalelor şi păsărilor exotice creşte la ferma sa, din localitatea arădeană Cladova, canguri pitici din rasa Benett aflăm din Observator. Cangurii mănâncă morcovi, mere, varză, sfeclă de zahăr, pâine, grâu, porumb, trifoi sau lucernă, fân şi e foarte important să aibă crengi pe care le rod cu plăcere. Cangurii nu sunt sensibili la frig, rezistă afară, totuşi au nevoie de o căsuţă unde se retrag iarna dacă e prea frig. Cangurii albi sunt mai sensibili şi sunt o raritate. Zoltan Fazekas mai are sute de păsări exotice, cum ar fi lebede albe, lebede negre, gâşte „Maghellan“, gâşte „călugăr“, călifar auriu, raţe polare, raţe mandarine, raţe caroline, dar şi o întreagă colecţie de rarităţi. Pe lângă gâsca indiană, mai deţine o pereche de raţe „Hotentotta“, cea mai mică raţă din lume, dar şi o raţă din specia „Cârâitoarea Europeană“, cea mai mică raţă din Europa.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia