Revista presei locale, 22 iunie
Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud, Telegraful de Prahova, Observator Arădean.
22 Iunie 2010, 09:31
Ideea de a demara o afacere în agricultură în baza unor proiecte care să vizeze atragerea de fonduri europene nerambursabile rămâne, pentru mulţi întreprinzători hunedoreni, care au investit bani în astfel de planuri, o poveste frumoasă. Lipsa fondurilor proprii necesare cofinanţării unor astfel de proiecte şi reticenţa băncilor în a credita afaceri de acest gen sunt două cauze care blochează demararea de investiţii cu fonduri de la Uniunea Europeană (UE). „Majoritatea proiectelor pe care le am în derulare şi care au nevoie de cofinanţare sunt, la această dată, blocate. Încercarea beneficiarilor acestor proiecte de a obţine credite de la bănci cu sprijinul Fondului Naţional de Garantare s-a dovedit un eşec”, a declarat pentru Servus Hunedoara Marius Sârb, consultant fonduri europene .
Bolnavii vrânceni sunt din nou puşi în situaţia de a merge din farmacie în farmacie, în căutarea medicamentelor care îi ţin în viaţă. Banii alocaţi de Casa de Asigurari de Sănătate (CAS) Vrancea pentru luna iunie s-au cheltuit, motiv pentru care unele farmacii au sistat onorarea reţetelor gratuite şi compensate prescrise de medici. Casa de Asigurari de Sănătate a solicitat o suplimentare de fonduri dar pentru moment nu s-a primit nici un răspuns favorabil de la Bucureşti, precizează Ziarul de Vrancea.
Echipele Serviciului de Igienă a Mediului din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova trebuie să supravegheze fântânile cu apă nepotabilă. Din comunele unde există astfel de surse nu lipsesc nici problemele, mai ales dacă apa este consumată de copii, femei însărcinate ori persoane cu afecţiuni cronice. Telegraful de Prahova informează că din punct de vedere al analizei chimice, în 104 fântâni au fost identificaţi nitriţi şi nitraţi, substanţe periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Altfel spus, 10% din fântânile din judet sunt izvoare de boli.
Asociaţiile civice arădene membre ale Consiliului Local Civic vor organiza în ultima zi a acestei săptămâni o inedită „Sărbătoare a sosirii verii”, după un obicei specific Pensinsulei Scandinave. Evenimentul va avea loc la sediul Parcului Natural Lunca Mureşului, Pădurea Ceala, duminică, începând cu ora 11. Programul „Sărbătorii sosirii verii” va debuta prin „împodobirea stâlpului” - simbol al acestei sărbători. Observatorul arădean precizează că invitaţia este deschisă oricui va dori să îşi petreacă ziua de duminică într-o ambianţă plăcută, la Pădurea Ceala pentru a celebra „Sărbătoarea sosirii verii”.
Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi joi, 24 iunie, la hramul mănăstirii „Sf Ioan cel Nou din Suceava”, dar şi la procesiunea raclei sfântului cu acelaşi nume. Evenimentul regional al Moldovei scrie că potrivit tradiţiei, joi, de la ora 11, racla cu moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava va fi scoasă din mănăstire şi va fi purtată de preoţi pe principalele străzi ale oraşului.
De la 1 iulie, Kilipirim revine pe litoral, pentru 39 de zile de carte cu discount. Pentru toţi iubitorii de lectură - de la cei mici, la adolescenţi, părinţi şi bunici - 250 de metri pătraţi de carte se deschid pe 1 iulie, pe faleza din Constanţa, chiar lângă Casino citim in Cuget Liber. Târgul se desfăşoară în perioada 1iulie – 8 august, de la 10 dimineaţa până la miezul nopţii.
O “sferă” SF se deschide pe o insulă, în muzică triumfală şi cu vedere la ape: ai intrat în târgul de case. Expoziţia se desfăşoară numai online, aflăm din Ziua de Cluj. Standurile virtuale sunt create cu imagini de ecrane, suporturi de broşuri şi mese cu laptopuri şi propuneri de apartamente deja construite. Primul târg imobiliar virtual, ImoSfera, s-a deschis de ieri. Cu un click ajungi la stand, cu altele poţi vedea imagini cu proiectul, informaţii cu cifre şi preţuri sau poţi “frunzări” broşurile pregătite de dezvoltatori.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA va acorda o păsuire firmei din Budapesta la contractul de reabilitare a Drumului Naţional 66, pe tronsonul Rovinari - Bumbeşti Jiu, în condiţiile în care prelungirea iniţială expiră astăzi, citim în Gazeta de Sud. De aproape trei ani, conducătorii auto îşi varsă nervii pe cei care nu au reuşit să asfalteze mai puţin de 40 de kilometri de drum, cu toate că au avut parte şi de o prelungire de contract de 300 de zile. Nimeni nu a dat o explicaţie pertinentă în legătură cu starea de fapt, deşi în perioada în care ungurii au beneficiat de prelungirea de contract se putea organiza altă licitaţie, iar o nouă firmă sau asociaţie de firme putea să ducă la bun sfârşit contractul.
Complexul Naţional Muzeal ASTRA pregăteşte, vara aceasta, o serie de ateliere meşteşugăreşti pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, aflăm din Tribuna. Astfel, în fiecare zi de miercuri, între orele 10-13, la pavilioanele Etno-Tehno - Parc din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului copiii sunt întâmpinaţi de meşteri populari care le vor împărtăşi din „tainele meseriei”, având astfel posibilitatea să redescopere lumea tradiţională a satului românesc. La Observatorul Astronomic la Muzeul ASTRA sunt aşteptaţi şi în acest an, pe parcursul întregii vacanţe de vară, toţi cei care doresc să descopere tainele Cerului. Vor fi organizate periodic seri de astronomie populară. Copiii vor avea ocazia să afle multe informaţii ştiinţifice despre Univers, să asculte legende populare despre astre şi fenomene cereşti, să coloreze, să participe la discuţii deschise legate de domeniul astronomiei, să observe cerul prin intermediul telescopului şi multe alte lucruri interesante.