Revista presei locale, 22 ianuarie
Articole publicate în Transilvania Expres, Ziarul de Vrancea, Gazeta de Sud, Tribuna Sibiu.
22 Ianuarie 2010, 08:38
„Bulgăroaicele“ au invadat parcările. Cât de normal este ca şoferii autoturismelor înmatriculate în Bulgaria să poată parca oriunde în Craiova, fără să plătească taxa de parcare pe care ceilalţi şoferi sunt obligaţi să o achite anual? Această problemă a fost ridicată de cititorii Gazetei de Sud, proprietari de maşini înmatriculate în Bănie, deranjaţi că în multe situaţii nu au unde să-şi parcheze maşina din cauza „bulgăroaicelor“. Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât primăria a decis să dubleze taxa de parcare pentru acest an de la 20 la 40 de lei. Primăria recunoaşte că are probleme cu locurile de parcare ocupate de maşini înmatriculate în alte state, cu precădere în ţara vecină.
Cotidianul constănţean Cuget Liber publică apelul autorităţilor române care atrag atenţia celor care circulă cu autoturisme înmatriculate în ţara vecină că se pot trezi în ilegalitate la volanul unei maşini radiate. Nu demult, în municipiul Mangalia, mai mulţi utilizatori de maşini înmatriculate în Bulgaria au rămas fără autoturisme. Proprietarii bulgari din acte au făcut împrumuturi bancare în ţara lor pentru care au girat cu aceste maşini. Pentru că nu şi-au achitat ratele, banca a venit în România şi a ridicat autoturismele. Însă, cei mai mulţi şoferi, mai ales dintre cei care şi-au înregistrat maşinile pe numele unor persoane fizice din Bulgaria, conduc în prezent maşini scoase din circulaţie, fără ca ei să cunoască acest fapt. Mai exact, după ce cetăţeanul bulgar înmatriculează autoturismul pe numele lui, el are la dispoziţie 60 de zile pentru a-l declara la agenţia fiscală din oraşul de care aparţine. Unii nu le declară şi astfel, după 60 de zile, ele sunt automat radiate din circulaţie. Astfel, românii circulă fără să aibă habar cu maşini scoase din circulaţie, ceea ce constituie infracţiune.
Dacă până acum, poştaşul care bătea la uşă pentru a vă lăsa pensia era singur, într-un viitor apropiat acesta ar putea fi însoţit de un poliţist comunitar, pentru a-l proteja de eventualele atacuri. Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română s-a întâlnit cu cea a poliţiei şi împreună au hotărât că oportun ar fi ca toţi factorii poştali să fie însoţiţi de poliţişti comunitari atunci când vor distribui pensiile. Incidente în care factori poştali au fost jefuiţi s-au înregistrat şi în judeţul Hunedoara precizeaza Servus.
Cantina de ajutor social din Târgu Jiu are lacătul pe uşă de mai bine de un an, de când au început lucrările de modernizare a acesteia. Cotidianul Pandurul explică motivul: doar dotările pe care le presupun standardele europene necesită costuri de 100.000 de euro, adică mai mult decât mâncarea din tot acest an destinată săracilor din oraş. Sărmanii spun că ar mânca o bucată de carne şi dintr-o oală ruginită, numai să fie. Cerinţele europene se bazeaza însă pe multă gresie, faianţă şi senzori la chiuvete...
Eveniment inedit în "ţinutul de gheaţă”- anunţă Tribuna Sibiu. Turiştii ce se vor afla astăzi, la Bâlea Lac, vor avea posibilitatea poate unică în viaţă, de a asista la festivitatea de sfinţire a Bisericii de Gheaţă. Este cea de-a patra biserică edificată din gheaţă, apă şi zăpadă bătătorită (aceeaşi „tehnologie” ca şi la Ice Hotel) la Bâlea Lac. Inedita biserică este, în linii mari, asemănătoare cu cea ridicată în anii anteriori şi are ca model un vechi lăcaş de cult din satul sibian Mălâncrav. Cei ce au avut ideea construirii Bisericii de Gheaţă doresc ca aceasta să aibă un caracter ecumenic.
Salvamontistii avertizează iar Ziarul de Prahova preia apelul: Risc de avalanşă în Munţii Bucegi! Pentru a evita accidente similare celui de acum doi ani, mai exact din noiembrie 2008, când doi turişti au murit pentru că au ignorat avertismentele salvamontiştilor, aceştia din urmă recomandă celor care aveau de gând să urce pe munte la acest sfârşit de săptămână să nu se aventureze pe niciun traseu, marcat sau nemarcat. Salvamontiştii din Buşteni atrag atenţia că pe toate vaile din zonă există riscul de dislocare a unor bucaţi mari de zăpadă şi condiţii similare celor din 2008.
Avem o altă propunere pentru timpul dvs. liber. Mai cuminte: Se redeschide acvariul de la Muzeul Vrancei-informează Ziarul. Pe lângă zeci de exemplare de peşti exotici sau indigeni, copiii vor putea admira aici singurul piton din judeţ, dar şi doua tarantule şi o întreagă familie de veveriţe siberiene foarte jucăuşe. În colecţia muzeului se află peste 50.000 de exponate, unele rare, însă din cauza lipsei de spaţiu nu toate pot fi expuse pentru public.
Incercam să va ispitim în continuare, cu ajutorul cotidianului Transilvania Expres. În această seară, la Căminul Cultural din Comăna de Jos, va fi „mare bal, mare”, prilejuit de sărbătoarea Fosnich-ului. Fosnich-ul este o petrecere populară de iarnă, asemănătoare cu balurile mascate ale saşilor şi ungurilor, care are loc în jurul datei de 24 ianuarie, în zona Rupea. În unele localităţi, sărbătoarea e cunoscută sub numele de „Vecinătăţi” sau „Nobării”.