Revista presei locale, 21 ianuarie
Articole publicate în Ziarul de Vrancea, Tribuna Sibiu, Observator de Suceava, Pandurul.
21 Ianuarie 2010, 08:34
Angajaţii Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani au beneficiat anul trecut de 273.606 zile de concediu medical, ceea ce, cumulat, înseamnă peste 700 de ani, arată un raport efectuat de Comitetul de Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul companiei.Totuşi, comparativ cu 2008, anul trecut, numărul de zile de concediu medical acordate minerilor din Valea Jiului a scăzut cu peste 42.000. Gazeta de Sud scrie ca membrii Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă la nivelul CNH-SA au stabilit mai multe măsuri pentru a-i descuraja pe mineri să-şi ia concedii medicale nejustificate, mergând până la desfacerea contractului de muncă. Aceia care îşi vor lua concedii medicale şi vor fi prinşi că în aceste zile libere desfăşoară alte activităţi decât cele necesare îngrijirii stării de sănătate riscă să rămână fără locul de muncă.
Ziarul de Prahova anunţă că atât angajaţii Primariei Ploiesti, cât şi agenţii de la Poliţia Rutiera au pornit o adevarată ofensiva împotriva transportatorilor de persoane, fie ca este vorba despre cei cu microbuze şi autobuze care doar tranzitează Ploiestiul, sau despre taximetrişti, aceştia din urmă evidenţiindu-se nu numai prin nereguli în obţinerea licenţelor, ci şi prin comportamentul agresiv în trafic. Controalele vin, - mai ales cele care i-au vizat pe taximetrişti - în urma a tot mai multe sesizari primite de la cetăţeni, precum şi a semnalelor din presă, referitoare la comportamentul agresiv din trafic al şoferilor de taximetre, condiţiile de transport şi starea mecanică precară a autoturismelor de taxi.
Servus Hunedoara scrie că ieri, jandarmii de la Postul Montan Parâng au observat că pe pârtia de schi „A” din staţiune a pătruns un autovehicul de teren. Conducătorul autovehiculului a urcat pe pârtia „A” ignorând marcajul de la baza acesteia, iar la coborâre a fost oprit de jandarmi. Aceştia i-au explicat şoferului faptul că accesul pe pârtia de schi cu autovehicul este ilegal; soferul a fost sancţionat de jandarmii montani cu amendă contravenţională în valoare de 600 lei.
În octombrie anul trecut, Informaţia Zilei Satu Mare consemna decepţia unor fermieri în ceea ce priveste pretul foarte scăzut al porumbului boabe. Unii procesatori ofereau la momentul respectiv sub 25 de bani pe kilogram. Potrivit unor informaţii, intermediarii au început să ofere în prezent şi 50 de bani pe kilogramul de boabe, în vreme ce spre exemplu în judeţul Maramureş pretul este cu 25-30% mai mare, poate chiar mai mult.
Autorităţile din Moldova au nevoie de sume imense pentru regularizarea albiilor râurilor care străbat localităţile şi pentru ca inundaţiile să fie doar un vis urât. Din păcate, aceşti bani nu vor ajunge prea curând în bugetele locale, din cauza zecilor de proiecte care bat pasul pe loc, dar şi a sărăciei bugetului. Între timp, sute de mii de omeni trăiesc cu teama că puhoaiele le-ar putea înghiţi din nou toată averea avertizeaza Evenimentul regional al Moldovei.
Dimensiunea şomajului sibian acum, la început de an, nu este una alarmantă. Realitatea de pe piaţa sibiană a muncii nu este roz, dar nici "în negru" nu o putem încadra afirma colegii de la Tribuna. Deocamdată, disponibilizările din condei ale bugetarilor par să nu afecteze nici Primăria Sibiu, nici Consiliul Judeţean, nici alte instituţii deconcentrate importante. 70 agenţi economici oferă în aceasta perioada 268 locuri de muncă vacante în diverse meserii, 33 de posturi sunt pentru persoanele cu studii superioare.
Vrâncenii continuă să câştige mai prost decât restul românilor informează Ziarul. În luna noiembrie 2009 cistigul salarial mediu net din judetul Vrancea a fost cu 25,3% mai mic fata de cel înregistrat pe total ţara, conform datelor transmise de Directia Judeţeană de Statistică (DJS) Vrancea.
Tractoarele „made in Râşnov” apar pe piaţă în aprilie anunta Transilvania Expres. Producţia de tractoare Hoyo de la Râşnov va începe în luna aprilie, moment în care va debuta şi livrarea pe piaţă. Conform declaraţiilor făcute de conducerea uzinei, „iniţial, producţia primului tractor a fost programată pentru luna decembrie 2009, însă a fost amânată din cauza unor întârzieri la lucrările de la secţia de montaj a fabricii”. Concernul va adera la programul „Rabla” pentru tractoare. La Râşnov se vor produce opt tipuri de tractoare, a căror capacitate va fi cuprinsă între 25 CP şi 120 CP. Cel mai mic preţ de achiziţie va fi de 6.500 de euro.
Situaţia farmaciilor este din ce în ce mai anevoioasă din cauză că nu şi-au primit banii de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru medicamentele compensate sau gratuite, eliberate pe bază de reţetă, de aproape şapte luni semnalează Obiectivul. Multe din farmaciile sucevene sunt în prag de insolvenţă; nici furnizorii de medicamente nu îi mai păsuiesc pe farmacişti.
Primăria Muşeteşti a plătit o firmă cu 30 de miliarde de lei pentru o lucrare programată să dureze exact cinci ani constata reporterii reporterii de la cotidianul gorjean Pandurul. Alimentarea cu apă a comunei s-a transformat într-o fântână arteziană. În conductă au apărut fisuri, iar apa curge continuu. Conducta de alimentare cu apă a fost amplasată la doar câţiva centimetri sub pământ de-a lungul drumului forestier. Cu timpul, terenul s-a surpat iar conducta a ieşit la suprafaţă, fisurându-se în mai multe locuri. Pentru ca localnicii să aibă totuşi apă la robinete, găurile apărute în conductă au fost astupate...cu lemne. Partea proastă este că autorităţile nu mai pot accesa alte fonduri pentru reparaţie.
Companiile de intermediere turistică din Cluj vor scoate pe piaţă puţine pachete, care vor putea fi achiziţionate pe ultima sută de metri, pe fondul reducerii vânzărilor în 2009. Cele mai mici preţuri vor fi pentru pachetele rezervate din timp, aici turiştii beneficiind de reduceri de până la 35% aflam din Ziua de Cluj.