Revista presei locale 20 octombrie
Un profesor univesritar este campion naţional la scrabble;Mai bine de jumătate din microbuzele şcolare din Prahova sunt nelicenţiate;Din cauza blocajului financiar şase primării din Olt au rămas fără curent
20 Octombrie 2010, 04:31
Din cauza blocajului financiar şi a rectificării bugetare pe minus, şase primării din Olt au rămas fără curent electric. Acestea au datorii de peste 90.000 de lei la furnizorul de energie electrică din judeţ precizează Gazeta. Potrivit datelor furnizate de CEZ, pentru zona Olt, figurează deconectaţi aproximativ 2.450 de clienţi casnici. Ca procent, pe localităţi, cei mai mulţi clienţi sunt în Slatina. Clientul cu cele mai mari datorii către companie are de achitat aproximativ 20.000 de lei.
Vremea rece trimite sucevenii la spital, titrează Evenimentul. De la o săptămână la alta numărul de viroze creşte, odată cu înrăutăţirea vremii. Ca şi în săptămâna precedentă cei mai afectaţi sunt copii, cu toate că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a recomandat părinţilor să fie atenţi în privinţa pericolului apariţiei infecţiilor respiratorii, cerându-le să nu-i trimită în colectivităţi dacă apar semne de boală. Săptămâna trecută au ajuns la medic 2.640 de peroane diagnosticate cu infecţie acută la căile respiratorii superioare (IACRS), faţă de 2.420 în săptămâna precedentă.
Mai bine de jumătate din microbuzele de transport şcolar din judeţ sunt nelicenţiate, au constatat inspectorii Autorităţii Rutiere Române Prahova citaţi de Telegraful. Primăriile care nu s-au conformat încă reglementărilor cu privire la siguranţa transportului elevilor au timp să o facă până la începutul lunii viitoare. După aceea, inspectorii ARR Prahova vor trece la sancţionarea celor care nu au licenţă de transport elevi. O licenţă de transport constă doar 260 de lei. În schimb, amenda pentru lipsa licenţei este între 20.000 şi 25.000 de lei.
Zilele Municipiului Craiova, care vor avea loc în perioada 22 - 26 octombrie, îi invită pe olteni la un periplu prin lumea teatrului, a muzicii, cărţilor, dar şi a meşteşugurilor, în cadrul Târgului Meşterilor Populari. Întâlnirea cu iscusiţi meşteri şi lucrările lor este, de fapt, una dintre manifestările care vor deschide vineri, 22 octombrie, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, seria evenimentelor prilejuite de sărbătoarea oraşului, informează Gazeta de Sud.
De peste un deceniu, poliţiştii hunedoreni fac eforturi să o găsească pe Cosmina Florica Frăţilă, din Hunedoara, despre care nu se mai ştie nimic de 12 ani. Aceasta era doar o copilă de 5 ani şi 7 luni când s-a constatat absenţa sa. După ce ani la rândul căutările în cazul său au fost sortite eşecului, în încercarea continuă de a o găsi, chipul său a fost „îmbătrânit” digital. Poliţiştii speră că mediatizarea acestei fotografii ar putea aduce indicii noi în acest caz de dispariţie şi cer sprijinul populaţiei şi prin intermediul ziarului Servus Hunedoara.
Câinii poliţişti se întrec la Sibiu- anunţă Tribuna. Competiţia reuneşte 22 de echipaje, 19 dintre ele de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti şi Centrul Chinologic Sibiu şi 3 echipaje din Bulgaria. Accesul publicului va fi permis miercuri şi joi, între orele 08:00 – 14:00 iar festivitatea de premiere este programată joi, 21 octombrie, la ora 14:00.
A nins în Munţii Rodnei, pe Valea Blaznei şi Rotunda, anunţă Jandarmeria bistriţeană care avertizează turiştii să nu se aventureze neechipaţi corespunzător. Prima ninsoare din acest an a determinat formarea unui strat de zăpadă de peste 5 cm grosime în zona Vârfului Ineu, la lacul Lala şi pe Valea Cobăşel. Jandarmii montani declară pentru Mesagerul de Bistriţa Nasăud că zăpada proaspată este extrem de instabilă şi există pericolul alunecării şi căzăturilor, gradul de dificultate al traseelor turistice crescând.
Din Ziua de Cluj aflăm că un profesor de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii “Babeş-Bolyai” este, împreună cu colegul său, Corneliu Faur, campion naţional la scrabble. Septimiu Crivei are 39 de ani, este profesor de algebră şi aritmetică modulară şi criptografie la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii “Babeş-Bolyai” şi este campion naţional la scrabble pe perechi în anul 2010. “M-am apucat de scrabble cumva întâmplător. Era o emisiune la radio România Tineret unde erau jocuri de rebus şi probleme logice de matematică şi eu eram extrem de interesat de aşa ceva. La o astfel de emisiune am remarcat începerea unor astfel de partide, iar din clasa a IX-a am început să joc scrabble”, a declarat Septimiu Crivei. Campionul dedică, zilnic, antrenamentelor de scrabble în jur de o oră-două. Vineri şi sâmbătă la Cluj-Napoca, la hotelul Ary, are loc prima etapă a Campionatului de Scrabble Liber din acest an care va avea loc atât pentru seniori, cât şi pentru juniori şi cadeţi.