Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 20 aprilie

Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Gazeta de Olt, Ziarul de Prahova, Informaţia Zilei, Ziua de Cluj, Cuget Liber.

Revista presei locale, 20 aprilie

20 Aprilie 2010, 08:51

Mai multe şcoli şi grădiniţe din Craiova ar putea beneficia de apă caldă produsă cu ajutorul panourilor solare, citim în Gazeta de Sud. Soluţiile finale vor fi date de proiectanţii care vor veni cu oferta cea mai avantajoasă la licitaţia recent demarată de municipalitate.

Poliţiştii din mai multe comune oltene îşi desfăşoară în condiţii grele activitatea din cauza faptului că nu au autoturisme de serviciu. Gazeta de Olt scrie ca agenţii de poliţie din cele zece localităţi sunt nevoiţi de câţiva ani buni să meargă la intervenţii cu maşinile personale sau cu cele ale colegilor din comunele vecine.


Ziarul de Prahova prezintă ,,Asociaţia Femeilor care îşi Cresc Singure Copiii". Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2003 şi nu este căutată doar de către prahovence, ci de către femei din întreaga ţară. Ajutorul oferit de ,,Asociaţia Femeilor care îşi Cresc Singure Copiii" constă în consiliere psihologică, juridică, medicală - totul fiind gratuit. Organizatia nu percepe cotizaţii şi ajută femei din toată ţara, dacă solicită, să rezolve probleme juridice legate de divorţ şi partaj, dar, mai ales, în limita competenţelor celor care consiliază, să-şi regăsească echilibrul sufletesc după asemenea experienţe.

Doctori falimentaţi de primării- titrează Monitorul de Neamţ şi Roman. Medicii nemţeni care au cabinete individuale în spaţiile proprietate ale primăriilor din judet se tem că ar putea intra în faliment dacă vor fi majorate chiriile la preţul pieţii. Practic, administraţiile publice au dreptul de a majora preţul de concesiune pentru cabinetele medicilor de familie sau ale medicilor stomatologi la nivelul existent pe piaţă iar acest lucru se poate întâmpla oricând.

Bolile hepato–biliare pot fi subiect de expoziţie afirma colegii de la Tribuna Sibiu. Flacoane de sticlă din secolul al XVII-lea cu pulbere de origine vegetală, colecţii de droguri ale farmaciştilor folosite ca materie primă pentru prepararea medicamentelor, ierbare, alimente care ar putea afecta ficatul, alimente şi produse remedii, în tratarea afecţiunilor hepatice sunt doar câteva dintre elementele care stau la baza expoziţiei care poate fi vizitată pana in 14 mai la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.


Informaţia Zilei Satu Mare scrie despre… cultivarea gazonului. Dacă de pildă legumicultura este o afacere care în timp relativ scurt aduce bani, nu neaparat profit, o altă preocupare aducatoare de bani, dar în timp ceva mai lung, adica, aproape 18 luni este producerea gazonului. Se pare că sunt puţini întreprinzătorii care îşi iau inima-n dinţi şi iniţiază o asemenea afacere care presupune investiţii considerabile. Un om care a avut curaj în înfiinţarea unei culturi de gazon este Istvan Boti. Cine a trecut pe şoseaua Satu Mare-Supur, între localităţile Beltiug şi Acas a avut posibilitatea de a vedea suprafeţe întinse de verdeaţă. Unii au avut curiozitatea să vadă despre ce este vorba, alţii trec cu vederea şi admiră iarba frumoas tunsă la câţiva centimetri, lipsită de buruieni. Acum, dotările actuale îi permit cultivatorului să recolteze fâşii de gazon de 74 de centimetri lăţime şi lungimea de 18 metri.

Comuna Şviniţa din judeţul Mehedinţi, renumită pentru smochinii care se întâlnesc la tot pasul prin gospodăriile localnicilor, dar şi pentru faptul că este singura localitate din judeţ care îşi serbează „ziua smochinului” în ultima duminică a lunii august, îşi va spori numărul de smochini. Mai exact, localitatea va avea încă o mie de smochini pe o plantaţie de 1,6 hectare, ce a început să ia fiinţă în apropierea primăriei precizează Informaţia de Severin. Puieţii de smochini vor fi achiziţionaţi de la cetăţeni, de la vecinii sârbi, ori dintr-o pepinieră din Timişoara.


Expoziţia “Vreau să fiu bărbat”, a sculptorului clujean Vlad Berte, va fi vernisată azi, de la ora 18.00, la Galeria Casa Matei, aflăm din Ziua. Artistul transpune în piatră recuzita ce însoţea odată experienţa vieţii de soldat. De la masca de gaze la brici, de la gamelă la bonetă şi de la cazma la plosca de soldat, obiectele aparent banale capătă soliditate şi masculinitate, nu numai metaforic, ci şi la propriu, în manieră pur vizuală.

Pe 1 iunie vor debuta demonstraţiile la Delfinariul Constanţa, aflăm din cotidianul Cuget Liber. Precizând în mod expres că cei cinci tineri, doi băieţi şi trei fete, care vor intra alături de delfini în bazinele Delfinariului nu sunt „dresori”, ci antrenori, directorul complexului a povestit surprizele avute la angajarea lor. Cu toate că le-au fost solicitate studii medii, patru dintre ei au studii superioare - Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, respectiv Facultatea de horticultură, unul chiar masterand, altul student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân. Antrenorii delfinilor provin din foşti campioni la înot. Una dintre fete este campioană la canotaj.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia