Revista presei locale, 2 martie
Articole publicate în Evenimentul regional al Moldovei, Tribuna, Cuget Liber, Ziua de Cluj, Pandurul.
02 Martie 2010, 08:20
Ambulanţa de noapte, la cota de avarie-titrează Tribuna Sibiu. Măsura reducerii numărului de echipaje pe tura de noapte se va lua în întreaga ţară. Angajaţii serviciilor de Ambulanţă au acumulat multe ore suplimentare care nu pot fi plătite, aşa că, în compensaţie, primesc zile libere. Pentru că nu există personal suficient, cât timp se vor lua aceste zile libere numărul echipajelor va fi redus. Măsura va fi pusă în practică, cel mai probabil, din această lună.
Cotidianul Obiectiv Vocea Brailei publică situaţia tulburărilor de limbaj la copiii din grădiniţe şi învăţământul primar. La nivelul judeţului, în fiecare an sunt evaluaţi copiii din grădiniţe şi din învăţământul primar şi sunt luaţi în evidenţă sute de copii cu deficienţe de pronunţie. Unor copii li se recomandă tratamentul logopedic şi de aici încep problemele. Unii nu vor să vină sau nu sunt aduşi de părinţi, iar alţii vor să vină, dar nu mai au unde pentru că toţi profesorii logopezi sunt ocupaţi.
Asociaţia Psihosomatica va deschide, în curând, primul Centru de logopedie din judeţul Constanţa. Denumirea, deşi poate părea puţin prea pretenţioasă, având în vedere că la început va fi doar un cabinet de logopedie, exprimă proiectele ambiţioase pe care şi le propune asociaţia constănţeană. „Intenţionăm să creăm un centru de întâlnire şi reflexie pe teme de logopedie, un centru de formare şi perfecţionare continuă şi, atunci când fondurile şi organizarea ne vor permite, un centru de cercetare în domeniu”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, psihologul Ioana Georgescu, preşedintele Asociaţiei Psihosomatica.
Din Gazeta de Olt aflăm că de ieri s-a dat startul la depunerea cererilor pentru plata pe suprafaţă aferentă anului în curs. Astfel, fermierii pot depune la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură cererile prin care solicită banii europeni care se acordă în sectorul agricol.
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni se confruntă cu serioase probleme economice şi financiare. Problema vine dinspre preţul foarte mic oferit de achizitori, veniturile realizate din valorificarea merelor neputând acoperi cheltuielile necesare, inclusiv cele cu salariile personalului. Evenimentul regional al Moldovei avertizează că lipsa de fonduri băneşti a determinat reducerea treptată a personalului din toate sectoarele de activitate ale unităţii şi neplata salariilor acestuia pe o perioadă de peste cinci luni de zile.
Veniturile extrem de mici ale personalului auxiliar din instituţiile de învăţământ vor scădea şi mai mult din această lună. Salariile îngrijitoarelor din grădiniţe, care câştigă acum aproximativ 580 de lei, vor scădea cu 10%, ca urmare a aplicării legii salarizării unice. în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) există 2.200 de posturi de îngrijitoare, portari şi femei de serviciu scrie Ziua de Cluj.
Asociaţiile de proprietari şi Regia de termoficare Craiova fac primi paşii în proiectul de facturare individuală a energiei termice. Furnizorul de căldură a trecut la reinventarierea instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate individuală şi comună într-un condominiu. Gazeta de Sud precizează faptul că reinventarierea este necesară pentru că într-un apartament este posibil să se fi produs modificări asupra corpurilor de încălzire - tip, număr de elemente etc. - faţă de situaţia iniţială. In aceasta situatie se va recalcula suprafaţa utilă care se ia în considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru încălzire.
Braşovenii stau la coadă pentru a-şi casa rablele scrie Transilvania Expres. Şi ei, adaugam noi. Zilnic, zeci de posesori de hârburi stau la coadă, la Remat, pentru a-şi casa maşinile, multe dintre ele zăcând de ani de zile în parcările cartierelor Maşinile se primesc numai atunci când sunt tichete valorice.. Până la ora actuală au fost eliberate 200 de tichete valorice de către Remat Braşov.
Observatorul prezintă o iniţiativă lăudabilă din partea elevilor arădeni care ieri au format un lanţ uman în semn de solidaritate, militând pentru strângeria banilor necesari reamenajării secţiei de Pediatrie I a Spitalului Clinic Judeţean. Astfel că ieri în jurul prânzului aproximativ 1000 de elevi s-au prezentat în curtea spitalului înarmaţi cu bannere, afişe şi fluturaşi cu mesaje de genul „Dă un leu pentru copilul tău“ şi „Ajută un copil, redă-i zâmbetul“. Aceştia au înconjurat secţia de pediatrie încercând să atragă atenţi celor din jur cu privire la reamenajarea secţiei destinate copiilor. Iniţiatoarea acestui eveniment şi a campaniei „Mai aproape de aproapele“ este Cristina Henţ profesoară la Liceul „Adam Muller Guttenbrunn“. Aceasta a fost internată cu fetiţa ei în secţia respectivă rămânând dezamăgită de condiţiile de acolo, însă nu şi pasivă în faţa lor.
Mărtisorul, simbolul primăverii si al renasterii îsi pierde valoarea de la an la an, comerciantii romascani fiind dezamăgiti de scăderea drastică a vînzărilor. Asa se face că, la tarabele din centrul Romanului care în alti ani erau întesate de tot felul de figurine, flori si mărgelute, care de care mai ochioase, cu snur împletit cu alb si rosu, în ultima zi a lui februarie, doar cîtiva romascani îsi „clăteau ochii“. Cît despre vînzări, comerciantii sînt descumpăniti, nici măcar mărtisoarele confectionate manual nu mai sînt căutate. La modă sînt snururile alb-rosii împletite si purtate pe mînă ca brătări si care costă 3 lei. Mai curînd se vînd astfel de mărtisoare, decât figurinele metalice declară vânzătorii pentru Monitorul de Neamţ şi Roman.
Cotidianul gorjean Pandurul o prezintă pe Ana Ciolacu. Ea realizează mărţişoare într-o tehnică ce se practica în Egiptul Antic. Arta de a rula hârtia sau quilling-ul, cum se mai numeşte, a învăţat-o de una singură, de pe Internet. Într-o zi a descoperit o fotografie în care erau prezentate o serie de obiecte realizate prin această tehnică, iar frumuseţea lor i-au stârnit curiozitatea. După un timp de documentare, Ana Ciolacu a început să îşi pună în practică ideile. Obiectele sunt realizate din carton colorat tratat un lac adeziv care le oferă luciu şi care întăreşte cartonul. După ce este prelucrată hârtia se realizează un anumit model. Se trece la stadiul de lăcuire şi se aplică accesoriul potrivit. Efectele obţinute sunt deosebite Felicitările, cerceii, broşele sau inelele s-au cumpărat ca pâinea caldă la Târgul de mărţişoare deschis în centrul municipiului Târgu Jiu.