Revista presei locale, 2 februarie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Ziua de Cluj, Ziarul de Prahova, Ziarul de Vrancea, Pandurul.
02 Februarie 2010, 08:46
Din cauza alunecărilor de teren, în localitatea Comarnic, drumul s-a surpat pe o porţiune de 60 de metri. Pe acest sector al drumului judetean 101 A, au aparut şi crăpături în covorul asfaltic. De aceea, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie îi avertizează pe şoferi că în zona respectivă se circulă cu restricţie de viteză, aflăm din Ziarul de Prahova.
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul vrâncean au solicitat lamuriri cu privire la Legea 387/2009, care prevede ca învăţătorii şi educatoarele care au specializarea de „profesori pentru învăţământul primar/preşcolar” vor primi bani în plus la leafa. Marirea se va aplica, conform legii, “pentru funcţia de profesor pentru învăţământul preşcolar şi profesor pentru învăţământul primar - absolvirea cu diploma a ciclului I de studii universitare de licenţă sau a ciclului II de studii universitare de masterat în profilul postului sau absolvirea liceului pedagogic, urmată de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior de scurtă sau de lungă durată în profilul pedagogic. Ziarul de Vrancea scrie că faţă de salariul de bază, creşterile salariale vor fi în jur de 200 de lei.
Transilvania Expres îi anunţă pe braşoveni ca vor beneficia în curând de servicii de îngrijire temporară a animalelor. Serviciul de gestionare a animalelor fără stăpân îşi propune intensificarea activităţii de control privind respectarea prevederilor Regulamentului de creştere şi deţinere a animalelor domestice şi a păsărilor de curte în municipiu. De asemenea, inspectorii serviciului doresc îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a animalelor, în vederea deschiderii unui serviciu pentru cetăţenii care doresc să încredinţeze animale de companie pentru anumite perioade de timp.
Cotidianul Pandurul îl prezintă pe gorjeanul Gheorghe Pop, posesorul unei impresionante colecţii de ilustraţii vechi. Totul a început în urmă cu 30 de ani, atunci când a achiziţionat un set de zece ilustraţii. „La vremea aceea am plătit 500 lei pe acel set, o sumă destul de mare. Acestea erau adresate unei doamne din familia lui Gheorghe Magheru“, spune colecţionarul. Încet – încet, Gheorghe Pop a adunat peste 250 de cărţi poştale cu oraşul Târgu Jiu, surprins între anii 1895 şi 1956.
Gazeta de Sud publică incredibila poveste a motociclistului paralitic. La două luni după ce a primit certificat de persoană cu handicap, prin care se atestă că e paralizat, nu poate munci şi are nevoie de însoţitor, un tânăr craiovean a luat examenul pentru permis de conducere a... motocicletei. Câteva luni mai târziu, aceeaşi comisie medicală din subordinea Consiliului Judeţean Dolj i-a reconfirmat calitatea de persoană cu handicap. Desigur, o persoană cu handicap ar fi putut lua permisul de conducere categoria B, pe o maşină echipată special. Numai că tânărul a susţinut şi chiar a luat examenul în aceeaşi zi nu doar pentru categoria B, ci şi pentru... categoria A (motociclete)! Mai precis, a promovat proba de conducere în poligon. A mers pe motocicletă printre jaloane, ba chiar a parcurs aproximativ zeci de metri pe un culoar de doar 50 cm lăţime, cu o mână pe ghidon şi cealaltă întinsă orizontal.
Doi tineri din Craiova se vor căsători pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, în singura biserică de gheaţă din sud–estul Europei, cea de la Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, urmând ca petrecerea de după cununia religioasă să aibă loc în hotelul de gheaţă, unde au rezervat patru camere. Tribuna Sibiu precizează că accesul în zonă se poate face cu maşina din DN1 Sibiu - Braşov, pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde Transfăgărăşanul este închis. De la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac se urcă doar cu telecabina, numai ziua şi dacă vântul nu este puternic.
Copiii de la Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc se accidentează pe capete la orele de sport, indiferent câte precauţii ar dovedi profesorii şi oricât ar încerca elevii să evite pericolul, citim in Evenimentul regional al Moldovei. Situaţia este cauzată de starea duşumelei din sală, care a ajuns la un stadiu de degradare ce poate pune în pericol siguranţa copiilor, dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
Mai mulţi cititori ai ziarului Informaţia Zilei aduc în atenţia institutiilor de cultură sătmărene o propunere pe care o consideră demnă de luat în seamă: “Atâta vreme cât în multe medii au pătruns muzici de calitate îndoielnică, am propune organizarea unui concert cu foste stele ale Sătmarului. Credem că realizarea unui proiect ar readuce în sufletele sătmărenilor clipele tineretii lor.
“Coşul săptămânal”, un serviciu care comercializează la domiciliu produse certificate ecologic din Cluj-Napoca, va fi lansat mâine. Sistemul permite distribuţia săptămânală la domiciliul consumatorilor pe bază de abonament. Se vor distribui la domiciliu doar alimente certificate ecologic sau atestate tradiţional, respectiv în curs de certificare sau atestare. Ziua de Cluj mai scrie ca în sistem au intrat 10 agricultori din Sălaj, Cluj şi Maramureş, care vând produse ecologice - mere, cătină, dulceaţă, legume, prăjituri sau legume şi fructe procesate ori vin.