Revista presei locale, 19 noiembrie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Ziua de Vrancea, Tribuna, Gazeta de Sud, Ziua de Cluj.
19 Noiembrie 2009, 08:33
Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în cea de a treia zi de joi a lunii noiembrie, respectiv în acest an joi, 19 noiembrie ne reaminteste Informatia Zilei Satu Mare. La fel ca şi în anii trecuţi, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare va desfăşura diverse activităţi prin care să informeze populaţia, în primul rând tânăra generaţie, despre riscurile fumatului. Având la bază rezultatele unui studiu care dovedeşte că imaginile de avertizare inscripţionate pe pachetele de ţigări provoacă repulsie din partea fumătorilor, mulţi dintre ei căutând să renunţe la tutun, astazi voluntarii CPECA vor distribui flyere cu mesaje antitutun în 10 licee din municipiul Satu Mare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Vrancea eliberează de mai bine de o săptămână adeverinţe pentru beneficiarii Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) în sectorul zootehnic. Oamenii se pot duce cu hîrtia la una dintre băncile care au încheiat convenţii cu APIA şi să-şi ridice o parte însemnată din subvenţia cuvenită. Şi totuşi, aşa cum constata şi reporterii de la Ziarul de Vrancea, crescătorii de animale nu se înghesuie la adeverinţele de credit. Unul dintre motivele principale îl reprezintă costurile de deschidere şi administrare a unui cont curent pentru fermierii care nu vor să se împrumute la bănci pentru banii de subvenţie trebuie să aştepte sprijinul până în 2010 .
Se caută cel mai bun ospatar, anunţă Tribuna Sibiu. La Centrul de conferinţe Continental Forum, vineri 20 noiembrie , la ora ora 19.00 va avea loc un concurs de măiestrie artistică intitulat "Mai mult decât profesia - pasiunea". La finele acestuia, un juriu competent va desemna cel mai bun ospătar. Tot în acest context iniţiatorii şi gazdele evenimentului au pregătit şi alte activităţi de informare şi formare turistic-hotelieră.
"Gorjul o ia la vale" titreaza Gazeta de Sud. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează 124 de zone de risc pe întreg teritoriul judeţului Gorj, probabilitatea producerii de grave alunecări de teren şi inundaţii fiind ridicată. Autorităţile din Gorj luptă împotriva alunecărilor de teren şi a inundaţiilor cu ajutorul şedinţelor. În ciuda condiţiilor de risc în care trăiesc zeci de comunităţi, în special din mediul rural, primăriile şi şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj contabilizează doar de la o lună la alta zonele afectate de alunecări de teren sau zonele unde există pericolul de producere a unor inundaţii din cauza neamenajării albiilor de râuri.
Un clujean a pus baza unei asociaţii care vrea să realizeze, cu sprijinul Federaţiei Europene a Băncilor Alimentare, prima bancă alimentară care să se aprovizioneze gratuit de la marii producători agricoli, hipermarket-uri şi restaurante anunta Ziua. Produsele băncii alimentare ar urma să fie livrate asociaţiilor caritabile. Demararea proiectului costă aproximativ 10.000 de euro.
Globuleţe, felicitări, ornamente de pom, lumânărele parfumate sau lenjerie de pat. La prima vedere par normale, întocmai ca şi cele din comerţ. Dar nu, toate aceste obiecte sunt speciale. Ele sunt realizate de persoane cu dizabilităţi sau seropozitive la unitatea protejată Util Deco, din cadrul Fundaţiei „Alături de voi”. Oferta cuprinde lenjerii de pat cusute în atelierul unităţii, felicitări, calendare, cărţi de vizită personalizate, globuri, ornamente de Crăciun, lumânări decorative. Mai aflam din ziarul constantean Cuget Liber ca preţurile sunt modice în comparaţie cu obiectele din magazine, iar calitatea este la cele mai înalte standarde. Dar, cel mai important, cumpărând produsele ajutăm persoane cu diferite handicapuri sau persoane seropozitive. Comenzile se pot face on-line, la adresa www.utildeco.ro, în orice cantitate.
Sosirea primelor trenuri cu huila cumpărată de CET de la firma Vitol a complicat problema căldurii din apartamentele ieşenilor. Ieri, firma Unicom Holding, care a furnizat anul trecut CET combustibil în valoare de 35 de milioane de lei, a pus sechestru pe 3.500 de tone de huilă energetică intrate în depozitele CET 2, aceeaşi măsură urmînd a fi aplicată pentru toate transporturile de combustibil din portul Constanţa pînă la stingerea totală a datoriei. Evenimentul regional al Moldovei scrie că aceia care vor avea de suferit vor fi ieşenii, mai ales dacă temperaturile exterioare vor înregistra valori negative.
Cotidianul Servus Hunedoara publica un interviu cu Nicolae Cerişer, directorul Castelului Corvinilor. Pe scurt, managerul are ganduri mari pentru Castel- toate avand deja sustinere financiara. „Ne dorim să realizăm un muzeu în aer liber, cu construcţii reprezentative din zona etnografică a pădurenilor sau dinamizarea activităţilor muzeului prin prezenţa unor personaje, cum ar fi cavaleri şi domniţe.” Nicolae Cerişer intenţionează ca, după finalizarea lucrărilor de restaurare să deschidă aici, la Castel, o tabără militară permanentă, o pistă de turnir, să înfiinţeze o gardă a castelului, un muzeu al satului, cu case din zona pădurenilor şi ateliere ale meşteşugarilor, de la fierărie până la pictură pe sticlă.
Mesagerul scrie ca niciuna din cele 65 de farmacii din judeţul Bistriţa-Năsăud, care se află în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, nu mai onorează de ieri reţetele compensate, pe motiv că banii alocaţi în acest scop s-au epuizat. Şi nu este vorba doar despre banii palpabili alocaţi judeţului cu plata în 2009, ci inclusiv despre suplimentarea bugetară care a venit luna trecută sub forma creditelor de angajament, adică bani prinşi pe fila de buget pentru 2009, dar cu plată efectivă abia în 2010. Altfel spus, s-au epuizat inclusiv banii alocaţi doar pe hârtie şi amânaţi ca decontare la anul.