Revista presei locale, 19 mai
Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Pandurul, Ziarul Prahova, Informaţia Zilei Satu Mare, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud.
19 Mai 2010, 08:37
Medicii specialişti în diabet din Craiova sunt puşi într-o situaţie cel puţin bizară. Aceştia susţin că sunt nevoiţi să refuze bolnavi de diabet, ca să nu încalce „directivele“ care îi obligă să aibă cel mult 28 de consultaţii pe zi. În Craiova, pentru 28.000 de bolnavi sunt nouă specialişti diabetologi. Aceştia trebuie să elibereze reţete bolnavilor de diabet care trebuie să se prezinte la cabinet o dată la trei luni. Pentru ca medicii să vadă toţi bolnavii, ar trebui să consulte fiecare zilnic 40-50 de persoane precizeaza Gazeta de Sud.
Criza îşi spune cuvântul şi în sistemul sanitar ieşean. Situaţia pare scăpată de sub control, iar medicii trag un semnal de alarmă semnalează Evenimentul regional al Moldovei. Maternitatea „Elena Doamna” mai are în stoc materiale care vor ajunge, cu indulgenţă, doar pentru urgenţe, încă trei săptămâni. „Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate a avut bani puţini, noi am primit şi mai puţini bani. Din aceştia, asigurăm salariile pe luna aprilie şi o parte dintre utilităţi. Nu se mai pune problema serviciilor, materialelor, medicamentelor”, atrage atenţia managerul unităţii.
Târgurile de animale vii, exceptând porcinele, provenite din gospodăriile populaţiei, vor funcţiona din nou după ce Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care reglementează funcţionarea acestora, a fost transmis, la Monitorul Oficial, aflăm din Informaţia Zilei Satu Mare.
97% din unităţile publice şi private controlate de inspectorii sociali din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu îngrădesc accesul persoanelor cu handicap la serviciile pe care, aceste unităţi, le asigură în comunitate. Sau cum titrează Tribuna: Persoanele cu handicap pătrund greu în instituţiile publice.
Locuitorii municipiului Motru ar putea avea în cel mult doi ani cel mai întins şi modern complex de agrement din întreg judeţul dacă Agenţia de Dezvoltare din Craiova va da acceptul proiectului deja depus de reprezentanţii primăriei Motru. Ideea construirii complexului a fost a motrenilor care trebuiau să meargă până la Herculane sau Bala pentru un pic de relaxare scrie cotidianul gorjean Pandurul.
Dupa ce şi Ziarul Prahova a tras un semnal de alarmă asupra modului în care instituţiile de control abilitate închid ochii la dezastrul produs de către firmele care şi-au amenajat balastiere la marginea Ploieştiului, într-un final, lucrurile au început să se mişte. De la începutul acestei saptamani, toate carierele de nisip şi pietriş – care sunt în numar de 108 – au intrat în verificare, pentru a se vedea dacă funcţionează sau nu în legalitate. După ce ilegalităţile s-au ţinut lanţ, balastierele ducând la un adevarat dezastru ecologic prin decopertarea la maximum a terenurilor situate pe raza comunelor Târgşoru Vechi şi Ariceştii Rahtivani, autorităţile au demarat controalele.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa face pregătiri, zilele acestea, pentru asigurarea primului ajutor pe plajă. La fel ca în anii trecuţi, în fiecare staţiune, pe plajă, vor fi instalate corturi în care vor fi câte un medic şi două asistente. Pentru ocuparea tuturor posturilor este nevoie de 44 de asistente medicale şi 20 de medici. Personalul medical trebuie să fie pregătit şi instruit până pe 15 iunie, când vor fi montate corturile de prim ajutor pe plajă.
Ziua de Cluj anunţă că un concert folk în scop caritabil va avea loc mâine, de la ora 18.00, în sala de spectacole a Cercului Militar. Mai mulţi artişti vor urca pe scenă pentru a dărui o zi de 1 Iunie specială unor copii bolnavi sau cu nevoi financiare. 40 de copii de la Secţia de Oncopediatrie a Institutului Oncologic “Ion Chiricuţă” şi 50 de copii (cazuri sociale) de la grădiniţa specială “Licurici” vor beneficia de banii strânşi din biletele de intrare.