Revista presei locale, 19 februarie
Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Pandurul.
19 Februarie 2010, 08:51
Evenimetul regional al Moldovei scrie despre repartitoarele din Iaşi. În plin anotimp rece, scandalurile generate de modul în care se face repartizarea costurilor la încălzire se ţin lanţ. După cele opt cazuri depistate luna trecută de reprezentanţii CET, la societatea care produce agentul termic au ajuns noi liste în care alte familii sunt puse să plătească şi ceea ce nu consumă. Aşa s-a ajuns la întocmirea unor facturi fabuloase pentru cetăţeanul de rând, în condiţiile în care în luna ianuarie s-au înregistrat temperaturi exterioare de minus 27 de grade. Prin urmare, cei care au de achitat peste 700 de lei pentru căldura consumată luna trecută nu pot decât să regrete sistemul pauşal, când plăteau cel mult jumătate din sumele pe care le suportă după montarea repartitoarelor.
Ziua de Cluj vă învăţa cum să vă reduceţi facturile la încălzire. Locatarii sunt sfatuiti sa ceara Regiei Autonome de Termoficare recalcularea. RAT va trimite echipe tehnice care vor reciti contoarele de la intrarea în bloc.
Informaţia de Severin anunţă prima împădurire masivă în Mehedinţi. Aproape 1,1 milioane de euro vor fi folosiţi pentru combaterea deşertificării în zona comunei mehedinţene Gogoşu, în cadrul unui proiect susţinut de Ministerul Mediului, prin Consiliul Judeţean Mehedinţi, fondurile fiind nerambursabile. Se vor împăduri 74 de hectare de teren în zona Cocoru, din apropierea comunei Gogoşu. În prezent, mai mult de jumătate din comunele judeţului Mehedinţi sunt atinse de fenomenul global al deşertificării.
Se apropie perioada de depunere a cererilor pentru ajutoarele financiare europene în agricultură, aferente anului 2010, anunţă Compartimentul de Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Bistriţa-Năsăud citat de Mesagerul. Pe lângă clasicul sprijin pe suprafaţă agricolă, în perioada 1 martie - 15 mai la APIA se pot solicita şi plăţile pe Agro-mediu pe Măsura 214, sprijinul pentru zonele montane defavorizate pe Măsura 211, precum şi sprijinul pentru zonele defavorizate altele decât montane - pe Măsura 212
Salariaţii Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov Judeţean sunt revoltaţi, deoarece, spun ei, nu le-au fost plătite salariile. Transilvania Expres îl citează pe purtătorul de cuvânt al spitalului, Gabriela Drăghici, susţine că întârzierile au apărut din cauza instalării unui nou program informatic.
Persoanele juridice şi fizice autorizate din municipiul Constanţa au termen până pe data de 1 martie 2010, pentru a depune declaraţia anuală în vederea stabilirii taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice aflăm din Cuget Liber.
Preşcolarii din satul Bircii al comunei Bengeşti-Ciocadia nu merg la grădiniţă scrie cotidianul gorjean Pandurul. Această problemă nu este de ieri de azi ci de mai bine de 10 ani de când unitatea de învăţământ din sat s-a închis. Primarul din comună, a încercat în nenumărate rânduri să obţină aprobare pentru a face acolo o grădiniţă însă în zadar. Edilul stă acum şi se uită cum unitatea de învăţământ în care a investit bani se dărâmă iar cei aproximativ 10 copii nu pot merge la grădiniţă pentru că acesta este la o distanţă de peste 4 kilometri.
Numărul grupelor mici în grădiniţele clujene va creşte în anul şcolar următor, în condiţiile în care anual părinţii “se bat” pe locuri în unităţile de învăţământ preşcolar. Deşi măsura ar trebui să corespundă cu o mărire a numărului de educatoare şi îngrijitoare din grădiniţe, unii directori susţin că suplimentarea personalului nu este aprobată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, citim în Ziua.
Obiectiv de Suceava scrie ca din cauza costurilor mari cu extinderea reţelelor clasice, există foarte puţine şanse ca lumina electrică să ajungă în casele aflate la mare depărtare de zonele locuite. Recomandabil şi de viitor ar fi însă a se avea în vedere, la nivelul comunităţilor locale, sursele de energie nepoluante, pentru care există soluţii de cofinanţare. Astfel, cele mai izolate localităţi din judeţul Suceava ar putea fi iluminate cu energie electrică produsă de sisteme nepoluante, cum ar fi cele care convertesc energia solară în energie electrică folosind sisteme bazate pe celule fotovoltaice.