Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 18 noiembrie

Educaţie ecologică prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare şi primeşti bani!

Revista presei locale 18 noiembrie

18 Noiembrie 2010, 04:53

Se impune protejarea de urgenţă a operelor lui Brâncuşi avertizează Pandurul. Operele lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central au fost analizate amănunţit, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de către o comisie formată din sculptori şi arhitecţi. Potrivit raportului specialiştilor, în acoperământul din plumb al Porţii Sărutului au apărut anumite fisuri.

Reglarea producţiei de energie electrică din Transilvania, echilibrarea sistemului energetic naţional şi posibilitatea exportului de energie pe pieţele învecinate sunt principalele mize ale viitoarei centrale Tarniţa-Lăpuşteşti. Ziua de Cluj mai scrie că durata lucrărilor, care ar putea începe în 2011-2012, este estimată la 5-7 ani. În ceea ce priveşte numărul angajaţilor de pe şantier, consultantul proiectului preconizează că va fi nevoie de cel puţin 5.000, costurile cu forţa de muncă ajungând la 600 de milioane de euro.

Cei care vin să-şi vadă rudele internate la Spitalul Judeţean Brăila, în afara programului de vizite, trebuie să scoată din buzunar 5 lei, informează Obiectiv Vocea Brăilei. În baza bonului primit, vizitatorii pot intra în spital de mai multe ori, în cursul unei zile, dacă este necesar. Conducerea unităţii sanitare a luat această măsură pentru a "cârpi" bugetul sărac al spitalului, banii colectaţi din taxă urmând a fi folosiţi pentru achiziţionarea de materiale pentru curăţenie şi dezinfectant.

Educaţie ecologică prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare şi primeşti bani! Explicaţia o găsim în Observator: Administraţia municipiului Arad doreşte să deruleze un proiect de introducere a unor automate „outdoor” pentru reciclarea deşeurilor, care să fie instalate în diferite puncte ale oraşului. Necesitatea implementării automatelor de reciclare vine ca urmare a eşecului proiectelor pilot de colectare selectivă ale deşeurilor derulate până acum în Arad.

În ultimele zile, s-a lucrat intens la realizarea marcajelor pe traseul centurii Sibiului. Astfel, până ieri, potrivit responsabililor centurii, au fost realizate marcaje în proporţie de 40 la sută, în timp ce montarea parapeţilor metalici elastici înregistrează un procent de 75 la sută. În aceste zile, muncitorii vor începe montarea semnelor de circulaţie.De asemenea, de săptămâna viitoare va începe montarea stâlpilor de iluminat de pe traseul centurii, aflăm din Tribuna Sibiu.

Primii hoti de plăcuţe reflectorizante de pe drumul naţional 2D Focşani – Lepşa – Odjula au intrat în atenţia oamenilor legii, care l-au depistat pe unul dintre cei care sustrageau “mobilierul” rutier. Se pare că plăcuţele erau folosite pentru ornamentarea căruţelor localnicilor de pe traseul drumului naţional proaspăt reabilitat, scrie Ziarul de Vrancea. Conducerea Drumurilor Naţionale a sesizat Poliţia după ce mai bine de jumătate dintre plăcuţele reflectorizante de pe DN 2D au dispărut subit, la nici o lună de la recepţie, punând în pericol circulaţia rutieră. Aceste indicatoare sunt foarte necesare, mai ales că e vorba de un drum de munte cu destul de multe serpentine.

Circulaţia pe Podul lui Dum­nezeu, aflat în lo­calitatea Ponoarele, a fost restricţionată. Astfel, pe acest tronson de drum este in­terzisă circulaţia auto­ve­hiculelor care depăşesc masa to­tală autorizată de 3,5 tone. De asemenea, în zonă au fost am­plasate semne de circulaţie care îi obligă pe şoferi să circule cu viteză de maximum 30 km/h. Reporterii de la Informaţia de Severin au constatat că regu­lile sunt în­călcate, chiar dacă aver­tismentul există încă de la intra­rea pe Drumul Judeţean 670, în localitatea Floreşti pe de o parte, şi intersecţia cu Ma­lovăţ de cealaltă parte. Indi­catoarele arată clar interzicerea accesului vehiculelor de mare to­naj pe Podul lui Dumnezeu din localitatea Ponoarele, iar ca alternativă este recomandată o rută ocolitoare.

Proprietarii pensiunilor din Câmpulung Moldovenesc au deja înscrieri pentru Revelion, dar cele pentru pachetele turistice de Crăciun nu sunt foarte numeroase. Unii turişti s-au interesat însă de includerea în pachete a unor obiceiuri tradiţionale, inclusiv a tăierii porcului înainte de sărbătoarea în sine şi i-au pus pe agenţii de turism în mare dificultate. „Nici nu ştii ce să le spui. Sigur că le oferim preparate de porc făcute tradiţional, dar mulţi vor să vadă tăiatul porcului, chiar dacă ar veni mai devreme cu două zile special pentru asta. Degeaba le spui că nu este legală înjunghierea porcului în curtea pensiunii, că nu e european, ei o ţin morţiş cu obiceiul. Suntem în dificultate şi am avut două situaţii în care au renunţat să facă rezervare din această cauză” a declarat un responsabil de pensiune pentru Evenimentul regional al Moldovei.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia