Revista presei locale, 18 ianuarie
Articole publicate în Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Tribuna Sibiu, Informatia Zilei Satu Mare.
18 Ianuarie 2010, 10:29
Romaşcanii care vor să renunţe la fumat au parte de sprijin, printr-un program de consiliere organizat în cadrul Centrului de Tabacologie amenajat în cadrul Secţiei Pneumologie a spitalului. În cadrul programului „Stop Fumat“, finanţat de către Ministerul Sănătătii, persoanele care vor să renunte la acest viciu beneficiază nu doar de tratament, ci si de consiliere avizată, în fiecare joi, de la ora 14, în cadrul centrului de tabacologie, a declarat doctor Gabriela Popovici, pentru Monitorul de Neamţ şi Roman.
Gorjenii stau ca sardinele în secţia Medicală din spital titrează Pandurul. Secţia Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu este în această perioadă supraaglomerată. Secţia are în dotare aproximativ 50 de paturi iar în prezent sunt internaţi peste 80 de bolnavi cu diferite afecţiuni.
Ziarul de Vrancea prezintă terapii în “staţiunea” de la Spitalul Focşani. Laboratorul de recuperare medicală, fizioterapie şi balneologie de la Spitalul din Focşani este luat cu asalt de către bătrânii cu probleme locomotorii. 10 şedinte de proceduri medicale costă 50 de lei. Pentru vârstnici, anotimpul rece este cel mai nefavorabil, întrucât schimbările bruşte de temperatură şi ploile provoacă dureri insuportabile celor cu reumatism.
Din acest an, cel puţin pe hârtie, Prahova se umple de autostrăzi-titrează Ziarul. Deşi autostrada Bucureşti – Braşov este departe de a fi finalizată, prahovenii ar trebui să fie fericiţi: pe hârtie, în judeţ vor apărea, ca ciupercile după ploaie, drumuri de mare viteză. Obiectivele includ, pe lângă finalizarea tronsonului de autostradă Bucureşti – Comarnic (care are o distanţă de 110 km), şi începerea lucrărilor pentru tronsonul Comarnic – Braşov (56 de km), care se doreşte a fi finalizat în 2014. Pe lângă centura de vest a Ploieştiului şi autostradă, pe hârtie a apărut un nou proiect major de infrastructură – începerea lucrărilor la o a doua autostradă - Ploieşti – Buzău – Focşani, a cărei lungime va avea 133 km, o nouă „bucată” a coridorului IX pan-european.
Informaţia Zilei Satu Mare publică şi cifrele unui raport al Băncii Mondiale. În clasamentul întocmit de instituţia internaţională, România a obţinut cea mai proastă notă la capitolul infrastructură, unde se află pe locul 99 în rândul ţărilor analizate (in numar de 155). Singura apreciere pozitivă este că România se află pe poziţia 33 în lume în funcţie de uşurinţa cu care se pot aranja transporturi de mărfuri la un preţ competitiv. În aceste condiţii, România ocupă locul 59 în lume la performanţa logistică, una dintre cele mai slabe poziţii pentru statele din Uniunea Europeană. Clasamentul a fost întocmit de Banca Mondială în funcţie de răspunsurile mai multor sute de companii implicate în comerţul internaţional.
7.000 de membri ai sindicatelor hunedorene din administraţia publică se pregătesc să protesteze împotriva deciziei privind disponibilizările anunţate de Guvern. Începând cu luna februarie, sindicaliştii din acest domeniu anunţă acţiuni de protest la nivel naţional. La această dată, liderii de sindicat strâng semnături pentru a demara protestele consemnează Servus Hunedoara. Aproximativ 20 la sută din funcţionarii din administraţiile publice locale sunt pe lista disponibilizărilor care vor avea loc, în acest an, în sistemul public.
Bugetarii din Sibiu nu ar trebui să îşi facă prea multe probleme în privinţa disponibilizărilor. Cel puţin teoretic, pentru că nu se ştie dacă fiecare unitate bugetară are numărul corespunzător de posturi ocupate. Tribuna scrie ca per total, la Sibiu primesc salariu de la stat aproape 12.000 de persoane, dar disponibile sunt 13.400 de posturi. Diferenţa este data de posturi care nu sunt ocupate.
Turiştii care vin la Târgu Jiu să viziteze operele din Parcul Central sau din Parcul Coloanei Infinitului nu pleacă fără un suvenir Brâncuşi, pus la dispoziţie de Centrul de Cultură şi Artă. Gazeta de Sud mai scrie că municipalitatea din Târgu Jiu a început să înregistreze mici profituri din exploatarea turistică a Ansamblului Sculptural „Constantin Brâncuşi“. Cu toate că a luat startul foarte târziu în comerţul cu suveniruri Brâncuşi, adică abia din luna aprilie a anului trecut, primăria a început să vândă din ce în ce mai bine obiectele ce reproduc imaginea operelor brâncuşiene.
O tânără absolventă a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Rada Mihalcea, a fost premiată, miercurea trecută, într-un cadru oficial, la Casa Albă pentru activitatea pe care o desfăşoară în domeniul cercetării în SUA. Ziua scrie ca visul clujencei este să aplice cercetările pe care le face în educaţie. Rada Mihalcea a terminat, în 1998, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, specializarea Ştiinţa calculatoarelor, iar acum este cadru didactic la North University din Texas, unde desfăşoară proiecte de cercetare privind limbajul natural-traducerea automată şi înţelegerea textului de către computere.