Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 17 mai

Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Informaţia Zilei Satu Mare, Observator arădean, Pandurul, Monitorul de Neamţ.

Revista presei locale, 17 mai

17 Mai 2010, 08:43

Realizarea cifrei de şcolarizare este un obiectiv pe care mai toţi directorii se zbat să îl realizeze, mai ales că finanţarea se face "per capital", din acest an. Obiectiv de Suceava scrie că întoarcerea elevilor plecaţi în străinătate în şcolile sucevene ar ajuta unele unităţi din mediul rural în realizarea cifrei de şcolarizare sau chiar le-ar putea salva de la desfiinţare, pentru că Inspectoratul Şcolar a specificat că sunt destule cazurile în care şcolile sunt la limită în ceea ce priveşte numărul minim de elevi necesar pentru funcţionare; în momentul de faţă există 273 cereri de transfer ale elevilor din străinătate în şcolile sucevene.

Fermierii din Oltenia au posibilitatea să compare ofertele firmelor specializate în domeniul agricol şi să-şi achiziţioneze maşini, utilaje şi echipamente folosite în agricultură la preţuri speciale. Până pe 19 mai, între orele 10.00 - 18.00 la Centrul Expoziţional Transfrontalier din Craiova se desfasoara târgurile AGROTEX - AGRALIMENT, ediţia 2010.

Crescătorii de animale din judeţ, dar nu numai ei, au probleme mari în a-şi vinde marfa constată Monitorul de Neamţ. Criza economică i-a făcut pe crescătorii de porci să lase serios la preţ. Este suficient să faci o plimbare prin târgul de animale, organizat în fiecare zi de sâmbătă în orasul Roznov si să stai de vorbă cu cei care se ocupă cu astfel de afaceri ca să realizezi că si în comertul cu animale criza se simte puternic. Astfel, purceii se vând, în oborul din Roznov, la preţuri situate undeva în jurul sumei de 10 lei/ kg viu iar un porc de 100 de kilograme poate fi cumpărat şi cu 800 de lei.

Inovaţie în apicultură. După treizeci de ani de muncă, un băcăuan a găsit o metodă de a uşura munca albinelor. A inventat un altfel de stup, cu care spune că poate obţine mierea bio, scrie Realitatea.net. Ioan Ursu este pasionat de apicultură. Spune că nu poate trăi fără miere şi o recomandă tuturor. Dar el recomandă mierea naturală, aşa că a găsit o metodă prin care obţine miere fără să apeleze la medicamente. Noutatea constă în apariţia unui buzunărel, aplicat la stup.

Ziua de Cluj anunţă că lucrările de reabilitare a băilor sărate din Cojocna şi Dej au fost finalizate, ambele obiective urmând să fie deschise publicului începând din această săptămână. Investiţia totală s-a ridicat la 5,4 milioane de euro plus TVA, în mare parte fonduri Phare, cuprinzând nu doar băile de la Cojocna şi Dej, ci şi lacul de la Figa – Beclean, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Medieşenii, dar şi cei care vor tranzita municipiul de pe Târnava Mare, trebuie să îşi ia adio, cel puţin în acest an şi 2011, la mult-trâmbiţata şosea de centură a oraşului. Tribuna Sibiu scrie că oraşul a fost exclus din planurile Guvernului pentru şoseaua ocolitoare. Municipiul Mediaş a beneficiat în urmă cu ceva vreme de o finanţare din partea Băncii Mondiale pentru construcţia şoselei de centură a oraşului. În tot acest proiect, Ministerului Transporturilor îi revenea o cotă de co-finanţare de 15% din valoarea totală a proiectului, însă indecizia oficialilor români a făcut ca finanţarea externă să nu mai fie posibilă, aceasta expirând la 31 decembrie 2010.

De ani de zile drumul care asigură comunicarea de la Tetves (ramificaţia centurii de ocolire a Sătmarului spre Micula) a devenit în anumite momente necirculabil din cauza gropilor în asfalt. Autoturismele riscă să se dezmembreze avertizează Informaţia Zilei Satu Mare. Circulaţia poate fi asigurată cu succes doar pe seama căruţelor care sunt mai puţin sensibile la gropile existente.

Cotidianul gorjean Pandurul semnalează că primăria Negomir a dat în judecată complexurile energetice Turceni şi Rovinari pentru că au ocupat drumurile din localitate abuziv. Primarul cere acum despăgubiri şi a acţionat entităţile energetice în instanţă. Cele două unităţi au închis practic drumurile, dar şi alte terenuri ale oamenilor. Localnicii au fost despăgubiţi, însă primăria nu.

Sătulă să tot bată la uşi închise şi să se plângă la urechi surde, conducerea Primăriei Haţeg a aplicat, de câteva săptămâni, o metodă mai puţin obişnuită, pentru a arăta lumii cine este de vină pentru starea deplorabilă a drumurilor naţionale care străbat oraşul. Colegii de la Servus Hunedoara au vazut pe stalpi câteva pancarte pentru avertizarea şoferilor:” Primăria oraşului Haţeg vă cere scuze!!! Această trambulină se află aici „datorită” Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara.” Mesajul a ajuns şi la urechile celor care trebuie să se ocupe de starea drumurilor, iar reacţia lor a fost mai mult decât promptă. Dacă ritmul în care se desfăşoară lucrările la reabilitarea drumurilor este cel cunoscut de toată lumea, adică foarte încet sau deloc, diriguitorii Direcţiei de Drumuri de la Timişoara, pentru buna funcţionare a lucrurilor, probabil, au găsit de cuviinţă, nici mai mult, nici mai puţin, să aplice o amendă Primăriei oraşului Haţeg pentru montarea de panouri publicitare fără aviz!!!

O familie de arădeni a deschis în India o şcoală de alfabetizare pentru copiii foarte săraci – titrează Observator. Familia arădeană Ioana şi Daniel Peter şi-a luat „inima-n dinţi” şi a plecat spre India, decisă să alfabetizeze copiii de acolo aflaţi într-o situaţie financiară precară. Această idee le-a venit după ce au vizitat India în 2003. Acum familia este administratoarea a două şcoli în India - una de alfabetizare şi una privată.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia