Revista presei locale 17 ianuarie
Medicii, îndemnaţi să ceară bani pacienţilor; CE Turceni renunţă la iaurt ca să evite disponibilizările.
17 Ianuarie 2011, 04:27
Spitalul din Haţeg s-ar putea uni cu „judeţeanul” din Deva- titrează Servus Hunedoara. Spitalul din Haţeg oferă servicii medicale pentru circa 50.000 de locuitori din oraş, dar şi din comunele aflate în zonă. Fiind o unitate de talie mică, acesta ar putea să-şi închidă porţile în cazul în care nu va reuşi să încheie un contract de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara. În cazul în care el s-ar desfiinţa, începând din Valea Jiului şi până la Deva, nu ar mai funcţiona niciun spital. Există posibilitatea ca unitatea sanitară din Haţeg să fie preluată de Spitalul Judeţean Deva.
Ziarul de Vrancea scrie că în acest moment, populaţia din Valea Sării, Spulber, Negrileşti, Naruja si Bogheşti trebuie să se îmbolnăvească după program pentru că în aceste localităţi medicul de familie ajunge o data sau de doua ori pe saptamânî. Acestea sunt cele cinci comune din judeţ fărî medic pe post şi pentru care ar trebui sa se gaseasca soluţii. Doctorii de familie nu au ales sa munceasca in aceste sate pentru ca numarul de asigurati este mic si nu ar avea posibilitati financiare pentru a functiona in limite rezonabile.
Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) - filiala Dolj le atrage atenţia medicilor că trebuie să încaseze bani de la pacienţi atunci când eliberează adeverinţe la cerere, altfel ar putea fi bănuiţi de evaziune fiscală. Cei mai mulţi dintre medicii de familie din Craiova cer cinci lei pentru eliberarea unui astfel de document, aflăm din Gazeta de Sud. Sunt şi numeroase exemple în care medicii nu solicită bani, cum ar fi pentru eliberarea adeverinţei necesare copiilor la grădiniţă. În aceste cazuri, nu s-a comis nici o infracţiune, dimpotrivă, fapta medicului este lăudabilă. Totuşi, reprezentanţii medicilor de familie susţin că medicii care eliberează adeverinţe gratis ar putea fi „confundaţi“ cu medicii care primesc bani pe adeverinţe, dar nu eliberează chitanţe.
Sindicatele din CE Turceni sunt dispuse să renunţe la foarte multe drepturi pe care le au salariaţii pentru a evita concedierile colective, inclusiv la raţia de iaurt. Ziarul gorjean Pandurul precizează că s-a renunţat la concedierea celor 484 de salariaţi pentru care s-a depus notificare la AJOFM, dacă sunt găsite alte modalităţi de scădere a cheltuielilor de personal cu 11% anul acesta şi cu încă 11% anul viitor.
Obiectiv de Suceava îl aduce în atenţia cititorilor săi pe Dan Apalaghie. Suceveanul de 36 ani este de mai bine de un an profesor la Şcoala Multinaţionala bilingva Engleză-Franceză (Ecole Ombrosa) din Lyon, unde predă teoria muzicii şi vioara. Înainte de a ajunge în Franţa şi-a încercat norocul în Irlanda. A fost tenor timp de şapte ani la Christ Church iar ulterior, dirijor de orchestră la Royal Academy of Music din Dublin. În 1995 a predat câteva luni la o şcoala generală din Suceava, unde, susţine Dan Apalaghie, a avut o experienţă foarte plăcută “cu elevii dar nu şi cu conducerea şcolii, care nu înţelegea nici în rupul capului la ce e buna muzica , importante sunt doar româna şi matematica”.
Cotidianul sibian Tribuna iniţiază campania “Oameni de lângă noi”. Astăzi îi prezintă pe Alexandra, Alex, Anca, Andreea, Karina, Doru, Dragoş, Ramona, George, Dora, Gheorghe, Alina, Marianne... toţi sunt oameni cu dizabilităţi, dar merg la muncă într–un atelier ce are aer de "acasă" şi multă veselie. Este mai mult decât un atelier unde se fac lumânări, tablouri, unde se ţese şi se croşetează. Dincolo de muncă, oamenii care vin la acest Centru au parte şi de activităţi distractive şi de relaxare. Ar fi în primul rând ieşirile săptămânale la cafenea, acolo unde se întâlnesc cu persoane implicate în programe similare, iar în al doilea sunt concediile de o săptămână sau două săptămâni pe care le petrec împreună cu colegii şi cu angajaţi ai Centrului ocupaţional.