Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 17 decembrie

Articole publicate în Tribuna Sibiu, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Gazeta de Sud, Ziua de Vrancea.

Revista presei locale, 17 decembrie

17 Decembrie 2009, 08:24

Ţăranii din Gorj sunt nemulţumiţi din cauză că nu-şi mai pot vinde porcii de Crăciun. Mulţi sperau într-o explozie a preţurilor în această perioadă. Din cauza preţurilor mai scăzute, oamenii preferă să-şi cumpere porc direct de la crescătorie şi nu din târgurile de animale. La poarta crescătoriei sunt cozi interminabile. Zilnic sunt 100-150 de clienţi. Un porc se vinde cu 7,5 lei kg în viu. Animalele sunt crescute numai cu furaj tradiţional, cu grăsimi vegetale. În târgurile săptămânale, un porc se vinde cu 9,5 lei-10 lei kg în viu. Mai mult decât atât, sunt tot mai mulţi cei care cumpără carne din magazine citim in Pandurul.

Ieri, pe raza comunei Mihai Viteazu, din judeţul Constanţa, a fost pus în funcţiune primul parc eolian cu echipamente şi tehnologie nouă, din România, care este racordat la reţeaua publică de electricitate. Parcul face parte dintr-un proiect mai amplu, care are ca principal obiectiv, montarea a 35 de turbine eoliene în toată Dobrogea. Valoarea totală a proiectului este de 54 milioane euro informeaza ziarul constantean Cuget Liber.

Fundaţia „Transilvania Expres” a dat ieri startul „Mesei calde pentru fiecare”. Acţiunea se bazează pe voluntariat şi are ca scop ajutorarea semenilor noştri aflaţi în dificultate, pentru a-i face să uite din amărăciune şi să se poată bucura de apropierea sărbătoririi Naşterii Mântuitorului. Orice sprijin, oricât de mic, sub formă de donaţie sau sponsorizare, este încă binevenit. Acţiunea caritabilă continuă astăzi şi mâine, tot de la ora 12.00, în Centrul Civic, lângă bisericuţa de lemn informeaza Transilvania Expres.


Comuna Halmeu este una de graniţă cu Ungaria şi Ucraina. Întâmplarea, fericită sau nu, face ca în această unitate administrativ-teritorială să funcţioneze şi punctul de trecere a frontierei în Ucraina. Este acest lucru un avantaj sau dezavantaj pentru locuitorii comunei? Iată o întrebare la care au încercat să dea răspuns colegii de la Informaţia Zilei Satu Mare.
Criza economică, dar şi sărăcia, îi face pe mulţi români să se ocupe de comerţ în zona de frontieră. Încă o serie de produse alimentare sunt mai ieftine în ţara vecină comparativ cu preţurile de la noi. Mai este tentant în zonă şi comerţul cu ţigări de contrabandă. Cetăţenii care locuiesc pe strada care conduce spre punctul vamal au adesea nervii puşi la încercare. În special în ultima parte a fiecărei săptămâni sunt cozi interminabile. Cum drumul este lipsit de grupuri sociale până în vamă, este lesne de imaginat disconfortul pe care-l suportă locatarii din zonă. În plus, nu de puţine ori sunt blocate intrările în curţi. Asta pentru că nu există un drum de ocolire măcar pentru mijloacele de transport grele. Exista si un aspect pozitiv: Comuna Halmeu îşi sporeşte bugetul din amenzi vamale. În cursul anului 2009 s-au încasat aproape 100.000 lei din contravenţii.

Spiriduşii Moşului muncesc la Cisnădie la cele mai dulci cadouri. Produsele de sezon se vând ca pâinea caldă aflam din Tribuna. Produsul lansat anul acesta este Zâmbăreţul – un om de zăpadă care râde cu gura până la urechi, care combină virtuţile ciocolatei belgiene cu un preţ bun, de criză.


Zăpada a semănat haosul în Vrancea! Vrâncenii au aflat ieri că nu te poţi baza pe autorităţi, după ce zăpada viscolită a închis mai multe drumuri nationale şi judeţene, mai multe gravide au născut singure, iar zeci de oameni au fost blocaţi în nămeţi. Ziarul de Vrancea citează autorităţile judeţene care susţin ca în condiţiile meteo existente au facut tot ce a fost omeneşte posibil să degajeze drumurile, dar nu prea au avut succes; oficialii mai spun că intervenţia utilajelor de deszăpezire în judet a fost făcută ca la carte, cu menţiunea că viscolul le da peste cap orice acţiune. Armata a iesit să dea o mână de ajutor la deszăpezire. 10 drumuri naţionale şi judeţene sunt închise în judeţul Vrancea.


Câteva dintre marile artere de circulaţie ale Craiovei s-au transformat în capcane rutiere, după ce apele care nu au unde să se scurgă au acoperit gropanele. Strada Brestei, abia recârpită după lucrările de canalizare, şi strada Pelendava, două dintre cele mai importante şosele din N-V Băniei, ajunse deja în ultimul stadiu de degradare, ar putea deveni impracticabile la ieşirea din iarnă avertizeaza Gazeta de Sud.

Pârtia de schi de pe Dealul Feleacului, de lângă Cluj-Napoca, va fi deschisă astăzi, de la 16.00. Este prima pârtie care se deschide în acest sezon în judeţul Cluj. Preţul unei urcări pe pârtia din Feleacu va fi de 3 lei, la fel ca în sezonul trecut. Pârtia de schi are o lungime de 765 m. Nu este singura veste buna pubicata de Ziua de Cluj: Centura Gherla se redeschide circulaţiei. De vineri se va putea circula pe acest tronson. Centura Gherla, însumând 5 kilometri, este inclusă în lucrările de modernizare a tronsonului de drum naţional Cluj- Livada – Dej. Inaugurat initial in august, drumul s-a surpat şi a fost închis.


În preajma sărbătorilor, devenii pot beneficia de serviciile unui taximetrist cu barbă albă si haine de culoare rosie, care oferă bomboane si promite cadouri copiilor cuminţi scrie cotidianul Servus. Efectul a fost cel scontat: clienţii zâmbesc, iar în staţiile de taxi cei care sunt însoţiţi de copii sunt „traşi de mânecă” şi conduşi înspre maşina la volanul căreia se află chiar moşul care aduce daruri de Crăciun. Ideea taximetristului de a se costuma în Moş Crăciun s-a dovedit benefică şi în ceea ce priveşte încasările. Astfel, încântaţi de o plimbare cu Moşul, unii clienţi au preferat să aleagă din staţia de taxi maşina acestuia. Mai mult, unii dintre ei au dorit să răspundă generozităţii şoferului care le-a oferit bomboane cu aceiaşi monedă, lăsându-i acestuia bacşiş.


Dacă va continua să ningă şi să sufle vântul şi în următoarele zile, turiştii trebuie să ia în considerare faptul că se pot produce avalanşe în Munţii Rodnei, jandarmii montani sfătuindu-i să evite zonele Cobăşel, Vârfu Roşu şi Corongiş (unde stratul de zăpadă atinge pe alocuri o jumătate de metru) şi să nu se abată de la traseele de creastă, mai ales că rutele turistice nu sunt marcate pentru iarnă. "Jandarmii montani din Rodna avertizează de asemenea pe cei interesaţi să ajungă în Suceava prin Pasul Rotunda, cu autoturismul propriu, să se gândească bine înainte de a face acest pas, deoarece drumul respectiv este unul forestier şi trebuie luat în calcul faptul că acesta nu este un traseu prea circulat", se precizează într-un comunicat al jandarmeriei preluat si de Mesagerul de Bistrita Nasaud.

Bătrînii cu diverse afectiuni cronice sînt adusi în această perioadă la spital, de către rudele care vor să-si petreacă sărbătorile în liniste, în afara localitătii. Doctor Gabriela Popovici, director medical adjunct interimar în cadrul Spitalului Roman a declarat pentru Monitorul că un astfel de caz s-a înregistrat zilele trecute în Sectia pneumologie, cînd un bătrîn cu afectiuni cronice a fost adus de rude pentru a fi internat pe durata sărbătorilor.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia