Revista presei locale, 16 februarie
Articole publicate în Transilvania Expres, Servus Hunedoara, Pandurul, Ziua de Cluj, Monitorul.
16 Februarie 2010, 08:52
Ploile din ultimele zile dau bătăi de cap autorităţilor locale din câteva comune din Gorj, unde au reapărut alunecări sau surpări de teren. La Cruşeţ, locuitorii din satul Mierea nu mai pot circula cu autoturismele pentru că singurul pod care făcea legătura cu restul comunei a fost luat de ape. Gazeta de Sud scrie că precipitaţiile căzute în ultimele zile au favorizat si reactivarea unei alunecări de teren din comuna Prigoria.
Informaţia Zilei Satu Mare anunţă că mai multe instituţii luptă împotriva violenţei în şcoli. Ele organizează în săptămâna 15-19 februarie 2010 Campania “Fără violenţă în şcoli!”. Ieri, începând cu ora 13:30, circa 200 de elevi s-au adunat în Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare. Ei purtau lozinci şi pancarte cu felurite sloganuri anti-violenţă şi având inscripţionată denumirea şcolii de la care provin. Alături de copii s-au aflat profesori, poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari.
Culmea crizei: primării care angajează "la negru"- titrează Tribuna Sibiu. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a făcut, ieri, publice concluziile controlului efectuat în toate cele 64 de unităţi administrative ale judeţului. Astfel, la primăriile din judeţ s-au descoperit, în urma controalelor, deficienţe grave, existând chiar şi cazuri de muncă " la negru". Pentru muncă "la negru", deoarece nu exista un contract individual de muncă în formă scrisă, au fost amendate 5 primării, între care Gura Râului şi Porumbacu de Jos.
Românii care şi-au pierdut locul de muncă vor putea să aibă asigurare medicală contra unor sume modice, începând cu 1 martie informează Transilvania Expres. Cei care şi-au pierdut jobul, au terminat perioada de şomaj sau nu au nici un venit pot să se asigure cu doar 33 de lei pe lună, având posibilitatea de a plăti anual sau trimestrial. Asiguraţii pot beneficia de acelaşi drepturi ca orice salariat: internare în spital, înscriere pe lista unui medic de familie sau reţete compensate
Din cotidianul gorjean Pandurul aflăm că primarul comunei Turburea, încearcă din răsputeri să recupereze datoriile pe care cetăţenii le au la bugetul local. Valoarea depaseste 13 miliarde de lei vechi, bani proveniţi atât din taxe şi impozite locale dar şi din diferite amenzi. Jumătate din suma restantă este din anii trecuţi, iar acum edilul caută o modalitate prin care să determine locuitorii să-şi achite impozitele şi taxele locale. Primarul va încheia un acord cu Poşta, pentru a-l ajuta să recupereze banii mai repede.
Blocarea posturilor conform ordonantei nr. 34 face şi în acest an imposibilă angajarea de personal medico-sanitar şi de îngrijire în cadrul unitătii sanitare romascane avertizează Monitorul. Pentru a lucra, medicii ar trebui să încheie contracte pe persoane fizice, doar în acest mod existînd posibilitatea ca un medic să lucreze în sistem, cel putin pînă la deblocarea posturilor. Altfel spus, medicii care vor dori să încheie contracte de prestări servicii cu spitalul, vor trebui să îsi deschidă „PF-uri“, pentru a lucra în sistemul sanitar.
La Deva, taximetria e în pragul falimentului scrie Servus Hunedoara. De mai bine de un an, activitatea de taximetrie în Deva, nu mai aduce satisfacţii materiale celor care o practică. Concret, raportat la aceiaşi perioadă a anului 2008, numărul comenzilor s-a redus la jumătate, iar în consecinţă câştigurile taximetriştilor au scăzut considerabil. În aceste condiţii tot mai mulţi taximetrişti se gândesc să renunţe la această meserie.
Clujenii pot vizita, începând din această săptămână, cel mai mare acvariu din Transilvania, aflat în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Redeschis după mai multe luni în care s-a aflat în renovare, acvariul adăposteşte câteva sute de specii exotice de peşti, printre care şi temuţii piranha – peştii carnivori, citim în Ziua de Cluj.
Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Suceava a trimis tuturor muzeelor din judeţ, colecţionarilor, asociaţiilor şi organizaţiilor cu profil cultural, meşterilor populari adrese prin care informează că se pot depune candidaturi pentru titlul de „Tezaur uman viu”, până pe data de 31 martie. Programul reprezintă una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural material explică Evenimentul regional al Moldovei. Cei interesaţi de conţinutul dosarului ce trebuie depus pot accesa site-ul www.cultura.ro. Candidaturile pot fi transmise Comisiei de către comunitate, specialişti, dar şi în nume propriu.