Revista presei locale, 16 aprilie
Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Gazeta de Olt, Transilvania Expres, Ziarul Prahova, Informaţia Zilei, Servus.
16 Aprilie 2010, 08:35
Hunedorenii au dat porcu` pe vegetale- titrează cotidianul Servus. Consumul de carne şi preparate din carne de porc a scăzut dramatic în primelele trei luni ale acestui an. În aceste condiţii, firmele de procesare din judeţul Hunedoara sunt puse în situaţia de a-şi reduce considerabil producţia, fapt care poate genera o restrângere a activităţii acestora şi, implicit, noi disponibilizări în industria alimentară.
Este greu de crezut că în zilele noastre copiii din mediul rural ajung să fugă de la şcoală sau de la grădiniţă din cauza condiţiilor în care învaţă. Era şi cazul Grădiniţei din comuna Vânători, unde până în urmă cu câteva luni, pereţii erau jupuiţi, iar tavanul stătea să cadă. De curând însă, imobilul a fost reparat cu ajutorul unei fundaţii din Bucureşti, iar acum copiii sunt cei care îi trezesc pe părinţi ca să îi ducă la clase, scriu colegii de la Gazeta de Sud.
Iar Gazeta de Olt publică o veste bună: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt a izbutit în cursul lunii martie, prin activităţi specifice, să obţină încadrarea în muncă pentru aproape 1.200 de persoane.
Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani ar putea rambursa ajutorul financiar în valoare de două milioane de euro acordat de Uniunea Europeană pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din luna iulie 2008. Evenimentul regional al Moldovei scrie că autoritatea judeţeană nu a cheltuit nici un ban din suma alocată, pe motiv că nu poate respecta condiţiile impuse de europeni. Fondurile au fost alocate pentru refacerea infrastructurii pe vechile amplasamente, însă în localităţile afectate de inundaţii toate gospodăriile distruse au fost reconstruite în zone noi.
David Ioan din Chilia are în curtea lui un utilaj ciudat, cum nu am mai vazut în judet, citim în Informaţia Zilei Satu Mare. E vorba de o uscatorie pentru ciuperci, veche de vreo 70 de ani, adică făcută înainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Utilajul are şi roţi, ce-i drept din fier şi în urmă cu 7 decenii putea fi chiar tractat de maşini sau căruţe. Acum proprietarul îl foloseşte la afumatul slăninii. Vechea ciupercărie ar putea fi o piesă de baza la muzeul din Chilia, unde sunt adunate lucrurile vechi din această aşezare.
Şi în acest an, informaticienii de la colegiul braşovean „Grigore Moisil” s-au calificat în finala ACSL (American Computer Science League), anunţă Transilvania Expres. Până la această etapă, competiţia s-a desfăşurat online. Finala concursului are loc în SUA, lângă Philadelphia. Problema este însă că elevii braşoveni nu au bani ca să se poată prezenta la competiţie. De la editiile precedente ei s-au întors cu aur şi argint. De aceea, profesoara lor, Manuela Şerban, care a „antrenat” în fiecare an echipa de performeri, a lansat o solicitare de sprijin financiar către toţi braşovenii care îi pot ajuta pe cei zece elevi.
Oraşul Mizil este singura localitate din România selectată să participe la un concurs european de artă, prin intermediul căruia fiecare participant trebuie să creeze o lucrare care să exprime viziunea artistică asupra celorlalti prin intermediul apei. Concursul este deschis atât artiştilor profesionişti sau amatori, cât şi grupurilor, asociaţiilor sau claselor de elevi. O condiţie este ca participanţii să aibă peste 15 ani şi o legătură cu oraşul Mizil. Orice mijloc de exprimare artistică este permis, cu excepţia spectacolelor şi a reprezentaţiilor "live", cum ar fi piesele de teatru. Din Ziarul Prahova mai aflăm că formularele de înscriere care pot fi descărcate de pe site-ul oficial al Primariei Mizil (www.primaria-mizil.ro) trebuie trimise autorităţii locale până la data de 30 mai. Câştigătorul primului loc al ultimei etape, din Belgia – va primi un premiu în valoare de 2.500 de euro.
Si daca am ajuns la bani….
Clientul unei spălătorii din Sibiu a uitat o sumă importantă de bani într-unul din buzunarele hainelor aduse la curăţat. Prima bănuială ar fi aceea că banii au fost găsiţi şi băgaţi în alt buzunar. Ei bine, nu e aşa: corectitudinea şi cinstea nu sunt chiar pe cale de dispariţie. Angajaţii spălătoriei au găsit banii (câteva mii de lei noi) şi au chemat Poliţia, în vederea declarării sumei. Reprezentanţii firmei spun că aşteaptă persoana căreia îi aparţin banii să vină la sediul firmei, pentru a-i recupera, aflăm din Tribuna.