Revista presei locale 15 noiembrie
Stâlpi de curent cu ceas în comuna Schela- Gorj; Într-o casa ameninţată de prăbuşire cresc 11 copii; Doar 305 de liceeni suceveni fac naveta.
15 Noiembrie 2010, 04:51
750 de oameni au venit ieri în Piaţa Mare pentru a li se determina glicemia, scrie Tribuna Sibiu. 150 dintre ei aveau un nivel patologic al glicemiei. Dintre aceştia, 100 erau diabetici cunoscuţi, iar 50 nu ştiau că au astfel de probleme şi au fost îndrumaţi către medicii de familie pentru examene mai amănunţite. Acţiunea de ieri a fost organizată de Clubul Lions Brukenthal, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului.
De mai bine de patru ani, cinci familii locuiesc într-o casă ce riscă să se prăbuşească în orice moment, avertizează ziarul constănţean Cuget Liber. Mai multe familii trăiesc într-un imobil de pe strada Albastră care riscă, în orice moment, să se prăbuşească în râpă. Oamenii spun că nu le este teamă şi, chiar dacă le-ar fi, nu au unde să se mute. Nici la uşa autorităţilor locale nu bat, căci, spun ei, vor fi evacuaţi şi nu li se va o locuinţă în altă parte. În casa ameninţată de prăbuşire cresc 11 copii.
Primăria comunei Schela va monta, astăzi, ceasuri programatoare în locul întrerupătoarelor manuale de la transformatoarele de curent electric. Această măsura a fost luată tocmai pentru a se evita risipa de energie. La nivelul comunei, iluminatul public a fost sistat încă de la sfârşitul lunii mai. Odată cu instalarea ceasurilor programatoare, iluminatul va repus în funcţiune, precizează cotidianul gorjean Pandurul.
Firma care asigură hrana zilnică pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a intrat în vizorul oamenilor legii. Situaţia nu este deloc străină managerului Constantin Nicu Vladu, care, în vara acestui an, a fost pacient al acestei unităţi sanitare, după ce a suferit un infarct.
„Nu am putut să mănânc acea mâncare. Nu avea nici gust, nici aspect, nici culoare. Era o supă de pasăre, o apă colorată, în care se aflau un os de vreo doi centimetri şi o urmă de carne. Am observat că personalul zâmbea. Mi-au spus că mâncarea primită de mine este ca pentru manager, dar la pacienţi nici osul ăla nu ajunge... Am cerut ajutorul ca să se facă unele cercetări. Nu eu sunt ordonatorul de credite, ci Consiliul Judeţean Olt“, a declarat Vladu pentru Gazeta de Olt. În urma verificărilor, Compartimentul de Audit al Consiliului Judeţean Olt a constatat mai multe deficienţe.
Hunedorenii îl aşteaptă pe actorul Nicolas Cage, aflăm din Servus. Echipa de producţie a peliculei americane „Ghost Rider 2” începe, astăzi, turnarea unor secvenţe la Castelul Corvinilor. Administraţia monumentului istoric a anunţat că începând de astăzi şi până cel târziu joi, turiştii nu vor mai avea acces la castel, deoarece echipa de producţie va începe fimarea unor secvenţe ale peliculei. Nu se ştie deocamdată, dacă la filmările de la Hunedoara va fi prezent şi starul american sau dacă în locul acestuia va fi folosită o dublură a actorului.
Anul acesta se înregistrează o scăderea drastică a elevilor din judeţul Suceava care-şi permit să urmeze studiile unui liceu din afara localităţii de domiciliu. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, în acest an doar 305 liceeni fac naveta, comparativ cu cei aproape 6.000 de anul trecut. Evenimentul precizează că Ministerul Educaţiei este cel ce trebuie să asigure plata transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, respectiv elevii care locuiesc în mediul rural, în sate în care nu există unităţi de învăţământ liceal, şi sunt nevoiţi să facă naveta până la liceul cel mai apropiat.
În loc să meargă în localuri cu prietenii, să danseze în cluburi sau să vizioneze filme la cinema, câteva zeci de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au ales să îşi petreacă timpul liber făcând voluntariat, citim înZiua de Cluj. Între proiectele de viitor ale studenţilor face parte recrutarea de voluntari (inclusiv din rândul profesorilor), desfăşurată chiar în aceste zile, salvarea arhivei universităţii, promovarea burselor Erasmus, un nou calendar, un concurs a cărui miză este voluntariatul în diverse ţări europene şi un campionat de şah uman. Din fondurile obţinute în urma licitării celor 27 de studenţi care vor fi fotografiaţi pentru calendarul pe 2011, voluntarii de la VIA USAMV vor să acorde Premiile APIA, mai exact patru burse de câte 1.000 de lei unor colegi de-ai lor cu rezultate bune la învăţătură şi situaţie materială precară.
Locaşul de cult „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din satul Frasinu, comuna Vladimir a judeţului Gorj, este pe lista monumentelor istorice din România. Gazeta de Sud scrie că biserica a fost ridicată în anul 1817 de o familie de boieri greci, pentru ca mai apoi fiul lui Dincă Schileru să se ocupe de locaş. Acum, la mai bine de 190 de ani de la darea ei în folosinţă, biserica, declarată monument istoric, este într-o avansată stare de degradare. Preotul paroh actual are nevoie de ajutor financiar pentru a putea aduce locaşul de cult la o stare cât mai apropiată de cea iniţială.
Puţini stiu ca Doina Lemny, fiica profesorului de istorie Vasile Petrache, trece la Paris drept cel mai avizat cunoscător al operei lui Constantin Brâncusi, artistul care a revolutionat sculptura secolului XX, devenind arhetip al artei moderne. Doina Lemny lucreaza la Centrul Pompidou, unde se păstreaza atelierul pe care sculptorul român l-a donat statului francez. La 86 de ani dupa ce Brâncusi a plecat pe jos în “Capitala Artelor”, Doina Lemny a refăcut simbolic acest traseu cultural. La Paris o aşteptau arhivele pe care Brâncusi le lăsase Muzeului naţional de artă modernă, pe care nu le cercetase nimeni timp de 30 de ani. Ziarul de Vrancea le spune cititorilor cum a reuşit un intelectual vrâncean la Paris.