Revista presei locale 14 octombrie
Radioterapie second-hand la Constanţa;Doi artişti au cerşit bani pentru o familie săracă; Pensionat pe caz de boală a donat Spitalului, cărucioare, aparatură medicală şi instrumentar
14 Octombrie 2010, 04:40
Vrâncenii cumpără cu încredere ghebe, direct de pe tarabele din piată pentru că o parte din vânzatori ştiu să îşi facă reclamă bună. „Negustorii” spun că sunt adevaraţi cunoscători şi nu au primit nicio reclamaţie din partea celor ce au încercat ciupercile culese din pădure. Ziarul de Vrancea publică şi recomandarea Ministerului Sănătăţii ca oamnii să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar daca ştiu să le deosebeasca pe cele comestibile de cele otrăvitoare.
Radioterapia Spitalului Judeţean Constanţa are un singur aparat de radioterapie externă, pe bază de cobalt, primit în urmă cu şapte ani printr-un proiect derulat de Ministerul Sănătăţii. Acest aparat este însă depăşit moral şi, în ritmul în care este utilizat, nu va mai rezista mult nici fizic. Cotidianul Cuget Liber semnalează că un sistem de protecţie din plumb, menit să asigure protecţie împotriva radiaţiilor, se află la Radioterapie din 1970 şi încă mai este utilizat. În unele situaţii s-a ajuns la improvizări: pentru că lipsesc dispozitivele de susţinerea capului, cadrele medicale folosesc nişte bucăţi de lemn.
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ organizează, în cadrul proiectului CREA, cursul gratuit " Training în mecanisme pentru schimbarea locului de muncă". Prin acest curs CCI Neamţ încearcă să vină în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să-şi schimbe actualul loc de muncă cu un altul mai apropiat de competenţele şi aspiraţiile lor profesionale, oferindu-le posibilitatea de a dobîndi abilităţi şi cunoştinţe care să-i ajute în demersul de a identifica slujba potrivită. Cursanţii vor fi informaţi despre ultimele procedee de autoevaluare şi autocunoaştere, planificarea carierei, cum să îţi realizezi un CV de succes, cum să te prezinţi la interviu şi multe altele, aflăm din ziarul Ceahlaul.
Printre evenimentele importante în Ţara Haţegului, Servus Hunedoara semnalează tradiţionalul târg de toamnă de la Pui. Conform obiceiului, în fiecare an, în ziua de 14 octombrie, se organizează târgul de toamnă. Cu această ocazie, mulţii fii ai satului, rispiţi prin toate colţurile ţării, dar şi prin străinătate, revin în localitatea natală.
Poetul Laurian Stănchescu şi interpreta de muzică populară Elena Moisescu au stat în faţa unui centru comercial din Drobeta Turnu Severin şi au cerşit bani pentru o familie săracă. În numai 40 de minute, cei doi artişti au reuşit să strângă aproape 500 de lei. Laurian Stănchescu şi Elena Moisescu au încercat, prin gestul lor, să le arate celor săraci că nu sunt singuri. Ei s-au gândit la o mamă şi cinci copii, care trăiesc în condiţii foarte grele în localitatea Gura Văii, citim in Gazeta de Sud.
Tribuna prezintă un gest rar al unui pensionar medieşean. Internat în unitatea medicală din municipiul de pe Târnava Mare şi ulterior pensionat pe caz de boală în urmă cu 7 ani, Petre Pleşa a decis, imediat după ce s-a externat din Spitalul Municipal Mediaş, să facă tot ce îi stă în putinţă pentru sprijinirea unităţii medicale. Astfel, a donat în ultimii ani Spitalului Municipal, cărucioare pentru persoane cu handicap, aparatură medicală şi instrumentar. Omul nu are foarte mulţi bani, în condiţiile în care trăieşte dintr-o pensie de boală, însă cu mari eforturi, cu ajutorul unor cunoscuţi din străinătate, dar mai ales datorită unui suflet extraordinar de mare, a reuşit să doneze diferite lucruri spitalului.