Revista presei locale, 14 iulie
Articole publicate în Evenimentul regional al Moldovei, Ziua de Cluj, Pandurul, Tribuna, Mesagerul de Bistriţa-Năsăud.
14 Iulie 2010, 10:43
Bolnavii constănţeni sunt nevoiţi să ia la rând farmaciile, în căutarea medicamentelor prescrise pe reţete şi, în multe cazuri, scot bani din buzunar pentru a lua produsele care ar trebui să fie gratuite sau compensate. S-a ajuns în această situaţie, spun atât reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor, cât şi cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, din cauza lipsei fondurilor. Ba mai mult, în perioada următoare, bolnavii ar putea avea neplăcuta surpriză să constante că în nicio farmacie nu vor mai găsi medicamentele atât de necesare, anunţă Cuget Liber.
„Zilele Bistriţei" sunt prilej pentru Aeroclubul Euroairbis să inaugureze aerodromul de la baza dealului Cocoşului, în apropiere de viitorul complex sportiv Wonderland. Evenimentul este programat pentru ziua de sâmbătă, 17 iulie, de la ora 11.00, informează Mesagerul, şi va fi marcat printr-un miting aviatic la care sunt invitaţi toţi bistriţenii pasionaţi de zbor. Conform municipalităţii, după inaugurare, între orele 12.00 şi 15.00, participaţii la mitingul aviatic vor face o demonstraţie aeriană, iar începând cu 15.30 vor urma 3 ore dedicate zborului liber cu pasageri, care vor continua şi duminica, de la ora 10.30.
Sărbătoare mare începând de azi în comuna gorjeană Polovragi unde a început deja cel mai mare târg din toată zona Olteniei. Comercianţi, meşteri populari, artişti, ciobani, dar şi un adevărat parc de distracţii se vor găsi la Polovragi spre fericirea celor care s-au hotărât deja să meargă acolo. Pentru prima dată vor fi la târg şi cinci ponei care vor întreţine atmosfera. Târgul va ţine până pe 20 iulie, inclusiv, aflăm din cotidianul gorjean Pandurul.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, împreună cu partenerii săi inaugurează mâine la Dumbrăveni, Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni, respectiv Castelul Apafi. Evenimentul reprezintă prima iniţiativă muzeală din România derulată în parteneriat public privat. Tribuna Sibiu mai scrie ca proiectul a fost finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei. Programul vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură.
Servus Hunedoara avertizează: Munţii din judeţ reprezinta o „capcană” pentru turişti. Tot mai mulţi turişti, sosiţi să-şi petreacă vacanţele în masivele muntoase din judeţul Hunedoara, au probleme în timpul drumeţiilor. Aceştia se abat de la traseele marcate şi nu mai găsesc drumul de întoarcere, apelând la jandarmii montani sau salvamontişti pentru a fi recuperaţi. Numai în ultimele două săptămâni s-au înregistrat cel puţin patru incidente de acest gen.
Viiturile şi infiltraţiile din ultima perioadă au măcinat DN 12C, astfel că între Bicaz Chei şi Gheorghieni întâlnim la tot pasul restricţii de viteză. Ultima problemă apărută pe sectorul de drum DN 12C o întâmpină şoferii acum între localităţile harghitene Gheorgheni şi Lacu Roşu, la km31 şi 32, în urma ploilor abundente rupându-se zidul de sprijin pe o lungime de aproximativ 100 de metri. Se circulă alternativ pe sectorul afectat, dar se estimează că până la sfârşitul acestei săptămâni să fie ridicată restricţia. Ca rută ocolitoare ar fi DN 12 Gheorgheni - Topliţa - DN 15 Borsec - limita judeţului Neamţ, informează Evenimentul regional al Moldovei.
Ziua de Cluj îl prezintă pe Cosmin Sicora (36 de ani). A absolvit Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), iar acum este director la Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (Sălaj). Are un doctorat în Ungaria şi trei burse postdoctorale în Statele Unite ale Americii, Finlanda şi Canada. Dupa 11 ani de studii in starinatate s-a intors in tara si incearca sa gaseasca leacul impotriva cancerului. Sicora urmăreşte să elucideze în ţară mecanismele dintre fotosinteza şi producţia de biohidrogen la microorganismele fotosintetizante şi să verifice modul în care diverse extrase din plante acţionează asupra celulelor canceroase, pentru a găsi tratamente împotriva bolii.